Mine Cansu MAZI - Nil ARABACI

Bursa’nın tarihi çarşılarından olan Kapalı Çarşı yanında, Kayhan karşısında bulunan mütevazı bir mekân Gökyüzüm Cafe.  Âşıkların, şairlerin, ozanların, türkü sevdalılarının ve onları görmeye, bu havayı koklamaya gelenlerin buluştuğu, yüreği gökyüzü kadar geniş ve alabildiğine mavi olanların mekânı… Gökyüzüm Cafe aslında anlatılamayacak, mutlaka uğranılması ve yaşanılması gereken bir mekân. Dışarısı soğukta olsa bu mekân insanların sıcaklığından ısınıyor zaten. Dışarısı sıcaksa eğer burası gökyüzü enginliği kadar serin. Zaten türkü, şiir, bağlama olan hangi mekân soğuk olmuş ki... Yaz-Kış dolu. Yerel sanatçılarımız, mükemmel yorumlarıyla sıralıyorlar ülkenin dört bir yanından türküleri. Sıcak, sımsıcak insanlar. İçeriye kapıdan girdiğiniz anda her gün orada olan müdavimler ev sahibinin misafir ağırlaması gibi karşılıyor sizi. Şu şimdiki gençlerin otobüste, metroda telefondan kafalarını kaldırmadıklarını düşünecek olursak nereden nereye geldiğinizi anlıyorsunuz.

KIRMADAN ÖĞRETİYORUZ 

Ozanlar, şairler, her meslekten, her yaş grubundan koca çınarlar burada. Gençler müthiş saygılı. İşletme sahibi Esma Karayılan ile konuştuğunuzda anlıyorsunuz ki böyle davranmayan barınamaz burada, dışlanır. “Kırmadan öğretiyoruz genç kardeşlerimize de” diyor. Eğer gelen misafirin saz çaldığı, türkü söylediği öğrenilirse sohbette, derhal misafire veriliyor bağlama “Bir de senin sesini dinleyelim üstat” denilerek.

MÜCADELE İLE BUGÜNLERE GELDİK

Gökyüzüm Cafe’nin işletmecisi Esma Karayılan Tunceli’nin Pülümür İlçesinde dünyaya gelmiş. 1986 yılında Bursa’ya gelen Karayılan, ilk esnaflık hayatına Setbaşı’nda bir çay ve tost evi açarak başlamış, ardından Esma Sultan Pastanesi’ni açmış. Son 3 yıldır küçük çay evi olarak başladığı mekân gelen dostların talepleri üzerine bugün Gökyüzüm Cafe adıyla  her yaştan bireylerin uğrak yeri haline gelmiş. Organik bol çeşitten oluşan kahvaltı tabağından tutun da, kumru, sosisli fast-food çeşitlerine, hijyenik ortamda hazırlanan kaşarlı, zeytinli poğaçalardan, bir çok hamur işi çeşitlerine; menemenden tutun da sucuklu yumurtaya kadar kafeterya menüleri çeşitlerinin yanı sıra, kırmızı ve beyaz et ızgara çeşitlerini de burada bulmanız mümkün.

AİLE SICAKLIĞI 

Saz evi olarak hizmet de veren kafeteryanın özelliği sabah saatlerinden gece geç vakitlere kadar türkülerin söylendiği güler yüzlü aile ortamı ile etrafa neşe saçan kişilerden oluşması. Esma hanımın aile bireyleri; kardeşi Zülfiye Çakmak ve oğlu Cihan en büyük yardımcıları. “İşletmemizi daha güzel yerlere getirecek olmanın heyecanını ilk gün gibi koruyoruz ve çok çalışarak, özen göstererek, müşterilerimize aile sıcaklığı ortamı vererek bu günlere geldik” diyor.

SANAT AŞKI SEVDİRİYOR
İşletme sahibi Esma Karayılan, “Bağlama ve türkülere olan hayranlığımdan dolayı bu işe giriştim. Türküler bizim hayatımız ve bizlerin yaşama sebebi. Sanatı sevin, insanları sevin, bizler birbirimizle uyum içinde olursak gelişebilir ve büyüyebiliriz” diyor. Haftada bir gün şiir dinletisi düzenleyen Cafe sahibi, şiire gönül vermiş, okumayı ve dinlemeyi seven herkesi işletmesine davet ediyor. Gökyüzüm Cafe, başta Aşık Veysel olmak üzere, Neşet Ertaş, Arif Sağ, Hasret Gültekin ve ismini sayamayacağım kadar üstatların türkülerinin okunduğu küçük şirin bir işletme. Burada müşteri yok, dost ve ahbaplar var. “Yüreğinizi ortaya koyarak bir iş yapıyorsanız sizden mutlusu olamaz” sloganıyla yola çıkan Esra Karayılan, “Biz sanat insanlarıyız… Benim memleketim türkü aşığı, şiir sever. Ben bu işletmeye hem maddi hem de manevi olarak çok birikim kattım. Bir kültür elçisi olmak istiyorum. Memleketimin tarihini, güzelliklerini, insanlarını toprağımı yaşamak ve yaşatmak en büyük hayalim. Eski Hayat Hastanesi Aralığı (Şükran Otel Yanı) Kapalıçarşı altı adresimizde siz müşterilerimize hizmet vermekten onur ve mutluk duyarız” diyor. Şimdiye kadar uğramaya fırsat bulamadıysanız çok şey kaybediyorsunuz.