Birbirini tanımayan 7 gönüllü verici, böbreklerini 7 hasta için aralarında takas etti. Herhangi bir vericinin cayıp planlanan alıcıyı böbreksiz bırakması ihtimaline karşı 14 kişi aynı anda ameliyathaneye indirildi. Toplam 14 ameliyatın gerçekleştiği çapraz nakilde, 9 transplant cerrahı, 6 anestezi uzmanı, 11 anestezi teknikeri, 20 ameliyathane hemşiresi, 1 immünoloji uzmanı, 5 nefrelog, 3 organ nakli koordinatörü görev yaptı. 29 Ekim'de cerrahi ekibin tam olarak yer aldığı seri ameliyatta saat 08.00’de 6, saat 12.00’de 4, saat 16.00’da da 4 alıcı ve verici ameliyat masasına alındı. Böbrekler aynı anda çıkartıldı. Diğer hasta ve vericiler sedasyon altında sıralarını bekledi.

En zor eşleştirme oldu

Çok sayıda çiftin birbiriyle eşleştirilerek nakil yapıldığı domino organ nakli, tıbbın organizasyon olarak en zor eşleştirmesi kabul ediliyor. Kan grubu uymadığı halde yakınına böbrek vermek isteyenler veya hastanın kanındaki antikor sebebiyle yakınından böbrek alamayanlar, doku uyumları, yaş, esas hastalıkları gibi konular göz önüne alınarak çapraz nakle hazırlandı.  Ameliyatın planlamasını nefroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer ile organ koordinatörü Dr. Orçun Subaşılar yaptı. Hasta ve uygun vericileri eşleştiren immünolojik incelemeleri Prof. Dr. Mahmut Çarin gerçekleştirdi. Çapraz naklin son yıllarda uygulandığını ve neredeyse her hastaya böbrek nakli olma imkânı sağladığını belirten Prof. Dr. Tuncer, “Halihazırda çok sayıda diyaliz hastasının hayatını kurtarmak adına en önemli yöntem olarak görülüyor. ABD dışında bir merkezde yapılabilen en yüksek sayıda çapraz nakli gerçekleştirmiş olduk. Bu yöntemle yılda en az 1000 insanımızın hayatı kurtarılabilecek” dedi.

Çaprazlama bir ay sürdü

Organ nakli cerrahı Prof. Dr. Hasan Taşçı “Tek bir ekibin bu kadar büyük bir seriyi yapması mümkün değil. Bu kadar cerrah, 29 Ekim hastaların bayramı olsun diye toplandık” dedi. Dr. Orçun Subaşılar, “Bir aylık çalışmanın eseri bu” derken ameliyat sonrası hastaları takip eden Dr. Mustafa Düzenli işin zorluğunu şu sözlerle anlattı: “4 gündür eve gitmedim. Sadece nakli yapmak değil, buradan herkesi sağlıklı çıkarabilmek de önemli bizim için.”

3. doğum günüm

Esra Saykılı (25) ikinci naklini Recep Sevdalı’dan gelen böbrekle oldu. İlkini annesinden alan Saykılı sorun yaşayınca bu kez ablası Figen Karaca böbreğini vermek istedi. Ancak uymadı. Bunun üzerine abla Karaca böbreğini Hasan Bilgi’ye verdi. Bilgi’nin gönüllü vericisi Zeytin Bilgi sisteme Enver Arıgün’e böbreğini vererek girdi. Saykılı, “Ablamın böbreği uymayınca bunu yapmak zorunda kaldık. Bu benim üçüncü doğum günüm” dedi. 10 yıldır diyalize giren Teslime Pehlivanoğlu’na (54) eşi Selçuk Pehlivanoğlu’nun böbreği uymadı. Bunun üzerine eşi hasta Nuri Özcan’a verdi. Teslime Pehlivan’na Aynur Arıgün’ün böbreği takıldı. Arığün’ün hastası Erver Arıgün de Zeytin Bilgi’den böbrek aldı.