Mehmet ÇETİNKAYA

Orhaneli'nin 3 dönemdir belediye başkanlığı görevini başarıyla sürdüren İrfan Tatlıoğlu'na konuk olduk geçtiğimiz gün. Başkan bilindiği gibi aynı zamanda Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı... Genel Müdürümüz Erdal Şimşek, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Ahmet Kundakcı ve köşe yazarımız Mehmet Çetinkaya ile birlikte yaptığımız ziyarette gazetemizin manşeti Kandil'in TBMM'deki uzantılarının Afrin'de çarpışan Mehmetçiklerimize yönelik sarf ettiği abuk subuk eleştirilerdi. Öncelikle "Şerefsizliğin alemi yok" başlığı için "Ben olsam aynı başlığı atardım" diyen Tatlıoğlu, "Mehmetçiği katil sınıfına koyan insanlara söylenecek ne söz olur ki... Adamların niyeti açıkça ortada. Benim içimden geçenler de ortada... Bugünlerde Devlet Bahçeli'yi takdir ediyorum... Ülkenin bekası için yaptıkları AK Parti ile işbirliği gerçekten partiler üstü bir durum. Amerika ise bir başka alem... Komutanları terörist PYD'nin sözde askeriyle fotoğraf çektiriyor. Peki, adama sorarlar o zaman; “Bu nasıl bir müttefiklik..." 

Beyce, meydanına kavuşacak

İlçede kurulacak Mermer OSB için çalışmalar hızlandı. Mart ayında kazması vurulacak projeyle ilçe 30 milyonluk meydana kavuşacak. Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, "Bizim bir meydan projemiz var. Projesini çizdik. İhale ve yapım aşamasında. İmarını Orhaneli ve Büyükşehir belediyelerinden geçirdik. Bu proje Türkiye'de bir ilk olacak. Bu meydanın özelliği, çarşıyı ve pazarı bir araya toplayacak. Buraya gelenler 24 saat zaman geçirebilecek. Kadınlarımız el sanatları ürünlerini burada sergileyebilecek. Orhaneli'nin değerleri orada sergilenebilecek. Bu meydanda sinema gösterisi, spor aletleri, çocuk oyun grupları ve lokallerle birlikte her türlü faaliyet mevcut olacak" dedi.

ÖDÜLÜ ALACAĞIZ

Tatlıoğlu, "Bizim hükümet konağımızın yıkılmasıyla kafamızda oluşturduğumuz bir projedir. Hiç kimsenin zarar etmeyeceği bir proje olacak. Ben bu projenin Türkiye'nin en güzel meydan projesi olacağını düşünüyorum. Bu konuda ödül alacağımızı düşünüyorum. Burada bir iş hanı olacak. Projeyi 1 yıl içinde bitirmeyi öngörüyoruz. Başlama süreci de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kamulaştırmasıyla başlayacak. İlk kazmayı mart sonunda vuracağız" diye konuştu.

Sadağı Kanyonu’nu dünya tanıyacak

Sadağı Kanyonu denilince Tatlıoğlu Başkan'ın adeta gözlerinin içi parlıyor. Çünkü Orhaneli’nin kalkınmasında kırsal turizm önemli bir yer tutuyor. Yöreye gelen ziyaretçilerin konaklama, gezi, sportif faaliyetleri yapabilecekleri projeler hazırlanıyor. Tatlıoğlu konuşmasının devamında, "Ayrıca ‘dünyanın 8. Harikası’ olarak nitelendirdiğimiz Sadağı Kanyonu’nu güzelleştirmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bursa Valiliği ve belediye olarak ortak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Sadağı Kanyonu’nu hem Türkiye’nin hem de dünyanın tanıdığı turizm merkezlerinden biri haline getireceğiz" bilgisini aktardı.

