Advert

UN FİYATLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMEZSE EKMEĞE ZAM YOLDA

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz, un fiyatlarındaki artışın önüne geçilememesi durumunda ekmeğe zam geleceğini açıkladı.

UN FİYATLARININ ÖNÜNE GEÇİLEMEZSE EKMEĞE ZAM YOLDA

 

Eda ÖZATA

2014 yılından bu yana ekmeğe zam yapmayan Bursa Fırıncılar Odası’nın şu anki gündeminde buğday ve un fiyatlarındaki artıştan kaynaklı ekmeğe zam söz konusu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz, en son zammı 3 sene önce yaptıklarını ifade etti. Buğday ve un fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan bir zam olacağını kaydeden Adnan Yılmaz, “Biz Bursa olarak en son 22 Ocak 2014 tarihinde ekmeğe zam yapmak zorunda kalmıştık. 2014’ten bu yana da ekmeğe zam yapmadık. Fakat ekmek fiyatları yer yer değişiklik gösterebiliyor. Mesela tam buğday ekmeği bir fırında 2 TL iken, başka bir fırında 2 TL 25 kuruş olabiliyor. Bu da tamamen gramları farklı olduğu içindir. Fiyat ayrılığı söz konusu olamaz. Fazla ekmek tüketmeyen bölgelerde 450 gramlık tam buğday ekmeği göze fazla göründüğü için ve satılmadığı için o bölgedeki fırıncımız 250-300 gramlık ekmek yapıyor ve fiyatı da o oranda değişiyor” dedi.

Asıl etken ithal buğday

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ‘Buğday ve un fiyatlarından kaynaklı ekmeğe zam olmayacak’ sözüyle ilgili açıklama yapan Yılmaz, “Ben bu söze katılmıyorum. Çünkü 2014 yılında ekmeği 1 TL yapmak zorunda kaldığımız zaman 1 çuval unun fiyatı ortalama 60 TL idi. Bugün bir çuval unun fiyatı 78 TL. Yani son 3 yılda 12 TL’lik bir artış söz konusu. Bu seneki harman fiyatlarının geçen seneye göre biraz daha yüksek olmasının yanı sıra asıl etken dışarıdan ithal edilen buğday. Türkiye’nin şöyle bir sorunu var. Rekolte Türkiye’ye yetiyor fakat kalite düşüklüğü var. Dolayısıyla kaliteli un elde etmek için Rus buğdayı, Kazak buğdayı, Ukrayna buğdayı gibi kaliteli buğday üreten ülkelerden buğday almak durumunda kalıyoruz. Bu durumda dolara bağlı olduğu için pahalı. Bizim iç piyasadaki buğday fiyatlarına göre yüksek. Dolayısıyla buğday fiyatları arttığı için un fiyatları da arttı” ifadelerini kullandı.

Beyaz ekmek  obez yapıyor

Hükümetin son yıllarda izlediği ‘beyaz ekmekten kaçının’ politikasından bahseden Yılmaz, “100 kilo buğdaydan 55 kilo un elde ettiğiniz zaman kar gibi bembeyaz un elde ediyorsunuz. Buna lüks un diyoruz. Pastacılıkta kullanılır. 4-5 sene öncesine kadar bu unları fırıncılar da kullanıyordu. Kar gibi bembeyaz ekmekler üretiliyordu. Ülke ekonomisi olarak da değerlendirecek olursak tamamen israf. O kadar lüks undan ekmek yemeye ihtiyacı olan bir ülke değiliz. İnsan sağlığı açısından da obeziteye yol açıyor. 5 yıl önce çıkan yönetmeliğe göre 100 kilo buğdaydan 76 kilo un elde ediliyor. 76 kilo un elde etmek demek, kepek oranı yüksek, daha esmer, daha lezzetli ve daha sağlıklı olması demektir” şeklinde konuştu.

ÜRKÜTEN RAKAMLAR 442 fırının 142’si kaçak!

Adnan Yılmaz Bursa’da fırıncılar olarak en büyük sıkıntıyı kaçak fırınlardan dolayı yaşadıklarını dile getirdi. “Bursa’da 442 tane fırın var. Bu 442 fırının 142’si kaçak” diyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü;“Bu çok sıkıntı yaratan bir durum ve fırınlar ekmek üretemiyor. Fırın enflasyonu var. 442 fırın demek Bursa’nın bugünkü nüfusunun 3 katı kadarına bakacak olan fırın demektir. Bu da fırınlardaki iş üretim kapasitesinin çok alt seviyelere inmesine sebep oluyor. Bu da ekmeğim maliyeti pahalı demek oluyor. Ne kadar az üretirseniz maliyette o kadar artar. Fırınlarda iş yok, kapasite ve üretim yok. Fırıncı para kazanamıyor. İflaslar var. Kaçaklar sadece bu zamanın sorunu değil. 7-8 yıldır var. Bu konu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. 4, 5 tane işi az kaçak fırını, yine işi az ruhsatlı bir fırının çatısı altında ortaklıkla birleştirmeye teşvik ediyoruz. Kaçak fırınlar da çok az ekmek ürettikleri için ‘nerden girdik biz bu işe’ diyorlar. Onlar da hallerinde memnun değiller.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500

porno porn porno sikis sikis porno