Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu
Özlem ATAÇ
Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin (BEYTD) düzenlediği ‘EYT Türkiye’nin Mücadelede Birleştirici Gücü ve Gerçeğidir” konulu EYT buluşmasına Türkiye’nin dört bir yanından EYT’liler bir araya geldi. Nilüfer Karaman Dernekler yerleşkesinde düzenlenen buluşmaya konuşmacı olarak Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. Mustafa Murat Kubilay ve BEYTD Başkanı Turgay Ölüç katıldı. Salonu dolduran EYT’liler, “Edirne'den Kars'a çıksın artık bu yasa” sloganları ve alkışlarla salonu inletti. 
 
SONUÇ ALANA KADAR
Salon dolu olduğu için bazı EYT’liler ise programı dışarıdan izledi. Programa İzmir, Çorlu, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik, Manisa, Çanakkale, Bolu-Düzce-Sakarya EYTSYD Derneği Başkanları ile EYTSYDD İl Koordinatörü Alper Özüpak da katılım sağladı. Bursa Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Turgay Ölüç, yaptığı konuşmada “Sonuç alınana kadar bu kardeşlik bitmeyecek. Biz bu meşaleyi Bursa’da yaktık, dalga dalga Türkiye’ye yayıldı. Bu meşale hiç sönmeyecek. O ışıkla sonuç alana kadar devam edeceğiz. Lütfen derneklere üye olun, sahip çıkın. Federasyona gidiyoruz. Konfederasyonlar var. Biz onların sayısını üçe beşe katlayacak kadar kalabalığız. Dünyanın en çok üye sayısına sahip konfederasyonu olabiliriz” dedi. 
 
GEÇ EMEKLİLİK DÜŞÜK MAAŞ
Türkiye’de yaşanan bu sorunun dünyanın hiçbir ülkesinde yaşanmadığını belirten Erdursun, “Fransa'da 2 yıl için devasa protestolar oldu. Bize de deselerdi ki 'Ülkemizin durumu iyi değil, birkaç yıl öteleyelim" belki kabul ederdik. Ama hiç sormadan 15 ve 18 yıl ötelediler. 10 milyon sigortalı asgari ücret ve ona yakın bir ücretle çalışıyor. Biz çocuklarımız için, bu ülkedeki tüm canlılar için namuslu olacağız ve doğruları söyleyeceğiz. Bize dediler ki sizi hem geç emekli edeceğiz hem de düşük maaş vereceğiz. Bu ülkeyi yönetenlerin umurunda değil. Bu sistemde değişiklik olmazsa Türkiye’de emeklilik diye bir şey kalmaz. Bin lira 1500 lira maaş mı olur. Mecburen çalışacaksınız. Yaşamak için çalışmak zorundasınız” diye konuştu. 
KALEM EL DEĞİŞTİRMELİ
“Bizimki sadece bir emeklilik mücadelesi değil” diyen Erdursun, “Bu düşük maaşlar kayıt dışılığı teşvik ediyor. Çok sayıda kişi sigortasız çalışıyor maaşım düşmesin diye. Emekli insan çalışmak istemez. Kim ister? Çalışmak zorundasınız. Peki bunun sorumlusu siz misiniz? Bu ülkeyi bu hale getiren siz misiniz? Siz emekli olduktan sonra çalışacaksınız gençler nasıl iş bulacak. Bizimki sadece bir emeklilik mücadelesi değil. Siz ülkede çalışma hayatındaki tüm sorunları ortaya koyan bir misyon üstleniyorsunuz. Siz çalışma yaşamındaki tüm sorunları dile getiriyorsunuz. Birlik oldunuz. Durumu buraya getirdiniz. Ben daha iyi olacağını düşünüyorum. Emeklilik hakkı verilse bile bir maaş bağlanacak sorunu var. Ben çalıştıkça maaşınızı düşecek diyordum, 7-8 yıl önce bize inanmayın onlara diyorlardı. Kim haklı çıktı. EYT’nin yıllık 15 milyar maliyeti var dedik. Cumhurbaşkanı 750 milyar dedi. Soylu 800 milyar dedi. Sonra çalışma bakanı dedi ki 60 milyar. Sonra bir açıklama daha yaptı dedi ki 30 milyar. Bizimle aynı noktaya gelecekler merak etmeyin. İşsizlik fonunun faiz getirisi ile karşılanabilir. 5 milyon mülteci var, 3-4 milyon da yolda diyorlar. Mültecilere harcanan paranın onda biri bu sorunu çözer. Sorunları çözmek için kalemin el değiştirmesi lazım. Bunlar o imzayı atmıyorlar. Sizden ricam birlik olun bu kalem el değiştirsin” ifadelerini kullandı.
 
EMEKLİLİK HAYALİMİZİ ELİMİZDEN ALDILAR
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYTSYDD) Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ise, “Edirne’den Kars’a kadar her yerdeyiz. İşine, ekmeğine, onuruna sahip çıkan kardeşlerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Alın terinin karşılığını almak için emeğini namus bilenlerle mücadele etmenin gururunu yaşıyoruz. Anayasal haklarımızın iadesi için baş koyduk bu mücadeleye, vazgeçmeyeceğiz. Devletimiz bize her ay SGK primi yatır emekli ol dedi. Onun karşılığında size maaş bağlayıp sağlık güvencesi sağlayalım dedi. Hay hay dedik. Ama bir gecede elimizden verilen sözleri aldılar. Emeklilik hayalimizi aldılar. Bizden öncekiler aynı yasayla emekli olmuşken bizim için erken emekli olmak istiyorlar diyorlar. Hukukun geriye işlemezliği ihlal edildi ve bir mağduriyet yaratıldı. Verin emeklilik hakkımızı diyoruz kaynak yok diyorlar. Bizim primlerimizi doğru değerlendirmeyip kaynak yok demelerini kabul etmiyoruz” diye konuştu. 
 
TÜREMİŞ DEĞİLİZ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un EYT’liler için ‘Emekliliğe Yaşı Tutmayanlar’ ifadelerini kullanmasını eleştiren Özüpak, “10 kombinasyon yapmışlar. Açıklayın şu kombinasyonları, yaratılan algılar bitmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı’na bizi bizden dinleyin dedik. Türemiş, çift dikiş yapacaklar sözleri bizleri yürekten üzmüştür. Görüşme talebimizi her zaman yineliyoruz. Türemiş değiliz. Tek dikiş yapamadan çift dikiş nasıl yaptığımızı da anlamış değiliz. Sayın Cumhurbaşkanımız yanlış bilgilendirilse de sonuna dek anlatma çabası içindeyiz. Biz emanet ettiğimiz primlerin karşılığını istiyoruz. Alın size hakkınız demeyecekler ama biz de davamızdan sonuç alana kadar vazgeçmeyeceğiz. Haklıyız güçlüyüz. Birlik ve beraberlik içindeyiz. Düne kadar tek dernek tek başkandık. Haksız suçlamalara maruz kaldık. Ama doğru bildiğimizden şaşmayacağız. 21 ile ulaştık yakında 81 il olacak. Omuz omuza mücadele ettiğimiz kardeşlerimize güveniyor ve onur duyuyorum. Bizler boş işlerin peşinden koşmuyoruz. Yakan yıkan olmadık yolumuzdan da şaşmadık. Milletine sırt çevirenlerin, egemenliğin sahibinin millet olduğunu hatırlamaları gerekir. Biz milletiz, yüce Türk milletiyiz. Milletin de kendisine yapılan haksızlığa ses çıkarabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.