Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye´de de organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden binlerce hastanın bulunduğunu ve bilhassa kadavradan yapılan organ bağışlarının yeterli olmadığını belirten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Vuruşkan, ancak bağışların geçen gün arttığını ifade etti.

Türkiye´de 76 tane böbrek, 50 civarında da ise karaciğer organ nakil merkezi olduğunu belirten Vuruşkan, “Türkiye´de 2015 yılında 2 bini aşkın böbrek nakli gerçekleştirildi. Bunların yüzde 70´i canlıdan, yüzde 30´u ise kadavradan nakildir.

Bizim için önemli olan kadavra sayının artırılmasıdır. Beyin ölümü kavramının iyi anlaşılması gerekiyor. Bu aşamada bütün hastanelerimize büyük görev düşüyor. Bu konudaki çalışmalara katkı sağlandığı vakit, kadavra bağış sayısını arttırıp nakil bekleyen hastalarımızı sağlığına kavuşturabilmemiz mümkündür” dedi.

SAYILAR DAHA DA ARTACAK

Bursa´da toplam organ nakli merkezinin 4 tane olduğunu ifade eden Vuruşkan, “Yaklaşık 200 kadar böbrek nakli Bursa´da gerçekleştirildi. 76 tanesini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak biz gerçekleştirdik.

Bizim için en sevindirici yönü yaptığımız 76 vakanın 50 tanesinin kadavradan olmasıdır. Yani kadavra oranı bizde Türkiye genelinin tam tersi yüzde 70 oranında kadavradan yapmışız. Biz bu sayının daha da artmasını istiyoruz. Bunun için esas görev halkımıza düşüyor. İnşallah hep birlikte gayret göstererek bu sayıyı yükselteceğiz. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kamu kuruluşları arasında bakıldığında Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi´nin ardından üçüncü sırada gelmektedir. Buda bizim için gurur verici bir durum. Nüfus oranlarını göz önüne aldığımızda bölgemizde bağış oranında birinciyiz” diye konuştu.