Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Özlem ATAÇ
Bursa Arabayatağı 1. Hastane Caddesi’nde yıllardır dönercilik yapan Hasan Deniz, Prof. Dr. Canan Karatay’ın ‘tavuk dönere karşıyım’ sözüne hem tepki gösterdi hem de lezzetli dönerin sırrını açıkladı. 1998 yılından beri dönercilik yaptığını belirten Deniz, aynı zamanda gastronomi mezunu diplomalı bir usta olduğunu söyledi. ‘Yıllarımı verdim bu işe’ diyen Deniz, “Hem hijyen açısından hem de lezzet açısından yaptığım işi önemsiyorum. Lezzeti tutturmak için bir gün önceden tavuğumu hazırlıyorum. Benim dönerim tavuğun ve göğsünden oluşuyor. Her zaman en iyisini kullanmaya özen gösteriyorum ve yıllardır aynı markayı kullanıyorum. 22 yıldır yapıyorum bu mesleği bir gün bile şikayet almadım. Tabi benim sırrım kendi ellerimde hazırladığım sostur ve onun kıvamıdır. Sosumun içerisinde yoğurt, ayran, sıvıyağ, salça, kekik ve karabiber var. Bunları güzelse karıştırıp kıvamını tutturup, hazırladığım tavuğa harmanlıyorum. Dönerde en önemlisi ise tuzunu tutturmaktır. Ne kadar basit görünse de kıvamını tutturmak zordur. Her şeyi hazırladıktan sonra birde sarımsak ve soğan ilave edip sabaha bekletiyorum. Tavuğun taze olmasına özen gösteriyorum. Sabah 9 gibi geliyorum tavuğumu hazırlıyorum en geç akşam 10’na kadar bir şey kalmıyor” diye anlattı. 

İFADELERİNE DİKKAT ETMELİ 
Prof. Dr. Canan Karatay’ın, “Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor” ifadesinin yanlış olduğuna değinen Deniz, “Piyasada satılan tavuk etinden yapılmış döner ucuz değil. Çünkü tavuk döner genelde göğüs ve buttan yapılır. Göğüs ve budun ortalama kilogram fiyatı etinin kilogram fiyatı da ortalama 10-11 TL arasındadır. Tavuk döner yapanlar da genelde 60 ila 80 gram arasında tavuk döner koyar. 100 gram koysa bile tavuk etinin maliyeti 1 TL olur. Ana hammadde de tavuk eti olduğu için maliyet çok yüksek değildir. Bu yüzden ucuz diye hileli demek yanlış olur. Her meslekte kötüler vardır. Burada da olabilir ancak sırf ucuz diye kötü demek hiç doğru değil” dedi. 
 

HALKIN TALEBİYLE ORTAYA ÇIKTI
“Tavuk döner halkın talebiyle ortaya çıkmıştır” diyen Deniz, “Benim buradaki müşterilerim genelde öğrenciler. Bakıyorsun ceplerinde 5 TL harçlık yok. Benimde çocuğum var, ister miyim kendi çocuğumun zararlı bir besin tüketmesini. Kendi çocuğumun yemesini istemediğim zararlı döneri başkasının çocuğuna da yedirmem. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile 'Midem bulanıyor' diyemeyiz. Merdiven altı kötü üretim ve satış yapan işletmeler yok mu, var. İyi çok iyi, kaliteli ve sağlıklı döner üreten işletmeler de var. Böyle bir genelleme yapmak yanlıştır. Canan Hanım'ın 'Başından beri tavuk dönere karşıyım' demesi tavuk dönerin sağlıksız olduğunu göstermez. Tavuk dönerin ortaya çıkmasında yanlış bir şey yok. Halkın talebi doğrultusunda ortaya çıktı” şeklinde konuştu.