Eda ÖZATA

Kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanmış olan sayılı derneklerden biri olan Bursa Kanserle Savaş Derneği, kanser hastalarına destek olmaya devam ediyor. Bunun yanında bilgilendirme çalışmalarına da hız vermeden devam eden Bursa Kanserle Savaş Derneği, bu kez sigara kullanımına bağlı akciğer kanseri hakkında bilinçlendirme semineri düzenledi. Düzenlenen seminere konuşmacı olarak Yüksek İhtisas Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Tekin Yıldız ve Bursa Kanserle Savaş Derneği 2. Başkanı Ümit Ecemiş katıldı.

AMACIMIZ 500 GÜLER YÜZ

Bir hastaya el uzatmak, dernek olarak kendilerini kuvvetlendirdiklerini ifaden eden Bursa Kanserle Savaş Derneği 2. Başkanı Ümit Ecemiş, “Bizim en büyük hedeflerimizden birisi 500 güler yüz diye bir etkinlikle başladı. Amacımız 5 hastayı ziyaret etmek. Gerek hastanelerde tedavi gören kanser hastalarımıza gerekse de evlerinde evde bakım hizmetiyle tedavi gören hastalarımıza hizmet etmekteyiz. 3 gün içerisinde 300 hastanın güler yüzüne ulaştık. Bu güler yüzleri görmek bizim en büyük amacımız ve gerçekten bütün yorgunluğumuzu alıp gidiyor” dedi.

Sadece kendisi yanmıyor

1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası kapsamında bi çok aktivite olduğunu belirten Doç. Dr. Tekin Yıldız, akciğer kanserini bir doktor gözüyle değerlendirdi. Yıldız, “Konumuz akciğer kanseri ve bu kanserle çok yakından ilgisi olduğu için sigaradan bahsedeceğiz. Sigara sadece kendisi yanmıyor, insanoğlunun ömründen de alıp götürüyor. Akciğerlerimizin temel görevleri nefes alıp vermektir. Her organ gibi akciğerimiz de birçok hücreden oluşur. Bu hücreler akciğerin normal olarak görevini yapabilmesi için ihtiyaç doğrultusunda bölünerek çoğalırlar. Akciğer kanseri, yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak oranlara yayılarak hasara yol açarlar.Bu yayılmaya metastaz adı verilir” ifadelerini kullandı.

ÖLÜMLERİN YÜZDE 35'İ

“Sigara içimi, akciğer kanserinin bugün ispatlanmış olanen önemli risk faktörüdür” diyerek konuşmasına devam eden Yıldız, “Bundan dolayı akciğer kanseri erkeklerde en çok görülen kanser çeşididir. Bu ülkemize özgü değil tüm dünyada aynı şekildedir. Akciğer kanseri erkeklerde bütün kanser ölümlerinin yüzde 35’ini kapsıyor. Yani 3’te 1. Kadınlarda ise yüzde 22’dir. Akciğer kanserinden en az yüzde 80 sigara içen sorumludur. Geleceğimizi düşünüyorsak, sigara konusunda hassas olmamız gerekiyor. Sigara içen bireylerde hiç içmeyenlere göre akciğer kanserine yakalanma olasılığı 13 kat fazladır. Normal şartlarda hiçbir insan böyle bir riski satın almaz” şeklinde konuştu.