Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi Bursa’da gençler yılbaşına şarkılar eşliğinde girdi
İzmir Ticaret Odası (İZTO) inovasyonun ve müziğin dehalarını buluşturdu. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in açılış konuşmasının ardından, İzmir Ekonomi Üniversitesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Murat Borovalı’nın yönettiği oturumda dünyanın en yaratıcı isimleri arasında gösterilen Eczacıbaşı ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, gelecek teknolojileri üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
 
ACİLEN DÜNYAYI SOĞUTMALIYIZ
Yaklaşık 30 yıl içindeki gelecek teknolojilerinden de bahseden İldeniz, “Hemen hemen çoğu sensör teknolojisine dayanan, akıllı diyebileceğimiz teknolojiler söz konusu olacak. Yapay zekâ söz konusu. Yani o gün siz daha ne isteyeceğinizi bilmeden sizin yerinize bunu düşünecek sistemden bahsediyorum. Hiç bilmediğiniz konuda kulağınızda ya da gözlüğünüzdeki gereçle onu yapıyor olabileceksiniz. Ya da hiç bilmediğiniz bir dili anında kulağınıza çeviren bir cihaz. Bugünkü bilgisayarların milyonlarca katı işlem görebilen bilgisayarlar söz konusu. Bunlar ilginç görünebilir ama nasıl bir dünya bekliyor bizi? Tamamen bağlı olduğumuz, bizim fazla bir şey bilmemizi gerektirmeyen dünya olacak. Ancak muhakeme yeteneğimiz giderek azalacak. Uzak gelecekte yani 30 yıl kadar içinde ise dünyayı hızla soğutmamız lazım. Dünya tarihinin en sıcak Temmuzunu yaşıyoruz. 2050 yılında 9.8 milyar insan olacağız. Bugünümüzden yüzde 50 daha fazla su enerji ve gıdaya ihtiyaç olacak. Besleyemeyeceğiz bu kadar insanı. Acil şekilde bilim insanları bunun üzerine gidiyor olacak. Yoksa çok daha sıcak bir gezegende ve çok daha aç bir şekilde yaşıyor olacağız.” Türkiye’de ilk kez konuşma yapan, ABD’de faaliyet gösteren biyoteknoloji şirketi Samumed kurucusu ve CEO’su Osman Kibar ise onay aşamasına yaklaşan ve kanser, alzheimer, körlük gibi hastalıkların tedavisi, yaşlanmasının tersine çevrilerek vücudun gençleşmesi gibi devrim yaratacak olan deney aşamasındaki buluşlarını anlattı.
 
DOĞADA YENİDEN GENÇLEŞME MÜMKÜN
İzmir’de doğup büyüyen ve Amerika’da çalışmalarını sürdüren Osman Kibar, insanların sağlıklı bir ömür geçirmesi hedefiyle yola çıktıklarını belirterek, “9 farklı hastalık için deneyler yapıyoruz. Bunların tamamı hayvanlarda başarı ile sonuçlandı. Bazılarında insan üzerinde testlerimize geçtik, bazıları hala hayvanlar üzerinde denemeleri sürüyor. İnsanların sağlıklı hayat yaşamalarından yola çıktık. Ancak hepimiz yaşlanıyoruz. Bunu da kaderci şekilde kabulleniyoruz. Aslında kabullenmek zorunda değiliz. Çünkü doğada yeniden gençleşme mümkün. Dokular gençleşebiliyor. Biz de bundan yola çıkarak yaşlanmayı geri çekebilmenin yollarını bulduk. Zamanla yok olan kıkırdak dokularını vücudun yeniden üretmesini sağlıyoruz. Farelerde ve sıçanlarda başarılı olduk. İnsanlarda da yüzde 100 işe yarayacak.  Başka bir ilacımız tendonlar için. Bu bir losyon. Kemiği kasa bağlayan tendona losyonu sürüyorsunuz ve her şey normale dönüyor” dedi.
 
11 HASTADAN 9’UNDA YOK OLDU
Tüm kanser türlerinde işe yarayan bir ilaç da geliştirdiklerini, ancak henüz piyasaya çıkma aşamasına gelmediğini belirten Osman Kibar, “Kanser konusunda iki ilacımız var. Birincisi kan kanserlerine yönelik, diğeri iç organlardaki kanserlere yönelik. Farklı organlardaki, farklı tip kanserlerin hepsinde bulduğumuz ilaçlar, kanseri geriye çeviriyor. Kanserin büyümesini yok ediyor. Bu konuda insanlar üzerinde de denemelere başladık. Ölümüne bir iki hafta kaldığı gerekçesiyle evine gönderilen 11 hastadan 9’unda kanser yok oldu. Bizim ilacımızın farklı yanı biz o kanser mutasyonunu yok etmiyoruz. Sadece o mutasyonun kansere dönüşmesini engelliyoruz. Kanserli kişi ömür boyu o ilacı aldığı sürece hiçbir zaman mutasyon olmuyor ve kanser geri gelmiyor. FDA izni altında kanserli hastalarımıza ilacımızı veriyoruz ve uzun bir süreç olan FDA onayının tamamlanmasının ardından piyasaya hazır hale gelmesini umut ediyoruz” diye konuştu.
 
2-3 YIL İÇERİSİNDE PİYASAYA SÜRÜLECEK
Samumed’in şu anda 250 kişinin, yarı zamanlı çalışanlarla birlikte yaklaşık 500 kişinin çalıştığı bir kurum olduğunu belirten Kibar, “2008’in başında başladığımız bu yolculukta daha hiçbir ilacımızı piyasaya sürmememize karşın şirketimizin değeri 15.5 milyar dolar civarında. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde peyderpey ilaçlarımızı piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Samumed’te Türkiye’den Robert Koleji’nden 4 arkadaşımızla bu yola çıktık. Hepimiz elbette para kazanmak istiyoruz, ama asıl hedefimiz insanlara ‘Allah Samumed’ten razı olsun’ dedirtebilmek. Bunu yaparsanız para zaten kendiliğinden gelir. Bizim nihai hedefimiz sadece hastalıkları önlemek değil, insanların sağlıklı ve verimli bir yaşam sürebilmelerini de sağlayabilmek. İlaçlarımızın pek çoğu, dokuları 20’li yaşlardaki haline çevirebiliyor. Tüm insanları yaşları kaç olursa olsun, en sağlıklı dönemlerindeki hallerine geri getirebilmek istiyoruz. Amaç hastalanmamak değil sağlıklaşmak, yaşlanmak değil onun yerine gençleşmek” dedi. Girişimcilik Zirvesi, dünyaca ünlü piyano sanatçısı Fazıl Say’ın muhteşem resitali ile sona erdi. İzmir Marşı’nı dünyaca ünlü müzisyenlere göre yaptığı farklı yorumları büyük beğeni alan Fazıl Say, ayakta alkışlandı. (gidahatti.com)