Mehmet ÇETİNKAYA

Romanya’da her yıl düzenlenen 13 Aralık Romanya Tatarları Milli Günü’ne biz de bu yıl Bursa’dan tüm Tatar Türkleri Sosyal Kültürel Dayanışma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Şükrü Öner’in önerisiyle beraber katıldık.  
Romanya Tatar Milli Günü çerçevesinde Türkiye’den yaklaşık 150 kişilik heyet geldi. Türkiye’deki Kırım Tatar dernek başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerinden yoğun ilgi gördü.

Beni en çok heyecanlandıran da efsane Kırım Türkleri lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun da oraya geleceği ve kendisiyle ilk defa yüz yüze görüşmek olması idi.
1917'de Kırım Halk Cumhuriyeti'nin ilan edildiği gün olan 13 Aralık tarihi, Romanya'daki Kırım Tatarları, 2006 yılından bu yana Kırım Tatar asıllı eski milletvekili Aledin Amet’in girişimleriyle, Romanya meclisinde kabul edilen yasayla "Romanya Tatarları Milli Günü" olarak kutlanıyor.
Gerçekleşen programda üç ayrı etkilik yapıldı. 

HER ÜLKEDEN AKIN AKIN…
Kırım Halk Şairi Mehmet Niyazi (1878-1931) Kabri başında dualarla anıldı. Düzenlenen anma töreninde, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov ve birçok Tatar dernekleri yöneticileri hazır bulundu.
Romanya / Mecidiye’de kurulu bulunan Mehmet Niyazi Kültür Derneği tarafından düzenlenen etkinliklere Ukrayna, Kırım, İngiltere ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen Tatar dernekleri temsilcileri ile Romanya’dan Tatar Türkleri katıldı.
Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu'na, Mecidiye Mehmet Niyazi Kültür Derneği’nce "Mehmet Niyazi Ödülü" verildi.
İstanbul’da kurulan Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği’nin (TURKSİD), Romanya Temsilciliği’nin de açılışı gerçekleşti.

ABD uçağı denize düştü ABD uçağı denize düştü

ÇABASIZ OLMAZ
Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM Türkiye Danışmanı İsmet Yüksel’in katılımlarıyla gerçekleşen etkinliklerin ana konusu, yakında gerçekleşecek olan Romanya seçimleri nedeniyle de Tatar derneklerinin güç birliği yapmaları ekonomik gücün önemine vurgu yapıldı.
 

Kırımoğlu, Romanya devleti tarafından azınlıklara tanınan haklardan en iyi yararlanılması için Tatar toplumuna birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Romanya’daki Tatarların birlikte hareket etmesi ve Romenlerin azınlıklara sağladığı olanaklar, sunduğu fırsatlar ve hoşgörülü tutumları çerçevesinde tüm Tatar ve tüm soydaşlarımızın Romen toplumuyla son derece ahenkli ilişkilerinin gelişerek sürdürmesi için büyük bir çaba içinde olmanın önemine vurgu yapıldı.