Ali Eşref UZUNDERE

TÜMSİAD Bursa Şubesi’nin aylık ‘Çırağan Söyleşileri’ kapsamında yapılan etkinlikte konuşan Milli Eğitim eski Bakanı ve Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel, gündeme dair pek çok konu hakkında görüş bildirdi. Sorulan sorulara samimiyetle cevap veren eski bakan, Türkiye’yi güzel günlerin beklediğine vurgu yaptı.‘Yeni Türkiye’yi yeni ufuklara doğru açılan; üstat Cemil Meriç’in deyişiyle ‘Muhteşem bir mazi, daha muhteşem bir istikbal’ olarak niteleyen Güzel, Kızıl Elma’nın gerçekleşmesinin ülkeyi şaha getireceğini dile getirdi.

ÜLKEMİZ ÇAĞ ATLADI

Güzel şunları kaydetti:“Şimdi yeni bir dönem yaşanıyor. Eğer bu dönemi kişilerle anarsak; Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarı; son 15 senede Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasından sonra en istikrarlı dönemi yaşamaktadır. Tenkit edilecek tarafları çok olmasına rağmen, gerçekten çok önemli işler yapılmıştır. Türkiye yatırımlar bakımından gerçek manasıyla çağ atlamıştır. Eğer bu yatırımlar yapılmasaydı biz bir orta doğu ülkesi olarak kalacaktık. Türkiye, bugün dünyada önemli ve sözü geçen bir güçle dünya politikası içinde yer almaya başlamıştır. Dünyanın son 100 yıldaki en büyük ekonomik krizinden en karlı çıkan ülkesi olmuş, bu krizden en ufak yara almadan çıkmıştır. Ne yazık ki 7 Haziran’dan itibaren ekonomisi bir çalkantı içerisine girer gibi olsa da yeniden belini doğrultmaya başladı.”

YENİ BİR TÜRKİYE İNŞA EDİYORUZ

Türkiye’nin köklerinin çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını söyleyen Güzel; “Türkiye bin yıl İ’lay-ı Kelimetullah davasına bayraktarlık yapmış bir millettir. İslamiyet ile Türklük iç içe geçmiştir. Onun için de Türk bayrağı hem Türk, hem de İslam bayrağıdır. Bayrağımızdaki hilal İslam’ı, yıldız da Peygamber Efendimizi temsil eder. Yeni Türkiye kavramı içerisinde geçmişten geleceğe uzanan bir mana vardır. Dünya üzerindeki bütün Müslümanların gözü Türkiye üzerinde ve ‘Ne zaman ayağa kalkacaksınız, ne zaman bize sahip çıkacaksınız?’ diye soruyorlar. Gelecekte gönlümüz ve imanımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, halkımızla bir asım nesli yetiştireceğimize ve Yeni Türkiye’yi bu şekilde inşa edeceğimize inanıyorum” dedi.

Başka alternatif yok

"Yeni Türkiye yolunda başka alternatif kadro yok" diyen Hasan Celal Güzel, son 15 yılda Türkiye'nin önemli bir noktaya geldiğini, bunu inkâr etmenin nankörlük olduğunu ifade etti. Şu anki siyasi atmosferde; başka alternatif bir kadronun olmadığını, Yeni Türkiye'nin yolunda emin adımlarla ilerlenmesi gerektiğine işaret eden Güzel, "Ortada alternatif yok, alternatif olmadan milleti maceraya sokamazsınız" diye konuştu. Eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel, Misak-ı Milli’nin yanlış anlaşıldığını, bu sebeple de yanlış yorumlandığını ifade ederek, “Sanki biz bu sınırların dışına çıkmayacağız diye anlaşılıyor. Şu anda imkânımız olsa çıkarız. Niye çıkmayalım?" diye sordu.

FIRAT KALKANI ÖNCEDEN OLMALIYDI

Dış politikadaarkasına ordusunu, halkını almayan milletlerin başarılı olamayacağını kaydeden Güzel, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın geç kalınmış bir harekât olduğunu belirtti.Türkiye'nin bugüne kadar izlediği Ortadoğu politikalarında inişler çıkışlar yaşandığını, Rusya ile ittifakın dikkatli olmak koşuluyla önemli taşıdığını, Türkiye’nin zamanında cetvelle çizilen Ortadoğu coğrafyası masasında olmasının gerekliliğine dikkat çekerek, Türkiye'nin Münbiç'e girmesi gerektiğini söyledi.

TÜRK BİRLİĞİ KURULMALIDIR

Konferansında Türk birliği konusuna da değinen Hasan celal Güzel, “Türk Dünyası; devletler farklı, milletler aynı, Türk milletidir. Türk dünyası analizlerinde; en yeni istatistikler temel alındı ve çalışmalar bilimsel yöntemlerle gerçekleştirildi. Türk Dünyasının vizyonu ve geleceği; ortak bir geleceğe doğrudur” değerlendirmesinde bulundu.

MODERN KIZIL ELMA

Bu bakış açısı ve tarzı doğrultusunda Türk Dünyası’nın bütünleşmesiyle yakından ilgilenildiğini belirten Yeni Türkiye Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Hasan Celal Güzel, ‘İslâm Dünyası’ ve onun en büyük parçası olan ‘Türk Dünyası’nın 21. asrı kendi asırları hâline getireceğine gönülden inandığını belirterek, “Bu modern ‘Kızıl Elma’ya biraz olsun hizmet edebilmişsek ne mutlu bizlere…”’ diyerek konferansını tamamladı.

