4. İstanbul Bienalinin kapanış programı kapsamında Hollanda İstanbul Başkonsolosu Bart Van Bolhuis'in isteği üzerine ünlü şef Musa Dağdeviren tarafından oluşturulan lale menüsü Hollanda İstanbul Başkonsolosu önünde vatandaşlara ikram edildi. Her gün binlerce insanın ziyaret ettiği İstiklal Caddesinde Türk ve Hollanda mutfak kültürünün gastronomide birleşimini anlatmak amacıyla yapılan sütlü lale soğanı şerbetine yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi. Sütlü lale soğanı şerbeti İsmini ilk defa duyarak merakla tadına bakan vatandaşlardan tam not aldı.

“TÜRK VE HOLLANDA MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN BİRLEŞİMİNDEN YAPTIK”

İstiklal caddesinde şerbeti dağıtan Ulusal Aşçılar Federasyonu Başkanı A. Melik Altundağ, “Bütün misafirlerimize Hollanda Lalesinin tohumundan salep tarzı özel bir çorba ikram edeceğiz. Buda 4. İstanbul Bienalinin kapanışı olarak Hollanda Konsolosluğu, Hollanda Mutfak Kültürü ve Türk mutfak kültürünün gastronomide birleşim yapacağız. Tarihçesine bakıldığı zaman Osmanlı zamanında dünyaya yayılmış, açılmış bir laledir. Aslında bizim kültürümüzde vardır. Türkiye'de ilk defa yapılıyor, ilk defa deneniyor. Gerçekten özel bir mutfak gastronomisinin olduğunu anlatabilirim. Çok güzel bir çiçek olduğunu düşünüyorum. Biz bunu kendimiz yaptık, birleşimi Türk ve Hollanda kültürüne uyarlayarak yaptık. Damak tatları Hollanda ve Türk mutfağı kültürünün birleşimi neticesinde gastronomi severlere ikram edeceğiz.

“ŞERBET ÇOK GÜZEL OLDU VE VATANDAŞLAR TADINI ÇOK BEĞENDİ”

Lale soğanından yapılan şerbetin dağıtımına katılan Aşçı Wilco Van Herpen de, “Burada lale soğanından sütlü şerbet yapıldı. Laleler biliyorsunuz hem Türkiye'de hem de Hollanda da çok meşhur oldu. Buradaki tepki o kadar güzel oldu ki. Bazen bilmediğin bir yemek çeşidi ya da içecek çeşidi geliyor. Ama burada kimse korkmuyor. Hemen lale sütünü alıp içtiler. Çok güzel oldu ve tadını çok beğendiler” diye konuştu.