Orhaneli, güneşten para kazanacak

  • Orhaneli Belediyesi, bütçesinden hiç para harcamadan kurduğu güneş enerjisi santraliyle ayda 70 bin lira kazanacak.

Orhaneli Belediyesi örnek bir projeye imza attı. Sırıl Mahallesi'nde güneş enerjisi panelleri kuran belediye, aylık 70 bin liralık elektrik üretmeye başladı. Ürettiği elektrikten aylık 70 bin lira kazanan belediye, bu paranın yarısıyla kredi borcunu ödeyecek, kalan yarısı ise belediye kasasına girecek. Belediye bütçesinden hiç para harcamadan kredi çekip tesis kuran belediye, sattığı elektrikle hem borcunu ödeyecek hem de gelir elde edecek. Ülkenin elektrik ihtiyacına cevap verecek güneş enerjisi santralinin açılışında konuşan Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, "Ülkemizin açığı olan elektrik enerjisi konusunda Orhaneli Belediyesi olarak ne yapabiliriz diye düşündük. Böyle bir tesis kurmaya karar verdik. Kredi çekip, ihale yaparak, tesisi 2,5 ayda bitirdik. Bu projeyi yerli bir firmaya verdik. Sırıl Mahallesi sınırları içinde belediyemize ait tarlaya 4 bin 400 tane elektrik paneli kurduk. Bu yatırım ortalama 5 milyon liralık bir yatırım. Bu projeyi piyasa şartlarına göre uygun fiyata yaptırdık. Bu tesis ayda 70 bin liralık elektrik üretecek. Bu tesisin 35 bin lira aylık kredi ödemesi var. 35 bin lira da belediye bütçesine kalacak. 10 yılda borcu ödenip bütün gelir belediyenin olacak" dedi.

ORHANELİ BELEDİYESİ’NİN VİZYON PROJESİ

Mermer OSB

Türkiye’nin ilk Maden İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (Mermer OSB) kendi ilçelerinde açılacağını söyleyen Tatlıoğlu, şu bilgileri verdi:

-ÇED süreci tamam.

-OSB’yi kurma aşamasında 15 yıllık süreç, 3 yılda tamamlandı.

-12 ila 15 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

-61 fabrika kurulacak.

-Bu proje, yörenin kaderini değiştirecek ve göçü tersine çevirecek.

-Kentin tüm dinamiklerinin ortak karar verdiği bir proje.

NÜFUS 60 BİN ARTACAK

Mermer OSB ile beraber mutlaka geri dönüşler ve nüfus artışı olacağını ifade eden Başkan Tatlıoğlu, "Biz bu yeni gelecek 60 bin kişiye göre alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Bu yüzden TOKİ'nin hazırlıklarına başladık. Bizim Orhaneli'nde 844 konut yapacak yerimiz var. Bir yandan da Orhaneli-Bursa yol çalışması da olanca hızıyla devam ediyor. Şimdi 200 metrelik viyadük ve 2 kilometrelik bir tünelle Doğancı Barajı’nın karşı tarafına geçip Kapıkaya bölgesine kadar geleceğiz. İkinci etap projesinin de ihalesi oldu. O projede de 3 tane tünelle Erenler bölgesine kadar geleceğiz. Tünel ve viyadüklerle Orhaneli-Bursa arası 20 dakikada ulaşılabilecek" şeklinde konuştu.

TOKİ'yle toplu konut

Belediye ve TOKİ tarafından 2 yıldır çalışmaları sürdürülen TOTİ evleriyle ilgili de, temelin mart ayında atılacağını söyleyen Tatlıoğlu, şu bilgileri aktardı:

-3 etap halinde ve yaklaşık 700 konutun yapılması planlanıyor.

-İlk etap, 19 blok ve 148 adet daireden oluşacak.

-İkinci etap için vatandaşlardan yoğun talep var.

-Projede açık-kapalı otopark, cami, alışveriş merkezi, oyun parkları ve rekreasyon alanları bulunacak.