Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

Özlem ATAÇ 
Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa'nın yaşadığı tüm problemlerin giderilmesi yönünde şehirde politika bütünlüğünü sağlamaya yönelik hazırladığı çalışmaların üçüncü ve son aşaması olan Şehir Şûrası, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın ev sahipliği yaptığı toplantıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yakup Canbolat, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu'nda görev yapan Prof. Dr. Tarkan Oktay, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu'nda görev yapan Hayri Baraçlı, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, BESOB Başkanı Arif Tak ve ilçe belediye başkanları katıldı. Bursa'nın tanıtıldığı kısa film gösteriminden sonra, Bursa Şehir Politikaları Analizi'nin sonuçları Proje Yöneticisi Dr. Ayhan Yasan tarafından yapıldı. Yapılan analiz sunumunu paylaşmadan önce bu fikrin çıkış aşamasını anlatan Yasan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş, ‘seçim sürecinde ortam çok gergindi, rekabet çok kuvvetliydi, herkes çok şey istedi ve pek çok şey söyledi. Şu an ortam rahatladı, şimdi şehre inelim, vatandaş ne istiyor’ dedi. Biz de şehre indik ve 10 bin 89 vatandaşla yüz yüze görüşme yaptık. Bu anket çalışması değil. A B C şıklarının olduğu sorularla beraber açık uçlu sorulardan oluşuyordu. Bununla birlikte 706 tane esnaf ve 103 muhtarla da yüz yüze görüştük” dedi.

VATANDAŞ İŞBİRLİĞİ İSTİYOR
“Demokratik cumhuriyetlerde vatandaş müşteri değildir, vatandaş patrondur. İşte bu çalışma patron ne istiyor anlama çalışmasıdır” diyen Yasan, “Patron şunları istiyor? Patron yapılan analize göre;  “Bana projelerle gelme, ben projelerinle ilgilenmiyorum. Benim paramı harcıyorsun, benim yetiştirdiğim evlatları çalıştırıyorsun, benim dedelerimin kanını dökerek sahip olduğu topraklarda yaşatıyorsun. Benim vekilim olarak benimle istişare halinde bulun. Sadece tek yetkili siyasi olarak sizler değilsiniz meslek odaları var, kurulan dernekler var, pek çok yapı var. Bunlarla kavga etmeyin bunlarla da çalışın. Özetle şunu söylüyor artık şehrin için rekabet etmeyin işbirliği yapın diyor” diye analizin kısaca özetini yaptı. 

EN ÇOK İSTENEN SOSYAL YARDIM
Analizden çıkan diğer sonuçlar ise şöyle: 
- Vatandaş ve şehri yönetenler arasında farklı bir algı oluşturulmuş. 
- Şehrin geliştiğine yönelik algı ise merkezden taşraya gidildikçe düşmüş. 
- Analize katılan her üç kişiden ikisi, Bursa’nın sunduğu imkanlar rahat bir hayat için yeterli diyor. 
- Hayalinizdeki Bursa nasıl sorusuna verdikleri cevap ise yüksek oranda daha yeşil bir Bursa olması yolunda cevap vermiş.  
- İmar planları yapılırken yayaların daha çok düşünülmesi isteniyor. 
- Belediyeden en çok proje istenen alan, kültür, sanat, spor ve sosyal yardımlar olmuş.

SİYASİ REKABET BİTTİ 
ŞİMDİ HİZMET ZAMANI

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilklerin şehri olan Bursa’nın büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Nüfusu 3 milyonu aşan ve her yıl nüfusu 50-60 binle artan araç sayısı 1 milyonu aşmış ve 21 adet organize sanayi bölgesiyle Bursa’mız sanayinin merkezi konumundadır. Bursa’nın tüm parametreleriyle hızla büyümesiyle kent sorunları da aynı paralellikte büyümektedir. Ancak tüm bu sorunlara karşılık, Bursa gelişmeye çok açık bir şehirdi. Bursa sanayi alt yapısı, kalitesi ve gelişiminde örnek bir lidere sahiptir. Otomotiv, tekstil, tarım ve sanayinin merkezi konumundadır. Tarihinden gelen bu çeşitliliği endüstriyel gelişimiyle birleştirmenin ve böylece bölgedeki değerlerin Bursa’nın ekonomisiyle bütünleşmesi sağlıklı olacaktır. Her geçen gün gelişen üretim alt yapısı hassas bir coğrafyaya sahip olan Bursa’da gelişme dinamikleri değerlendirilirken su, orman, hava toprak gibi ekolojik değerler güçlü bir şekilde yönetilmelidir. Bugün sizlerle istişare etmek önümüzdeki dönemde Bursa’nın geleceğine katkıda bulunmak için önemli bir aşamayı geride bırakmış bulunuyoruz. Daima değerli hemşerilerimizle birlikte belirlemiş olduğumuz hedefler doğrultusunda katkı ve destekler alarak yolumuza devam ediyoruz. Vatandaşlarımızla istişare ettiğimiz hiçbir konuda pişman olmadık” şeklinde konuştu. 

