İç çatışmaların artarak devam ettiği Irak'ı son 10 günde 9 binden fazla Türk işçinin terk ettiği bildirildi. Musul, Kerkük, Selahaddin, Anbar ve Diyala vilayetlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile ordu güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü ülkede, başta Bağdat olmak üzere ülkenin güneyindeki vilayetlerde de terör saldırılarının ve tehditlerin artması, güvenlik boşluğundan faydalanan milis güçlerinin sahneye çıkması sebebiyle,  çok sayıda Türk firma ve çalışanları Türkiye’ye dönüyor.

Alınan bilgilere göre, Irak'ın Kürt bölgesi hariç, merkezi Bağdat hükümetine bağlı 15 vilayetinde, 300 Türk firmasında çalışan 9 binden fazla işçi, son 10 gün içinde ülkeyi terk ederek Türkiye’ye döndü. Fakat çalışma vizesi ve sözleşmesi olmayan veya vize sürelerini aşmış olan Türk işçileri, Irak'tan çıkamıyor. Bu işçilerin, Türkiye'ye dönüşünü sağlamak için Bağdat Büyükelçiliği'nin 24 saat devrede olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının, Irak'tan çıkışını kolaylaştırmak için bazı çalışmalar başlatmıştı. Dışişleri'nin girişimleri üzerine Irak'ta 420 dolar olan vize ihlal cezası 93 dolara indirilmiş durumda. Mağdur edilen Türk işçilere destek olunurken Türkiye’ye dönecekler için Türk Hava Yolları'nda indirimli bilet uygulaması devam ediyor. Ayrıca uçaklardaki yer kapasitesi de artırıldı. 

Dışişleri Bakanlığı’nın ,geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Irak’taki Türk vatandaşlarının can güvenlikleri bakımından, mümkün olan en kısa sürede riskli bölgelerden ayrılmaları ve söz konusu bölgelere seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye edilmişti.