Hatice DAL

Gıda sektörünün tüm taraflarını bir araya getirerek, gıda sektörüne vizyon katmak amacıyla Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kongresi, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde başladı.‘Gıda Sektöründe Yeni Yaklaşımlar’ temasıyla yapılan kongreye yurtiçi ve yurtdışından gelen uzmanlar, akademisyenler ve kurum temsilcileri katıldı. 10 oturumdan oluşacak olan kongre 2 gün sürecek. Gıda kongresinin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, huzur ve istikrarın güvenin, güvenin ise ticaretin teminatı olduğunu kaydetti. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkemizin gelişim kaydettiğini hatırlatan Başkan İbrahim Burkay, “Türkiye, bulunduğu coğrafyanın istikrar adası konumunda bir ülke. Maalesef her gün yeni tehditlerle karşı karşıya kalmaktayız. Bütün bunlara rağmen Türkiye güçlü duruşu ve ekonomisiyle istikrar adası hüviyetini muhafaza etmekte. Ülkemiz tüm olumsuzluklara rağmen 10-15 yılda günü kurtaran politik anlayışlardan 2023-2053-2071 planlayan bir ülke konumuna yükselmiştir. Başta Amerika ve Almanya gibi dev ekonomilerden bile yılın ilk yarısında 2,5 kat daha fazla büyüme yaşamış bir ülkedir Türkiye. Kamu ile özel sektör iş birlikleriyle 3 yılın sonunda ortalama büyüme hızımız yüzde 5’in üzerine çıkarken işsizlik rakamlarımızda tekrar tek haneli rakamlara düşecek ve ihracatımız 200 milyar dolar seviyelerine ulaşacak” şeklinde konuştu.

EN STRATEJİK SEKTÖR

En stratejik sektörlerin başında gıda sektörünün geldiğini vurgulayan Başkan Burkay, Türkiye’nin her ürünü yetiştirebilme potansiyeline sahip bir ülke olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Dünya ekonomisinin içinde enerjiyle birlikte en stratejik sektörlerin başında gıda ve tarım gelmektedir. Ülkemiz enerji konusunda maalesef zengin kaynaklara sahip değildir. Ancak küresel politikalarda da belirleyici olan gıda ve tarım konusunda ülkemiz çok ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Dünyada yüz ölçümü olarak 37.sırada gördüğümüz, arazi büyüklüğünde ise 12. sıradayız. 4 mevsimi yaşayan bir ülke olarak neredeyse her ürünü yetiştirebilme potansiyeline sahip ender ülkeler arasındayız. Kalkınmaya dönük desteklerle Avrupa’nın zirvesine dünyanın ise 7.sırasına kadar yükseldik.” Tarımsal üretiminde teknolojiye ihtiyaç duyduğunu anımsatan Burkay, “Milli tarım projesi sayesinde ülkemizin 2023 tarımsal büyüklük açısından dünyanın en büyük 5 ülkesi arasında yer alacağına gönülden inanıyorum. Ülkeler artık salt tarımsal üretime odaklanmak yerine bu işin teknolojisine, ARGE’sine yatırım yapmaktadır. Konya büyüklüğündeki Hollanda’nın bu denli ihracat yapmasının nedeni verimli üretiminden geçmektedir. Ürettiği mal ve hizmeti 195 ülkeye ve serbest ihraç etmeyi başaran Bursa, verimli toprakları ve tarıma dayalı güçlü sanayisiyle de zenginlik merkezidir” ifadelerini kullandı.

Gelişen Bursa ile gelişen bir Türkiye

Gıda sektörünün hayatımıza yön verdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Gıda sektöründe faaliyet gösterenlerin seçimleri insan sağlığı ve sürdürülebilirlik üzerine muazzam etkilere sahiptir. Gıda sektöründeki boşlukları kapatmada teknolojinin rolünü anlamaya çalışırken acil sorunlarla da baş edilmesi gerekmektedir. Sorumluluklarını bilen üreticilerin bilmeyenlere örnek olacağı, konunun akademik tarafında yer alanların geleceğe ışık tutacağı bir platform oluşturulması amacıyla bu kongre gerçekleştirildi” açıklamalarında bulundu. Yerel yönetimlerin her alanda söz sahibi olması gerekliliğini savunan Başkan Altepe, “Artık klasik belediye anlayışı değişti insanı ilgilendiren, ekonomiyi ilgilendiren tüm konular yerel yönetimlerinde konuları. Büyüyen şehirlerle birlikte büyüyen bir Türkiye. Gelişen Bursa ile gelişen bir Türkiye. Bu kapsamda da tüm konularda vizyonumuzu ortaya koyuyoruz. Şehrimizin yeşil Bursa olması, derelerimizin temiz akması için tüm çabaları sarf ediyoruz. Çalışıyoruz ki daha çok üretelim. Şehirler olarak hedefleri aşmamız gerekiyor ki Türkiye hedeflerine ulaşsın” diye konuştu.

Dünya pazarları için üretilmeli

Dünya nüfusunda sürekli bir artış halinde olduğunu kaydeden Vali İzzettin Küçük, şöyle devam etti: “Bölüşecek ekmek ihtiyacımız gün geçtikçe çok daha fazla artacak.  Bazı bölgelerde açlıktan sürünen insanlar var, bazı bölgelerde ise fazla gıda sebebiyle yaşanan hastalılar var. Gıda çok önemli bir konu. Hastalıkların artmasındaki en önemli neden gıdaların üretimi konusunda değişikliklerin yaşanması.” Bursa’nın birçok ürünü yetiştirme potansiyeline sahip bir şehir olduğu vurgusunu yapan Vali Küçük, “Bursa’da 339 bin hektar tarım alanı var bunun 133 bin hektarı sulanabiliyor. Türkiye’de üretilen birçok ürünün üreticisi konumunda Bursa. Senelik olarak ürettiğimiz 59 bin ton gıda ürünümüz var. Gıda üretimi bakımından Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biri. Ama daha çok yol kat etmemiz lazım. Ve Dünya pazarlarına ürün üretmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Yerli ürünlerin gözü Körfez ülkelerinde

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, UR-GE projesi çerçevesinde hazırlanan Bursa Food Point programı Merinos Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda başladı. 40 yerli gıda firmasının stant açtığı programa 25 ülkeden 200 kişilik alım heyeti katılım sağladı. 1 Ekim'e kadar sürecek olan projenin amacı Körfez ülkelerinde, Türkiye firmalarının görünürlüğünü arttırmak. Gıda Fuarının açılışına Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay iştirak etti. Stantları tek tek ziyaret eden ve ürünleri inceleyen Vali İzzettin Küçük,"Gıda alanında pek çok firma, uzman kişileri, bilim adamları bir araya geldi. Gıda artık akılla bilgiyle tarım ürünleri ve inovasyonla buluştu burada bunu gördük.Sadece Bursa için değil ülkemiz için ciddi bir girişim oldu bu fuar, BTSO'ya bu konuda teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Çiftçiler sertifikalarını kavuştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarım sektörünün gelişebilmesi adına düzenlenen ‘İyi tarım uygulamaları’ eğitimlerine katılan çiftçiler sertifikalarına kavuştu. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Çiftçilerimizin ürünlerinin dünya pazarlarında yer bulmasını istiyoruz. Bu sayede refah seviyesinin de artmasını arzuluyoruz. Kırsalın göç vermemesini istiyoruz. Bu alanda yapılan çalışmalarla Bursa öncü ve örnek şehir seçildi” diye konuştu.