GÖRÜŞ VE TAVSİYELER 
Şehirlerin mekan, cemiyet ve siyaset etrafında şekillendiğini belirten Başkan Aktaş, “Bu bakımdan şehrin kalıbını mekan, şahsiyeti insan, geleceğini ise siyaset belirlemiştir. Hiç şüphesiz bu hususta en kritik konu şehri doğuran ve yoğuran olguların aynı eksende oluşabilmesidir. Bu da ancak bütün paydaşların katkısıyla oluşacak bir gelecek tasavvuruyla mümkündür. Bu doğrultuda seçim sürecini geride bıraktıktan hemen sonra bu tasavvura katkıda bulunmak üzere büyük bir titizlikle stratejik planımızı hazırladık. Çalışmalarımıza başta Bursalı hemşerilerimiz olmak üzere, şehrimizdeki bütün kurum temsilcileri başta valimiz olmak üzere, görüşlerini dikkate aldık. Kadim bir geçmişe ve kurucu vasıflara sahip şehrimizin gelecek tasavvuru ancak bütün paydaşların hizmet beklentilerine ve önceliklerinin dikkate alınmasıyla mümkün olacaktır. Ademi ve emanetçisi olduğumuz Bursa Büyükşehir makamına nasıl ki vatandaşlarımızın takdir ve teveccühüyle geldiysek, Bursa tasavvuruyla yine hemşerilerimizin görüş ve tavsiyelerini dikkate alarak hazırladık. Şehir adına uzun vadeli planlar oluşturmadan önce kurumlar ve şehir sabiteleriyle olan ilişkilerin sınırları belirlemek amacıyla yola çıktık. Bu amaçla şehrin tüm dinamiklerini bir araya getiren Bursa Şehir politikaları ismiyle projelerimizi başlattık. Şimdi ise bunu gerçekleştirmekte olduğumuz Şehir Şûrası ile daha da olgunlaştırmayı ve mükemmel hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

ŞEHİR HAYATI BÜTÜNDÜR
Şehir Şûrası ile Bursa’nın şehir stratejisi belgeselini oluşturacaklarını belirten Aktaş, şöyle devam etti: “Tüm paydaşlarımızla yayınlayacağımız şehir stratejisi belgeseli Bursa’nın gelecek vizyonu olacak. Seçim sürecini geride bıraktık, bundan sonra bizden duyacağınız bütün sözler şehrimize ve şehrimizin geleceğine ilişkin olacak. Dün de böyleydi ama tamamen seçimden sıyrılmış bir şekilde hep beraber bunları ifade edeceğiz. Bugün itibariyle siyasi rekabeti bir kenara bırakarak, Bursa’mız için hep birlikte kafa kafaya vermek ve işbirliği yapmak zorundayız. Zira şehir hayatı bir bütündür; huzuru, konforu, geleceği ancak şehirdeki bütün parçaların olumlu çalışmasıyla mümkündür. Zaten Bursalıların bizden beklentisi de bu yöndedir, bunu araştırmalar net bir şekilde ortaya koyuyor. Gerek vatandaşlarımızla yapılan saha çalışmalarıyla gerekse, şehir kurumlarımızla yapılan mülakatlarla işbirliğinin önemle herkes tarafından vurgulandığı kaçınılmaz bir gerçektir. Biz hiç tartışmasız Bursalıların bu beklentilerini karşılamak ve Bursa’yı Cumhuriyetimizin 100’üncü yaşına çatışma ve rekabetle değil işbirliği ve koordinasyonla taşımak durumundayız.”  

BELEDİYE LİDER
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’nda görev yapan Prof. Dr. Tarkan Oktay, ‘Şehir politikaları nasıl yapılmalı?’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Oktay, “Belediyenin günümüzde çok yükselen bir yeri var, artık şehirlerde liderlik yönü yükseldi, problemlerin çözümü, yerel kalkınma anlamında belediyenin liderlik yönünün öne çıkması söz konusu. Yaklaşık 20 yıldır kamu sivil toplumla, özel sektörle ilişkilerini geliştirsin deniyor ancak artık buraya yeni bir unsur eklendi o da 'insan'. Geldiğimiz noktada doğrudan bireylerin işbirliği yapılacak kesimler olarak öne çıkması söz konusu” dedi. 

SÜREKLİLİK ÖNEMLİ
Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’nda görev yapan Hayri Baraçlı ise şunları kaydetti: “Bursa Büyükşehir Belediyesi, ülkemizde örnek oluşturacak çalışmalar yapıyor. Şehri algılayabilmek, ihtiyaçları belirleyebilmek çerçevesinde büyük başarılar ortaya koyuluyor, şehrin talepleri var, vatandaşın talepleri var, bizler ileri şehircilik anlayışıyla bu istekleri karşılamalıyız. Şehrin diğer sorunlarının yanı sıra en önemli ilkemiz, vatandaşı tanımak ve ihtiyaçlarını çözecek bir anlayışla süreklilik sağlamak.” 

Bursa’nın Kimliği Korunmalı
Bursa Valisi Yakup Canbolat, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bursa'ya sahip çıkmak bu şehri bir dünya şehri haline getirmek demektir. Son yıllarda hızlı ve hummalı bir değişim ve dönüşüm yaşanmakta, bunun için her şehrin bir şehir politikası olmalıdır, bu şehirciliğin önemli bir anahtarıdır, şehirli insana yeni bir toplumsal oluşum için alan yaratan şehir politikası, şehir bakışını netleştiren, şehir yönetimini ele alan ve bu amaçla vizyon ortaya koyan bir hareket etme biçimidir. Şehrimizi geliştirirken yaşanılabilir olmasına dikkat etmeli, şehrimizin kimliğini ve ruhunu koruyan bir anlayışla bunu yapmalıyız.”