Fatih AKKUŞ

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve onun Bursa’ya değer kazandıran İl Müdürü Doç Dr. Süleyman Şahin, göreve geldiği günden beri ciddi anlamda Bursa’ya değer katmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde gazetemizde misafir ettiğimiz Süleyman Şahin, Bursa’ya ve spora ne derece önem verdiğini anlattı bize. Samimi açıklamalarda bulunan Şahin “Spor kenti Bursa oldu ve olacak” dedi. Şahin, sorduğumuz sorulara samimiyetle cevap vererek, hayata geçirilecek projeler hakkında da bizi bilgilendirmiş oldu.

Futbolcuya verilen para…

Bursa’da sporla ilgili her toplantıda 2 kişi var: Abdulkadir Karlık ve Süleyman Şahin. Sporda her şey futbol değildir imajını yıktınız. Ortak bir strateji geliştirerek mi hareket ettiniz?

Ben sporun içerisinde yetiştim. Tenis oynadım, futbol oynadım, güreş yaptım; sporun her dalında eğitim aldım. Güreş, futbol ve tenisi performans olarak yaptım. Spor demek futbol demek değildir. Bir futbolcuya verilen para atletizm branşına verilse dünya şampiyonları çıkar, Süreyya Ayhan’lar çıkar. Futbolda bir futbolcuya 5 veya 10 milyon EURO veriyoruz. Onun 1 milyonunu yıllık atletizm branşına ver yeter. Enka ve Fenerbahçe şampiyon oldu. Yıllık 5 milyon bütçeyle başardı. Voleybolcuya 1 milyon veriyoruz, bunu Badminton sporuna aktarsak dünya şampiyonluğu gelir.

Bunu kulüplerin mi aktarması lazım? Yoksa sizin başında bulunduğunuz kurumun mu?

Bizim kulüplerin işleyişine direk müdahale etme şansımız yok. Yapısal olarak mümkün değil. Biz ancak salon ve sahaların yapımını üstlenebiliriz. Bakanlık sporcuya ödeme çıkarma şansına sahip değil. Ancak kulüplere bu konuda destek olabilir. Biz 20 hazırlık merkezi kurarak bu konuda en büyük desteği verdik. Kimisi yatılı kimisi günübirlik. Devlet geleceğin olimpiyat şampiyonlarını yetiştiriyor.

TOHM PROJESİ

Devlet gelecekte ışık gördüğü sporcuları “Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri” (TOHM) adı altında desteklemeye çalışıyor. Bu sebeple devletin bakanlığının en büyük desteği zaten kulüp ve sporculara bu yönde olacaktır.Bu konuda belediyelere zorunluluk getirilmeli. Her belediye en az 10 branşta spor bölümü açarak sporcu yetiştirmek durumundadır.

Bursa’ya uluslararası salon

Göreve geldiği günden beri birçok projeye imza atan İl Müdürü Doç. Dr. Süleyman Şahin oldukça samimi sohbetinde özellikle Bursa’ya kazandırılan uluslararası tesisler ve spor salonu hakkında bilgi vererek gelişen ve büyüyen bir Bursa için var gücüyle çalıştığını belirterek, “2010 yılında dünya basketbol şampiyonası yapıldı ülkemizde. Bursa’yı elemelerde kullanmak istedi fakat Atatürk Kapalı Spor salonu yeterli olmadığı için kullanamadılar. İzmir, Kayseri, Ankara ve finaller İstanbul’da oynandı. Kamp eğitim merkezimiz yoktu. Buz hokey ve buz pateni uluslararası standartta bir salonumuz yoktu. Atletizmde kapalı salonumuz yoktu. Kompleksler ve sporcu fabrikaları yoktu. Ben Bursa’nın çocuğu olduğum için Bursa’da ki sıkıntıları ve eksiklikleri biliyordum. Hemen kamp eğitim merkezi yaptık. Atıcılar’da milli takımlar kamp yapıyor. 200 yatak kapasiteli bu tesisi Büyükşehir Belediyesiyle beraber yaptık. Türkiye’ye model oldu bu tesis antrenman salonları var altında. Şuanda Türkiye’de Taekwondoo, güreş, boks, atletizm ve daha birçok sporcu kamp yapıyor burada” diyerek aslında eksikliklerin giderildiği ve çok önemli tesisler kazandırıldığını açıkladı.

25 YILLIK BEKLENTİ SPOR SALONU

Bursa’da uluslararası şampiyonalarının yapıldığını ancak Bursa’nın bundan muaf kaldığını belirten Şahin, “25 yıldır bekleyen Tofaş Spor Salonu bunu tesis ettik ve faaliyete geçirdik. Biz bunu yaptık belki insanlar buranın Tofaş Spor Kulübü’ne ait olduğunu zannedebilir. Fakat biz bunu yaptıktan sonra bir anlaşma yaparak isim hakkını Tofaş Spor Kulübü’ne verdik. Senede 400.000 devlete para yatıyor. Antrenman ve müsabakalarını burada oynuyor Tofaş Spor Kulübü, bakım ve tadilatını yapıyor. Biz senede ciddi bir gelir sağlamış olduk. Şuanda yapılacak bir turnuva yada şampiyona Bursa’da kolaylıkla yapılabilecek bu tesis sayesinde” dedi. Bir anlamda merak edilen konuya da açıklık getirmiş oldu.

BELEDİYELER DAHA ÇOK BRANŞ AÇMALI

Bursa’da şuanda sahipsiz kalan birçok spor branşı olduğunu dile getiren Süleyman Şahin özellikle halter gibi sporların daha çok kişi ve kurum tarafından sahiplenilmesi gerektiğini dile getirdi. Şuanda belediyeler ile iş birliği içerisinde olduğunu vurgulayan Şahin, “Yıldırım Belediyesi bu konuda bizimde ricalarımızı kırmadı ve Bursa’da sadece bir tek belediyede bulunan halter branşını açarak bu konuda büyük katkı sağladı. Şuanda hoca ve malzeme desteğinde bulunduk. Avrupa ve dünya çapında dereceler aldılar kısacık süre içerisinde. Dolayısıyla biz belediyelerin amatör branşlarda aktif olmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

TESİSLEŞMEYE DEVAM

Spora ve sporcuya değer katmak için her fırsatı değerlendiren Doç. Dr. Süleyman Şahin özellikle sporun her dalında Bursa’nın bir marka olması için belediyeler ile ortaklaşa düzenledikleri organizasyonlar ve tesislerle yatırımların artarak devam edeceğini söyledi ve ekledi: “Bursa bir spor kenti oldu. Sporun ve sporcunun şehir Bursa’ya yakışan tesisler ve turnuvalarla spor kenti olmaya devam edeceğiz.”