Özlem ATAÇ

Koronavirüs pandemisinde sanatseverlerden uzak kalan sanat mekânları, normalleşme safhasıyla birlikte 3 ay sonra kapılarını açtı. Dün itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze, ören yeri ve kütüphaneler kontrollü bir şekilde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Kontrollü normalleşme safhasında, ziyaretçilerini hijyen tedbirleriyle ağırlayacak olan sanat mekânları, Bursa Müze Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre her gün 10.00–17.00 saatleri arasında hizmet verecek. Bizde zor günlerin ardından müze gezmek isteyen sanatseverleri 2018 yılında açılan Türkiye’nin ikinci sağlık müzesine davet ediyoruz. Eski bir konağın restore edildiği Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nde tıp alanında kullanılan her türlü malzemeden kavanozlarda saklanan hastalıklı organlara birçok ilginç örnek sergileniyor.

SAĞLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Timsahlar start verdi Timsahlar start verdi

Bursa’nın eski yerleşimlerinden Sur İçi bölgesinde bulunan iki katlı Yerkapı Konağı’nın restorasyonuyla müzeye dönüştürülen binanın üst katı sağlık alanına dair eserlerin sergilendiği bölümlerden oluşuyor, alt katı ise araştırma, etkinlik ve sergiler için tasarlanmış. Büyükşehir Belediyesi’nin envanterine 18. müze olarak kaydedilen Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nde, aynı zamanda müzenin kurucusu ve danışmanı olan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil’in de büyük bir koleksiyonu yer alıyor. Kentin sağlık tarihine ilişkin yıllardır belge ve bilgi toplayan Dr. İrgil geçen yıl da iki ciltten oluşan Bursa Sağlık Tarihi çalışmasında bu belge ve bilgileri kitaplaştırmıştı.

İÇİNDE KÜTÜPHANE DE BULUNUYOR

Müzedeki eski hekim eşyaları, tıbbi aletler, kimlikler, panolar gibi pek çok eşya hekimler ya da sağlıkçı ailelerin bağışları. Bir eczacının bağışladığı ve yıllar öncesinde hizmet verdiği eczanesi de müzede sergilenen bölümler arasında. Bazı bölümlerde kavanozlar içinde hastalıklı doku ve organları görmek mümkün. Ayrıca yine kavanozlar içinde bulunan üç ayrı cenin de müzenin en dikkat çeken bölümünü oluşturuyor. Tarihsel olarak sağlık alanındaki gelişmeleri anlatan panolarla bilgilendirici açıklamaların yer aldığı müzenin alt katında ise sağlık tarihiyle ilgili yayınların olduğu bir de kütüphane yer alıyor.

7 YILLIK BİR ÇALIŞMAYLA KURULDU

Açılışında önemli bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Burada çok büyük emek var. Binanın kamulaştırılıp restorasyonunun yapılmasının ardından, ihtisas gerektiren, sağlıkla alakalı bir konseptin ele alınmış olması çok değerli. Kendisi de hekim olan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in de özel gayretleriyle, Bursa sağlığı, çok ciddi şekilde araştırılmış. 7 yıllık bir çalışmayla, Bursa Sağlık Tarihi kitabı oluşturulmuş. Müzede de çok ciddi bir araştırma, birikim, emek ve çok sayıda bağışlanan sağlık materyali bulunuyor. Bursa, bu özel müzeyle sağlıkla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilecek” diye konuştu.

MÜZENE SAHİP ÇIK BURSA

Müzenin açılışına büyük katkı sağlayan CHP Eski Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de açılışta konuşanlardandı. İrgil, müzenin özelliğine değinerek, “Bursa Sağlık Müzesi, Anadolu’da açılan ilk sağlık müzesi olacak. Aslında Türkiye’de ilk sağlık müzesi 1920’li yılların sonuna doğru Bursa Valiliği içerisinde bir odada Osman Şevki Uludağ tarafından açılmıştı. Maalesef o müze unutuldu, kayboldu. Burada o anıyı da tekrar canlandırmak ve onun hakkını teslim etmek istedik” şeklinde konuştu. Müzenin, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yakışan bir tavırla kente kazandırıldığını anlatan İrgil, “Bu müzenin yaşamasını diliyorum” diyerek Bursalılara müzeye sahip çıkmaları çağrısında bulundu.