Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla kutlanan ‘Halk Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Halk sağlığı haftasının bu yıl ki temasının ‘Anne ve Çocuk Sağlığı’ olarak belirlendiğine ifade eden Dr. Akan, hafta boyunca anne sütüne ve sağlığı korumanın önemine dikkat çekeceklerini belirtti. Sağlık hizmetleri sunumunun yalnızca tedaviye yönelik değil, halk sağlığını korumak ve geliştirmek için yapılan çalışmaları da kapsadığı bilgisini veren Dr. Akan, “Kronik hastalıklarla mücadele, içme suyu, ambalajlı su denetimleri ile anne sütü, kanser taramaları ve bağımlılıkla mücadele gibi konularda çalışmalarımızı titizlikle gerçekleştirerek, vatandaşımızın sağlığını korumak için mücadele ediyoruz” dedi.

Sağlıklı hayat merkezlerinde koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik birçok çalışmanın yapılabildiğini dile getiren Dr. Akan, “Sağlıklı hayat merkezleri içerisinde bulunan çeşitli birimleri ile kronik hastalıkların, kanser taramalarının, anne sütü ve sağlıklı gebelik çalışmalarının etkin bir şekilde yapılabildiği yerler olarak tasarlandı. Yine sigara bırakma danışmanlığı, psiko-sosyal destek hizmetlerinin de verildiği merkezlerimiz koruyucu sağlık hizmetleri sunumunda oldukça önem arz ediyor. İlimizde hali hazırda 8 sağlıklı hayat merkezimiz hizmet veriyor. Her ilçede en az bir sağlıklı hayat merkezi olmak üzere planlarımızı yaptık. Sağlıklı hayat merkezlerimizin sayısının artması ve kronik hastalıkların takibinin buralarda yapılmasıyla hastanelerdeki gereksiz yığılmaların da önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun Grip hastalığında işi baştan sıkı tutun

Sağlık Okuryazarlığı Artacak

Koruyucu sağlık hizmetlerinde farkındalık çalışmalarının önemine değinen Dr. Akan, “Vatandaşlarımızın hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak hasta olmadan önlemini almaları, sağlıklı hayat sürdürmeleri için ilimizin her noktasında çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu çalışmalarımızın meyvelerini organ bağışı konusunda aldık. Aynı şekilde kanser tarama faaliyetlerinde yapılan farkındalık çalışmalarının etkisiyle her yıl daha fazla vatandaşımız tarama yaptırmaktadır. Obezite, diyabet gibi kronik hastalıklarda da çeşitli projeler gerçekleştirerek vatandaşlarımızın sağlık okuryazarlığını arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.