Semih ŞAHİN

Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde anlamlı bir projeyi vatandaşın kullanımına sundu. Çevre dostu bu iki kurumun geliştirmiş olduğu ‘Yeşil Dedektör’ adlı program sayesinde, tütün içme yasağı olan mekânlardaki kanun ihlallerine vatandaş anında müdahale edebilecek. Ücretsiz olarak indirilebilen program sayesinde kişi, usulsüz sigara içilen yerin konumunu, Sağlık Bakanlığı’nın Yeşil Dedektör için düzenlenen sisteme gönderebilecek. Bu sistemden alınan ihbar en yakın saha ekiplerine iletilerek şikâyet edilen yerin hızlı bir biçimde denetlenmesini sağlayacak.

Pilot bölgede 60 bin ihlal…

Düzenlenen basın açıklamasında konuyla alakalı bilgilendirme yapan Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Dr. Serhat Yamalı, sigaranın olumsuz etkilerinden bir kez daha bahsetti. Sisteme koydukları uygulama sayesinde tütün içme yasağına uymayan yerlerin daha kolay denetlenebileceğini dile getiren Serhat Yamalı, “Sigaradan kaynaklanan hastalık ve ölümleri Dünya Sağlık Örgütü önlenebilir hastalıklar kategorisinde ilk sıraya koymuştur. Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 85’i sigaradan kaynaklanıyor. Günde 8 saat sigara dumanına maruz kalan biri 20 adet sigara içmiş kadar bu dumandan etkilenmektedir. Bizde bu sebepten dolayı Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yaparak Yeşil Dedektör uygulamasını başlattık. Akıllı telefonlara indirebileceğiniz ücretsiz uygulama ile bulunduğunuz yerdeki sigara ihlalinin bildirimini kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Bu bildirim Yeşilay’ın Ana biriminden Sağlık Bakanlığı birimine ve sonuç olarak illerdeki tütün denetim ekiplerinin sistemine giderek o ortamların denetlenmesini sağlıyor. Pilot olarak Ankara ve İstanbul’da uygulanan bu sistem uygulamaya başlandığı günden bugüne kadar 60 bin ihlal uyarısı yapılmasına yardımcı oldu dedi.

Artık sizin elinizde…

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan da sigaranın insan üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü vesilesiyle sigara tiryakilerini bu alışkanlıklarından uzak durmaya davet etti. Uygulamaya konulan Yeşil Dedektör uygulamasıyla sigara kullanmayan kişilerin pasif içicilikten mağdur duruma düşmesinin önüne geçileceğini söyleyen Akan, “Ülkemizde her yıl doğrudan kullanıma bağlı olarak yaklaşık 100 bin ve pasif içiciliğe bağlı olarak da 15 bin vatandaşımız hayatını kaybetmektedir. Sigara, tüm kanserlere yakalanma riskini artırmaktadır. Sigara içenlerde akciğer kanseri 15 kat, gırtlak kanseri 16 kat, rahim kanseri 16 kat ve daha sayamayacağımız birçok kanserin etkisini kat be kat artırmaktadır. Ayrıca, bacak damarlarının tıkanmasına 2 kat, kalp krizi riskini de 4 kat artırmaktadır. Sigara içme özgürlüğü adı altında sağlığını, keyfini ve geleceğinizi esaret altına almalarına izin vermek istemiyorsan, senin için yasalarla korunmuş haklarını ve dumansız hava sahanı korumak istiyorsan, tütün mamulleri kullanmayanlara saygı duyulsun istiyorsan bir çözümünüz var; oda Yeşil Dedektör” ifadelerini kullandı.