Advert
Advert

SİMİDİN ‘ABDAL’ KEYİFİ

 SİMİDİN ‘ABDAL’ KEYİFİ

 

Funda AVCI

Az bulunur dünya lezzetlerinden simitleri yapıp satan mekan. Bursa dışına çıktığınızda bulamayacağınız bir başka lezzet ise tahinli pide. Kahvaltıda simit, tahinli pide ikilisi mükellef serpme kahvaltılara değiştirilemez. Bir de Abdal Simit Fırınında yiyorsanız o zaman keyfinize diyecek yok.

BU SİMİDİN FIRINI YÜZYILLAR ÖNCESİNE UZANIYOR

Abdal Simit Fırını'nda ilk simit 1969'da Güray Şahin'in babası Resul Şahin tarafından odun ateşinde pişiriliyor. Halen odun ateşi kullanmayı sürdüren Bursa Abdal Simit Fırını'nın tarihi bazı araştırmalara göre ise yüzyıllar öncesine uzanıyor. Fırının adını, Bursa'nın fethedilmesinden önce ve fetih sırasında Osman Gazi'ye yardımcı oluğu söylenen dervişlerden Abdal Mehmet'le ilişkilendirenler de var.

DİNİ YÖNÜ GÜÇLÜ  ÖYKÜLERLE SÜSLÜ…

Tabi o tarihlerde bu fırın da simit değil, somun ekmek pişiriliyor… Dini yönü güçlü öykülerle süslü efsaneye dayalı bir tarih… Fırın bugünkü Tuzpazarı Mahallesi'nde tam da Abdal Mehmet Türbesi'nin hemen karşısında bulunuyor.Bursalılara simit deyince akla hemen Abdal Simit Fırını gelir. Lezzetini sorduğumuzda ise vatandaşa ‘Şehrimizin vaz geçilmeyenmekanı.İşe gitmeden önce, uzun bir kuyruk olsa da üşenmeden almayı beklediğimiz sabah kahvaltımızın sıcak, çıtır keyifi“ diyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500