Semih ŞAHİN

16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kaldı. AK Parti’nin önermiş olduğu Cumhurbaşkanlığı hükümet modeli uygulamasına gidilebilmesi için, 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda seçmenin yüzde 50’den fazlasının ‘Evet’ oyu vermesi gerekiyor. Bu süreçte siyasiler de Bursalıları yalnız bırakmıyor. ‘Evet’ cephesi ve ‘Hayır’ cephesinden birçok isim sık sık Bursa’ya gelerek yeni anayasa hakkındaki görüşlerini vatandaşlarla paylaşıyor. Bursa’ya gelerek ‘Hayır’ cephesiyle bir araya gelen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Iğdır eski Milletvekili Sinan Oğan, yapılacak olan değişiklik hakkında önemli açıklamalar yaptı. Günün açılış konuşmasını Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun yaptı. Gürkan Altun’un ardından kürsüye çıkan Sinan Oğan, basının kendilerine karşı ambargo uyguladığını dile getirdi ve Bursa basınına, göstermiş olduğu yoğun ilgiden dolayı teşekkür etti. Katılımcıların yoğun alkışları eşliğinde konuşmasını sürdüren Sinan Oğan, sıra referandum süreci ve yeni anaysa çalışmalarına geldiğinde ise hükümeti adeta topa tuttu.

Altun’dan Burhan Kuzu’ya gönderme

Günün açılış konuşmasını yapan Gürkan Altun, ‘Hayır’ cephesine karşı ambargo uygulandığını söyledi. Olağanüstü dönemlerde anayasa yapmanın sağlıklı olmadığını söyleyen ve Burhan Kuzu’ya göndermelerde bulunan Altun, “Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir ve bir mutabakatla hazırlanır. Anayasalar olağan dönemlerde yapılır. Biz olağanüstü dönemlerde yapılan anayasaların sancılarını çeke çeke bu güne geldik. 1961, 1971, 1982 anayasası yine sıkıyönetim zamanında yapıldı. Baskı altında ‘Evet’ demeye zorlanan halk yüzde 92’nin üzerinde bir oyla 1982 anayasasını kabul etti. Mecliste başkanlık sistemini en çok dillendiren kişi Burhan Kuzu, anayasa hukukçularının başında gelir ve benim üniversite öğretmenimdir. Burhan Kuzu’nun kitaplarında bugün anlattıklarını okumadık. Bize başka şeyler öğretti fakat bugün başka şeyler yapıyor. Burhan Kuzu’nun bugün dahi raflarda bulunan kitabında, ‘Sen başkana kanun yapma, fesih, harcama yetkisi verirsen sıkıntılar yaşanır. Bu kesinlikle olmamalı. Eğer bu olursa sistem yanlış başlamış olur’ yazıyor. Ama geldiğimiz noktada nedense Türk tipi başkanlık sistemini savunuyor” dedi.

Türkiye’yi Avrupa’nın maskarası yaptınız

Sinan Oğan, sözlerine anayasa değişikliğiyle başladı. Yapılacak olan değişikliğin Türkiye’ye hiçbir faydası olmayacağını dile getiren Sinan Oğan, “Önümüzde bir ‘Evet’ ‘Hayır’ oylaması var. Biz tüm Türkiye’yi geziyoruz ve neden ‘Hayır’ demek istediğimizi anlatıyoruz. Birisi çıkıp bizlere dese ki ‘Evet’ oyunun şu faydası var, sende Türk milliyetçisisin. Gel sende bu değişikliğe ‘Evet’ oyu ver. İnansam ki ‘Evet’ oyunun bu ülkeye zerre kadar faydası olacak yemin ediyorum bende ‘Evet’ diyeceğim. İradeyi bir kişiye neden teslim edelim? Bir kişi neden atamaları, Türkiye’nin dış politikalarını belirlesin. Türkiye’yi Avrupa’nın maskarası haline getirdiniz. Bu seçimde Allah’ın izniyle ‘Hayır’ oyu çıkacak. Burada Türk milleti derin bir oh çekecek. Türk milleti ‘Tek adamın insafına kalmaktan kurtulduk’ diyecek” ifadelerini kullandı.