Talih YILMAZ

Başkan Bozbey: “Marka değerimize sahip çıkalım” Başkan Bozbey: “Marka değerimize sahip çıkalım”

Çocuk yaşlardan itibaren başladığı aikido sporuna bir süre ara veren Can Ünlüoğlu, tatamiye muhteşem bir geri dönüş yaptı. Spora dönmesinde başarılı antrenör Burhan Mocu’nun rolünün büyük olduğunu belirten Ünlüoğlu, “Spora geri dönmemi, yapılan çalışmanın, yapılan fedakârlığın, gösterilen sabrın karşılığı olduğunu düşünüyorum. Şimdi yeni bir süreçteyim. Fedakârlıklarım, çalışmalarım arttıkça hedeflerim de yükselecek. Geldiğim noktadaki sürecin sadece oturmak ve Burhan Mocu hocamızın başarılarını dinlemek ile geçtiğinin farkına vardım. Spora ara verdiğim için tekrar dönmek beni hep korkutuyordu; lakin sağlıklı yaşam, dinç bir vücut ve kendi güvenimi kazanabilmenin yolunun da spordan ve özellikle Burhan Mocu’dan geçtiğinin bilincindeydim. Dojodan kovulma pahasına denemeye değer olduğunu düşünerek hocamızın kapısını çaldım. Burhan Mocu sayesinde benim için yeni bir kapı açıldı, bu fırsatı değerlendirmek istedim. Evet, 27 yaşında tatamiye geri döndüm. Bu benim gerçekten hiç düşünmediğim bir şeydi. Yeniden başlama kararı ise antrenörümün kabul etmesi üzerine kendi tercihim ile oldu” değerlendirmesini yaptı. 

BİREBİR ANTRENMANIN FAYDASI
Ünlüoğlu, şöyle devam etti: “Burhan Mocu ile birebir antrenman yaparak devam ediyordum. Her zaman performansımın iyi olduğu söyleniyordu. Yıllar geçmesine rağmen hocam Mocu’nun, 'Ben sana inanıyorum. Yapabilirsin. Zor ama olmayacak bir şey değil. Kaybedecek bir şeyin de yok' telkinleri hızlanmamı sağladı. Ben de eşim, ailem ve yakınlarımla konuşarak başlama kararı aldım. 'Ne gerek var' diyenler de oldu, ‘dene tabii ki’ diyenler de… Aslında herkesin ortak şikâyeti hareketsiz hayat. Kime sorsanız hareket etmek istiyor. Hemen herkes sıkılmadan yapacağı; form tutarken, disiplin kazanacağı zihnini rahatlatırken terleyeceği bir spor ya da etkinlik bulmanın zor olduğunu söylüyor. İşte Aikido bu arayışta olan 7’den 70'e herkese hitap eden ortak bir alan. Bu alanda başarının zirvesine kadar çıkacağım. Beni dojosuna tekrar kabul eden antrenörüm Burhan Mocu’ya yürekten teşekkür ederim.”


KAPIMIZ HERKESE AÇIK
Bursa aikido judo spor Akademisi  5. Dan Sensei Burhan Mocu, öğrencisi Can Ünlüoğlu'nun kaldığı yerden antrenmanlara başlamasına sevindiğini, söyledi ve ekledi: “Sporda kaprisin, bencilliğin olmaması gerektiğinin altını önemle çiziyorum. Her insan spor yapmalı. Özellikle ve öncelikle belirtmeliyim ki bir savaş sanatı her zaman öğrenmek için yapılır. Bunun yanında, stresten arınmak, form tutmak, bedenimizi rahatlatmak yan getirileridir ve bunlar bizi her zaman canlı tutar. Bir yandan her yaşta bir şeyler öğrenmenin keyfini yaşarsınız, bir yandan da ortak noktası aikido olan yeni arkadaşlar edinirsiniz. Bir hafta boyunca iş ve ev arasında geçen zamana birbirine güvenen, saygılı dostlar eklersiniz. Aikidoda isterseniz dinamik, isterseniz az antrenman yapın, mutlaka form tutarsınız. Aikido antrenmanı bünyesinde birçok fiziksel kazanım vardır. Dinamik bir antrenmanın içinde sürekli hareketle kondisyon anlamında büyük ilerleme kaydedilip yağ yakımı hızlandırılır. Az çalıştırdığınız belli kas gruplarınız çalışır, vücuda bir canlılık gelir. Gücünüz, esnekliğiniz ve dayanıklılığınız aikido sayesinde gözle görülür bir şekilde artar. Aikidoyu sanat yapan önemli özelliklerden biri de ömrümüz boyunca yapabilmemiz ve geliştirebilmemizdir. 80 yaşına geldiğimizde bile yapabildiğimiz ve karşı tarafı etkileyebildiğimiz özel bir sanattır aikido. Bir felsefe, bir öğretidir. Tembellik bu kadar zor bir iş iken insanların sporsuz, özellikle aikidosuz kalmalarına ciddi anlamda üzülüyorum. Kapımız her yaşta insana açıktır. Unutmayın ki başarmak için mükemmel olmanıza gerek yok. Lakin mükemmel olmak için başlamalısınız.”