Şair Ahmet Paşa Medresesi, UNESCO kültür mirasına giren Muradiye Külliyesi tampon bölgesinde harcı dahil orijinaline uygun bir şekilde restore edilen Merhum Esat Uluumay müzesinde 360 yıllık zaman tünelinde sihirli bir yolculuğa çıktık. 

Osman GÜRÇAY
Aslında Koleksiyoner Merhum Esat Uluumay’ın 60 yıl boyunca topladığı Osmanlı Halk Kıyafetleri ve takıları özel koleksiyonu 18 Eylül 2004’ten beri Şair Ahmet Paşa Medresesi'nin içinde sergileniyordu. 

14 ay önce aramızdan ayrılan Koleksiyoner Merhum Esat Uluumay, vefatından kısa bir süre önce emaneti devrettiği kızı Koleksiyoner Uluumay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Uluumay Gökalp’in ellerini avucunun içine alarak bugünleri gerçekleştirmek için söz vermesini istiyor.

BURSA AŞIĞI BİR BEY EFENDİ

Babalarına verdikleri sözü yerine getirmek için gecelerini gündüzüne katan Feyza Uluumay süreci şöyle anlattı.

“Çok müstesna bir adamın 60 yıl boyunca büyük bir tutkuyla biriktirdiği bu muhteşem koleksiyon bugün hepimizi buraya topladı. Merhum Babamız Esat Uluumay aklını, gönlünü Osmanlı sanatının güzelliklerine kaptırmış Bursa aşığı bir beyefendiydi. Burada bulunan pek çok konuğumuzun tanıklık ettiği üzere kültürümüze çok değerli katkıları oldu.

En büyük korkusu da hayatını adadığı bin bir zorlukla her bir parçasını tutkuyla topladığı Osmanlı Halk Kıyafet ve Takıları Koleksiyonu'nun kendinden sonra dağılıp gelecek nesillere aktarılamamasıydı. Tek sorun benim İstanbul’da ikamet etmemdi ki; bu sevgili eşimin ve evlatlarımın bu konuda gösterdikleri toleransa minnettarım.

Sayın Valimiz Yakup Canbolat beyefendiye devraldığımız emaneti anlatıp medresemizin tadilatı konusunda destek istediğimizde kısa sürede bakım-onarım tadilatımızı gerçekleştirerek yenilenen yüzümüze katkı sağladı. 

DURMAZLAR DESTEĞİ

Koleksiyonumuzu görmek için dış ülkelerden gelen konukların, vatandaşlarımızın ve en önemlisi çocuklarımızın rahatça gezecekleri sunumu sağlamak için yapmak istediklerimiz bizi zorladığında, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda çok sevdiğimiz kuzenimiz Fatma Durmaz Yılbirlik hanımefendinin desteği imdadımıza yetişti. 

Osmangazi Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Dündar beyefendi Bursa’mıza kazandırdığı Panorama müzesiyle hepimize çok güzel örnek teşkil etti. 

Kültüre ve sanata desteğiyle tüm Türkiye’de bilinen ve güvenilir bir marka olma özelliğine sahip akrabamız Uludağ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Erbak abimizin desteğiyle bahçe şemsiyelerimiz tamamlandı.

İletişim Danışmanım Gamze Geylani ile gece-gündüz birlikte çalıştık. Belediyelerden, Vakıflardan, STK’lardan dostlarımıza da verdikleri desteklerden dolayı herkese teşekkür ediyorum. Bursa’mıza hayırlı uğurlu olsun. Sizlerin katkısıyla bu önemli koleksiyonu tüm dünyaya tanıtalım çocuklarımız sanata katkıda bulunsun geldiğiniz için ayaklarınıza sağlık” dedi. 

ZENGİNLİK PARA İLE DEĞİL ASALET İLE OLUR 

Feyza Hanımın teşekkür ettiği isimlere bakarsanız, hepsinin Bursa’nın kıymetini bilen ve Bursa’ya değer katmayı görev bilen insanların olduğunu görürsünüz.

Ve eski Bursa’nın akrabalık ilişkilerinin ne kadar kadim olduğunu anlarsınız. 

Eski Bursa işte böyleydi. Zenginlik göstergesi otomobillerle, yatlarla, villalarla katlarla değil, Bursa’ya verilen değer ile ölçülürdü.
Bursa’nın cennet olduğu o muhteşem yılları yaşamış olmanın mutluluğu içinde, bugünün değerleri içinde serveti Dolar& Euro& Türk Lirası paritesi ile ölçenlere acıyorum.

YAPSATÇILARIN GÖZBEBEĞİ AMA BABAYA SÖZ VERDİLER.

Muradiye külliyesi yanında önü hiç kapanmayacak Bursa ovası manzaralı bir binayı bir yapsatçıya yüzde 50 ile verseler en az 6 daire alırlardı ama onlar bir o kadar üzerine koyarak bu özel müzeye hayat verdiler.

Bursa’nın değerleri Kütahya çinisinde buluştu Bursa’nın değerleri Kütahya çinisinde buluştu

Bursalılık bilincinin hala yaşadığını gösteren bu güzel insanlara Bursa adına teşekkür ediyorum.
Açılış töreninde Canbolat Valimiz bulunamadı ama inanılmaz destek verdiğini öğrendik ve onun adına plaketini eşi aldı.

Törem bitiminde aile geleneği olan aşure dağıtımı yapıldı ve müze odaları konuklara açıldı.

BU MÜZEYE MUTLAKA GİDİN!

Osmanlı tarihinin inanılmaz tanıklarını görmek istiyorsunuz bu müzeyi gezmelisiniz. 

Efeler, zeybekler, azınlıklar, analar, babalar, delikanlılar, genç kızlar, gelinler, damatlar, çocuklar, bebeler hepsini dönem giysileri ile canlı gibi görüyorsunuz.

Takılar, sazlar, takunyalar, tıraş ve diş çekme aletleri, yüksükler ve daha birçok şey…

At koşu takımlarını, semerleri, nalbant aletlerini hayran hayran izliyorsunuz.

Müzenin çay kahve içip tarihi demleyeceğiniz bir kafesi ve hepsi özel tasarım olan ürünlerin satıldığı anı standı var.

Sevgili Gamze Geylani’ye daveti için teşekkür ettim ve müzeye hayranlığımı ifade ettim.‘Ağabey sergilenecek bir bu kadar daha ürünümüz var’ dedi.

Bursa’da güzel şeyler de oluyor ve Bursa kendine geliyor!