Mustafa TANITAN

Almanya Kütahyalılar Federasyonu ve Türkiye'de faaliyet gösteren Kütahya derneklerinin başkanları geçtiğimiz ay Beyhan Gündüz'ün başkanlığını yaptığı Bursa Kütahyalılar Dernek binasında gerçekleştirdikleri sürpriz toplantıda konfederasyon kurmayı kararlaştırmışlardı. Ülkemizde yaşayan yüz binlerce Kütahyalının "TARİHİMİZ YOK OLMASIN YAŞASIN" sloganıyla başlattıkları ve 'kuruluş ile kurtuluş'un yaşandığı Kütahya'nın Dünya'ya tanıtımı için ilk adımlar Dumlupınar da atıldı. Kütahya'nın on iki ilçesinden biri olan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922 yılında Yunanlıların işgalinde bulunan "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri" şeklinde verdiği emrin yaşandığı, Dumlupınar'dan başlatılan projenin ilk ayağına ilçe Kaymakamı Abdulkerem Abbasoğlu, Belediye başkanı Şemsettin Akağaç, Almanya Federasyon Başkanı Adil Emsen, federasyon yöneticisi İbrahim Kesgin, Bursa Kütahyalılar Dernek Başkanı Beyhan Gündüz katıldı. Daha Bursa'da gerçekleştirilen toplantı da alınan karara göre federasyon ve dernek yöneticileri her ay bir ilçenin tanıtımını gerçekleştirecek.

DUMLUPINAR NEDEN ÇANAKKALE OLMASIN

Kaymakam Abdulkerem Abbasoğlu, Belediye Başkanı Şemsettin Akağaç, Kütahya Almanya Federasyon Başkanı Adil Emsen ve Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Keskin, Dumlupınar Ağaç köy muhtarı Cengiz Köse, Avrupa Kütahya-Köprüörenliler Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Duran, Almanya Dortmund Kütahyalılar Derneği başkanı Kemal Akman, KİYD Genel başkanı Süleyman Çankaya ve Yönetim Kurulu  üyeleri, Bursa Kütahyalılar Dernek Başkanı Beyhan Gündüz ve Yönetimi, Kütahya Köörler Derneği Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde, Bursa basının da katıldığı Ankara Yenimahalle Belediyesinin yaptırdığı Dumlupınar ilçesi sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda konuşmacılar "Dumlupınar neden Çanakkale Olmasın" dediler ve Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı, Seyahat firmaları, Sanayi ve ticaret odaları, Siyasi Parti temsilcileri, STK Başkanları, Televizyon ve Basın kuruluşları, ile bütün Kütahyalıların ellerini taşın altına koyup 137 bin şehidin verildiği Dumlupınar'ın adının duyulması ve ilçenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

GÜNDÜZ'DEN ÖNERİ

Bursa Kütahyalılar Dernek Başkanı ve eski Domaniç güreşlerinin altın kemerli ağası Beyhan Gündüz de toplantıda  öneri niteliği taşıyan konuşmasında  "Sayın kaymakamım, Belediye Başkanım, Almanya Federasyon başkanım, Muhtarlarım basın mensupları ile değerli hazirun, Ben Bursa'da yaşayan 26 bin Kütahyalıyı temsil eden Bursa Kütahyalılar Dernek Başkanı Beyhan Gündüz. Öncelikli olarak böyle önemli projeye ortak olduğum için onur ve  gurur duyduğumu ifada etmek istiyorum. İsterseniz sizlere derneğimiz hakkında da  kısa bir bilgi vermek istiyorum. Bursa Kent meydanında 2000 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Derneğimizde bir sene içinde 60'ın üzerinde yöremize özgü "YAREN GEZEĞİ" Programları düzenlemekteyiz. Bu gezeklerimiz de Kütahya'mızın örf, adet, gelenek ve görenekleri ile Kültürünü Yöremizin sanatçılarıyla yaşatmak ve gelecek  nesillere taşıma uğraşı vermekteyiz. Bursa Kent meydanına 280 metrekarelik bir alanda faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz Derneğimizin 5 binin üzerinde derneğin bulunduğu Bursa'da birinci sırada yer aldığını iddia ediyorum. Burada bulunmamın sebebine gelince, Almanya Federasyon Başkanım ve çeşitli illerin dernek başkanlarıyla yaklaşık bir ay önce Kütahya'nın tanıtımı için Derneğimizde yaptığımız  toplantıda aldığımız kararın ilkini buradan yani Dumlupınar dan başlatmak için buradayız. Ben Kütahya ve on iki ilçesinin tanıtımı için uğraş veren ve verecek olan STK Başkanları ve  Kamu kurumlarına şimdiden teşekkür ediyorum."ifadelerini kullandı.

ŞEHİTLİKLER ZİYARET EDİLDİ

Toplantının ardından Yunus Yeşilpınar ve Yaşar Saygılı rehberliğinde şehitlik ziyaretleri gerçekleştirildi. Şehitler ve  şehitliklerin anlatımı sırasında bazı dernek başkanları gözyaşlarını tutamadı. İki rehberin anlatımına göre 30 Ağustos 1922 Tarihinde Yunanlılar aç olduğu için ana kucağında ağlayan 2 yaşındaki şehit Mustafa'yı susturması için annesini uyarır ancak annesinin sallamasına  rağmen Mustafa yine susmaz. Bu kez bir yunan askeri Mustafa'yı kucağına alıp silkelemeye başlar Mustafa  yine susmayınca onu havaya atar bu arada bir diğer Yunan askeri de yere düşmekte olan Mustafa'nın altına süngüsünü sürer Mustafa oracıkta şehit olur. Dumlupınar da daha nice Mustafa, Fadime Ayşe ve Mehmetler vatanımız için şehit düştüler. Bizlerde Bu yüzden "Çanakkale Sakarya  ve Dumlupınar anlatılmaz yaşanır" diyor ve her Türk'ün bu topakları ziyaret etmelerinin gerektiğine inanıyoruz. 
 

KONYA'YI ARATMADI

Ziyaret ve gezilere katılan Dernek başkanları ve  Bursa yerel gazetelerin muhabirlerine Dumlupınar Ağaç Köy Muhtarı Cengiz Köse ve ailesi ile Dumlupınarlı Avrupa Kütahyalılar Federasyonu Yönetim kurulu  üyesi İbrahim Keskin Ağaç Köyde yemek ikramında buludular. Konya ile özdeşleşmiş Etli Ekmeğin ikramı sırasında Köy sakinlerinden Muhammer Özdemir, Bekir Pehlivan ile köyün gençleri adeta birbirleriyle yarıştılar. 

DUMLUPINAR'IN TANITIMI  

Dumlu Eski Türkçe’de soğuk demektir. Dumlupınar Soğuk Pınar anlamında kullanılmıştır. İlçemizin tarihine bakacak olursak ilçemizin en eski yerleşim yerleri Kızılcaköy, Merkez, Ulualan, Yörük, Allıören, Ağaçköy, Arpalı gibi yerler bulunmaktadır. Allıören Höyüğün İlk Tunç çağında (MÖ 3000-MÖ 2500) yerleşim olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Yine bu bölgede Roma döneminden kalma Nekropol alanları bulunmaktadır. İlçemiz Kurtuluş savaşı yıllarında cephe arak büyük kahramanlığa şahit olmuştur. Yine burada birçok şehit verilmiştir. Dumlupınar 1987 yıllında ilçe statüsüne kavuşmuştur. ilçe 2016 yıllı itibariyle toplam nüfusu 2.918’dır.

90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu 90 yaşındaki alzheimer hastası yaşlı adam kayboldu