Eda ÖZATA


Bursa’da durağa bağlı yasal taksicilik yapan esnaf, korsan taksicilerden bezmiş durumda… Bu konuyla ilgilenen ve seslerini duyurabilecekleri hiçbir birim olmadığını ileri süren Odunluk Carrefour Taksi Durağı Başkanı Cahit Selçuklar, “Bursa’da korsan taksicilerle herhangi bir birim ilgilenmediği için bu sıkıntı had safhada… İlçelerden gelen taksilerin şehir merkezinde yolcu almaları yasak olmasına rağmen devamlı şehir merkezinde çalışıyorlar. UKOME’de de, Esnaf Yasası’nda da şu durum mevcuttur; ilçe sınırları içerisinde yolcu alırlar, şehir merkezine yolcu getirirler. Şehir merkezinde de yolcu isterse bekler istemezse tekrar durağına dönüş yaparlar. Fakat bu taksiler şehir içinde kalabalık yerlerde bekleme yapıp, Heykel, Altıparmak gibi yoğun yerlerde ring atıp buralardan yolcu alıyorlar” dedi.  

PLAKA İLÇEDEN  KAZANÇ ŞEHİRDEN

Cahit Selçuklar, ilçelerden taksi plakası alıp şehir merkezinde çalışan çok sayıda taksici olmasından şikayet ederek, şunları söyledi: “Mesela bir korsan taksi, Tirilye’den 500 liraya kiralamış, buradan kiralasa maliyeti 3 bin lira… Gelmiş şehir merkezinde, hiç Tirilye’ye gitmeden çalışıyor. İnegöl, Yenişehir, İznik, Mustafakemalpaşa hep bu şekilde çalışıyor. Bunlar bu işi durağa bağlı olarak değil, şahsi olarak yapıyor. Normalde korsan taksiler havaalanı, terminal gibi yerlere girip çıkamıyorlar. Fakat yasal olmayan bir şekilde yapanlar var. Örneğin Terminal Taksi’den bir arkadaş, Atatürk Havaalanı’na yolcu götürdü. Orada yolcunun bir tanesi binebilir miyim diye sormuş ve arkadaş da yolcu almalarının yasak olduğunu söylemiş ama gideceğim güzergâhtaysa götüreyim demiş. Daha sonra taksi yolda yakalanıyor ve taksiyi bağlıyorlar. Bunun para cezası da var. Arabayı bağlamanın yanı sıra 4.5–5 bin lira civarında para cezası da uygulanıyor.”

Şahsi araçlarla da taksicilik yapıyorlar

Gece kulüplerinin bulunduğu yerlerde sadece korsan taksi ile değil şahsi araçlarla da bekleme yapılığını ileri süren Cahit Selçuklar, “Bir korsan taksici ile durağa bağlı yasal olarak çalışan taksicinin kazandığı para arasında büyük fark var. Bu çok büyük bir haksızlık. Örneğin; ilçede taksi 250 bin lira ise orada 50 lira para kazanırken, merkezde 300, 400 lira para kazanıyor. Bir de geceleri gazino tarzı yerlerde bekleme yapıyorlar ve bunların birçoğu taksi olmayan özel araçlar” dedi. 

DENETİM YOK!

Selçuklar, ilçe taksilerinden yana çok dertli olduğunu ifade etti. Bir örnek vererek konuşmasına devam eden Selçuklar, “İlçede taksi plakası 250 bin liraysa, şehir içinde 1-1,5 milyon lira arası. Yani ha bizim cebimizden para çalmış ha bu işi yapmış. Bir şey fark etmiyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, mesai saati bitimine kadar ilçe ‘S’ plakaları denetliyor. Ama ilçe taksileri denetlemiyor. Büyükşehir Belediyesi ‘S’ plakası verdiği için ilçe ‘S’ plakaları şehir içine sokmuyor. Her türlü yasal gereklilikleri yerine getiriyor. Ama Büyükşehir ‘T’ plaka vermediği için ilçe taksilerle ilgilenmiyor” iddiasında bulundu.