Özlem ATAÇ

Bursa'da ayakkabı ve deri sektöründeki trendlerin yer aldığı, firmaların yeni koleksiyonlarını tanıttıkları, bu yıl dördüncüsü düzenlenen, “BURSAF Ayakkabı ve Deri Ürünleri Fuarı” açıldı. Network Fuarcılık Genel Müdürü Hasan Eker, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış töreninde, sektörü bir araya getirmek için bu fuarın düzenlendiğini söyledi. Fuarın perakende satışa kapalı olduğunu belirten Eker, "Sadece profesyonellerin yer aldığı, ticaretin olduğu bir fuar planladık. Burada 46 firma stant açtı. Fuara Rusya'dan 4, Azerbaycan'dan 4, Kazakistan'dan 2, Dağıstan'dan 1, İtalya'dan 1 ve Filistin'den 1 olmak üzere yurt dışından 13 alıcı getirildi. Yurt içinden çeşitli şehirlerden alıcılar gelecek. Yaklaşık 500 profesyonel ticari alıcıyı fuara bekliyoruz. Sektörün maliyet ve doğru fiyata satma konusunda zorlukları var. Daha fazla mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İşimize yatırım yapacağız” şeklinde konuştu. 

Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

PERAKENDE SATIŞ KAPALI
Fuarın öncelikli hedefinin ayakkabı sektörünün Türkiye’de ve Bursa gelişimini sağlamak olduğunu belirten Eker, “Fuarı perakende satışa kapalı olarak yapıyoruz. Biz şu anda yaptığımız tüm fuarlarda esnafımızın etkilenmemesi için daha profesyonel olması için bu fuarı ulusal ve uluslararası mecraya taşımak için sadece profesyonellerin yer aldığı sadece ticaretin olduğu bir fuar olarak planladık. İlk başladığımızda fuarlar çok kalabalık olsun diye başladık, onlardan çok memnun olunmadığını çünkü burada 4 gün boyunca bir kişiyle yaklaşık bir saat falan görüşme sürüyor. Günde sekiz kişiyle ancak görüşülebiliyor. Dolayısıyla firmalar fuarda daha etkin ya da ciddi alıcıları görmek istiyor. Bu nedenle biz tüm fuarlarımızda profesyonel ve ihtisasa yönelik yapmak istedik. Ayrıca perakende satış ve diğer konularda algıya yönelik yaptığımızda Bursa esnafı da bundan ciddi şikayet ediyor, onlarda konuyu eleştiriyor. Bu nedenle planlamamız herkes açısından daha istenen bir fuar standardına uyuyor. Bu amaçla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

SEKTÖR BİR YÜRÜYÜŞ İÇİNDE
Türkiye Umumi Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Aydan da Türkiye'de 12 ayakkabı fuarı düzenlendiğini, bu fuarların çok büyük önem taşıdığını aktararak, ayakkabıcılık sektöründe konkordato ilan eden 16 firma olduğunu, bunun sektörün yüzde 10'u anlamına geldiğini vurguladı. Aydan, “Yüzde 90'ı dimdik ayakta... İşini yapıyor ama o yüzde 10’da etkilenen en büyük kesim, küçük esnaf. Konkordatolarla ilgili hükümetimizle çalışmalarımızı yapıyoruz. Herkes, bu konuda üstüne düşeni yapıyor ve yapılacak. Biz, 2019 yılında sektörün sıkıntılarının olacağını ama 2019 sonu, 2020 başı itibarıyla da önümüzün açılacağını ve artık ayakkabıcılık sektörünün dimdik, en iyi şekilde üretim yapacağını söyledik. İhracatta inanılmaz derecede büyüyoruz. Ayakkabı sektörü, bir diriliş, yürüyüş içindedir" dedi. 

ÜRETECEĞİZ VE SATACAĞIZ
Sıkıntılı bir dönemden geçildiğinden dolayı katılımın az olduğunu belirten Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, “İnanıyorum ki buralar yarın öbür gün dolacak ve hedeflediğimiz noktaya geleceğiz. Yılmak yok mücadeleye devam. Bir atasözü var ayağını sıcak tut başını serin diye. Benim bu konuda ayrı bir sözüm var. Dünyada gıda ve giysi hiçbir zaman ölmez. Yani savaş olsun barış olsun bunlar lazım. Türkiye’nin önünde tek yol var üreteceğiz ve satacağız başka çıkış yolu yok. Üretim yaparsak eleman konusunda yardımcı olacağız yani istihdam sağlamış olacağız. Üretim yaparsak ihracat yapacağız döviz gelecek, eğer bunları yapamazsak devamlı dışa bağlı kalırsak maalesef bazı sıkıntılarımız artacak. Ümitsiz olmuyor, sıkıntılı bir çizgiden geçiyor Türkiye. Her meslek her kurum etkileniyor. Dolayısıyla ümitsiz olmayalım diyorum” diye konuştu.