Erkan ŞEN

Bursa’da yaşanan at eti skandalı şehri ayağa kaldırmış ve düzenlenen operasyonlarla satışa hazır tonlarca et ele geçirilmişti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın at eti satan firmaları Bakanlığın internet sitesi aracılığıyla açıklaması ise işini doğru yapan birçok restoranı sıkıntıya sokmuş, insanlar kasaplardan et alırken dahi korkar hale gelmişti. Satışa sundukları yemeklerde eşek ve at eti, kanatlı hayvan, sakatat kullandıkları nedeniyle birçok restorana para cezası kesildi ancak vatandaşın bu korkusu hâlâ sürmekte.

İNSANLAR ET ALMAYA KORKUYOR 

Peki, mutfağımıza giren etin at eti olup olmadığından nasıl emin olabiliriz? Bu sorunun cevabını almak için Turan Kardeşler Et Pazarlama’nın kapısını çaldık ve kurumun tecrübeli kasaplarından biri olan Mesut Koçum’un konu hakkındaki görüşlerini aldık. “At eti mahalle kasaplarına kolay kolay giremez” diyerek açıklamasına başlayan Koçum, fastfood ürünleri satan restoranlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve ekledi: “Köprü altı diye tabir ettiğimiz mekanlarda satılan sucuk ya da döneri yerken düşünmeli biraz insan. İnsanlar et almaya korkar hale geldi maalesef. Vatandaş aile kasabından asla şaşmasın, bizlerden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirler.” 

At eti nasıl anlaşılır?

Müşterinin at etini, koyun ya da inek etinden ayırmasının zor olduğunu belirten Mesut Koçum, “Biz bu konuda daha tecrübeli olduğumuz için farkına kolaylıkla varabiliyoruz. At eti daha yapışkan olur ve tadı ekşimtıraktır. Kalitesiz hizmet veren mekanlar bu durumdan faydalanıyor maalesef ve at etiyle dana etini birbirine karıştırarak döner yapıp satıyorlar. Özellikle etlerin karıştırılmasıyla elde edilen kıymadan yapılan köftenin ayrımını yapmak oldukça zor” dedi. Bu işi yapanların sektörü zora soktuğunu ve müşterinin bu durumdan huzursuz olduğunu dile getiren tecrübeli kasap, kaliteli yerlerden et alınması gerektiğine vurgu yaptı.