Sorular ve cevaplar

Konferansından sonra katılımcıların sorularını da cevaplayan güzel, kendisine yöneltilen “ANAP iktidarı döneminde tam başkanlık, yarı başkanlık sistemine neden karşı çıktınız?” sorusuna şu karşılığı verdi:“12 Eylül’de berbat bir dönemden sonra Anavatan Partisi olarak iktidara geldik. Bir yıl iktidar olduk ama muktedir olamadık. Bürokrasi CHP’nin elindeydi. Özal bana pek çok tasarı hazırlattı. Başkanlık sistemi de bunlardan biriydi. Özal, ABD’nin başkanlık sisteminden, demokrasisinden çok etkileniyordu. Ben ve Mehmet Keçeciler Özal’a gittik. ‘Tam başkanlık olur, ama federasyon olmaz’ dedik. 16 Nisan referandumunda şahit olduk; adam çenesini tutmadı ‘federasyon’ dedi, ‘Evet’ oyların en az yüzde 10’u ‘Hayır’a gitti. ABD başkanlık sistemi federasyonlarla oluşmuştur. ‘Bizde federasyon olursa, bölünme olur. Federasyon demek anında Sevr’e gitmektir’ diye Özal’ı ikna ettik. Ondan sonra tam başkanlık, yarı başkanlığın sözü bile edilmedi. 16 Nisan Referandumu Türkiye için bir milattır. Cumhurbaşkanı, çevresini takviye ederse tam başkanlık sitemini oturur.”

İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİRDİ 

Güzel, FETÖ terör örgütünün Erdoğan’a olan düşmanlığının nedeniyle ilgili bir soruyu da şu şekilde cevaplandırdı: “Çünkü O Türkiye ve Türk milletinin bir simgesiydi. Bana göre İslam ümmetinin de. Onu o yüzden öldürmeye çalışıyorlardı. Uzun boyu vesaire için değildi mesele. Netice itibarıyla bunu yapamadılar. ABD'deki birçok kişi, emekli generaller falan İslam'a tam bir darbe vurmak istediler. ‘Maalesef asırlar sonrası yarım kaldı' demişlerdir, çünkü Türkiye'ye vurulacak darbe, İslam'a vurulacak darbedir. Çünkü Türkiye, Türk ve İslam dünyasının lideridir. Eğer başarsalardı, Türkiye istikrarsızlığa giderdi. Allah göstermesin iç savaş çıkardı. Batılı emperyalistlerin dediği olurdu” karşılığını verdi.

FETÖ, CIA’NİN KUCAĞINDA

Hassas günlerden geçen Türkiye'nin yarınlarının çok daha güzel olacağından ümitli olduğunu, bela olarak görülen şeylerin aslında hayırlı bir tarafı da olduğunu belirten Hasan Celal Güzel, "FETÖ’ nün darbe girişimi aslında Türkiye'nin gelişmesini, güzelleşmesini ve yeni Türkiye'ye daha fazla yakınlaşmasını sağladı. Türkiye muhakkak bir felaketten kurtuldu. FETÖ, CIA’nin kucağında bize bu hainliği, alçaklığı yapmıştır”diye konuştu.

İBLİSİ ADAM ZANNETTİK

Türkiye'yi yıkmak için 40 yıldır sinsice çalışmalar yapan bir yapının planlarını ortaya koyduğu bir dönemin yaşandığını ifade eden Güzel, "Bu vatan haini, senelerce Müslüman görüntüsüyle bizleri kandırdı. Bu haini, iblisi adam zannettik. Meğer İslam’ın ve Türkiye'nin en büyük düşmanıymış. Darbe girişiminin hedef noktasında, süper güç olma yolunda ilerleyen Türkiye ve onun lideri Recep Tayyip Erdoğan idi. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti 15 Temmuz’da çok önemli bir badire atlattı. Son anda gerçek anlamda bir darbeden kurtulduk. Eğer hainler başarılı olsaydılar Türkiye istikrarsızlığa sürüklenirdi. Allah göstermesin iç savaş çıkardı. Batılı emperyalistlerin dediği olurdu. FETÖ, CIA’nin CONİ’nin kucağına oturmuş. Mehdilik taslıyor.2005’te Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettim. Ben anlattım Erdoğan dinledi sonra “Müslüman’dan kötülük gelmez” dedi. Başbakanın ne kadar iyi niyetli olduğuna bakın. Müslüman’dan kötülük gelmez diyor.Bu sözde Müslüman CIA’nin köpekliğini yaparak 250 kişiyi katletti. Az daha devleti ele geçiriyordu. 15 Temmuz’da bunun yanında çok güzel şeyler de oldu. Türk milleti tankların topların üzerlerine çıktılar, darbeyi önlediler. Darbeye yeltenenler, ‘Çok büyük bir fırsatı kaçırdık’ diyorlar. Millet olarak; yaşayıp, görüp şahit olduktan sonra artık çok dikkatli ve uyanık olmak zorundayız.”

THY SİYASİ BİR HEDEF

Güzel, THY ve Halk Bankası Genel Müdürü’nün ABD’de tutuklanmasına ilişkin bir soruya da “THY dünyada en fazla varış yeri olan bir havayolu şirketidir. Bizim bununla iftihar etmemiz lazımdır. THY yapılan uygulamayla ekonomik değil, siyasi bir hedeftir. Yapılan uygulama tamamen saçma, yarın öbür gün kalkacaktır” yanıtını verdi.