Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de
Diyetisyen Ecem Misci, yaz aylarının kilo problemi olanlar için sıkıntılı dönemler olduğunu söyledi. Misci, “Yaz ayları özellikle şeker, tansiyon, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan ve kilo problemi yaşayan kişiler için biraz sıkıntılı dönemlerdir. Aşırı terleme, nefes darlığı, tansiyon düzensizliği bu aylarda en çok yaşanan problemlerin başında gelir. Bu sıkıntıların temelinde yanlış beslenme alışkanlıkları vardır. Doğru beslenerek bu sorunlarla karşılaşma riskini aza indirebilir veya tamamen bunlardan korunabilirsiniz” dedi. 
 
BOL BOL SU TÜKETİN
Sıcak havalarda sağlıklı beslenme için önerilerde bulunan Misci, sıvı tüketmenin yaz aylarında çok öneli olduğunu söyledi. Susamayı beklemeden su tüketilmesi gerektiğini belirten Misci, “Vücudumuzdan sıvı kaybı, ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebeptir. Sıcak havada artan terlemeyle atılan sıvı kaybını engellemek için su alımınızı 2-3 litreye çıkarın. Vücuttan su atımını artıran gazlı içecek ve şeker katkılı meyve sularını tüketmeyin. Su tüketmek size zor geliyorsa içine meyve parçaları ekleyin, soğuk sıcak bitki çayları, kendi tadıyla pişmiş kompostolar, limonata, ayran, soda en doğru alternatifler olacaktır. Çay özellikle sevilen bir içecek, yaz aylarında da tüketimi vücuttan su kaybettireceği için çay içtikten sonra mutlaka su da içmelisiniz. Yaşlılar ve çocuklar risk altında. Yeterli su tüketimi bu grup için hayati önem taşır. Özellikle sodyum potasyum ve magnezyum vücuttaki sıvı-elektrolit dengesini sağladıklarından, meyve sebze, peynir, yoğurt ayran cacık her gün tüketilmelidir” ifadelerini kullandı. 
 
YOĞURTTAN VAZGEÇMEYİN 
Yoğurttan hiçbir zaman vazgeçilmemesi gerektiğini kaydeden Misci, “Özellikle cacık olarak tüketmek sıcak havalarda vücut ısısını dengelemeye yardımcı olabileceği gibi içine katacağınız taze maydanoz, dereotu, nane ile hem vitamin alımınızı artırmaya hem de doygunluk hissi sağlamaya yardımcı olur. Yemeklerinizi çok geç saatlere bırakmayın, mümkün olduğu kadar fiziksel aktivitenizi artırın. Besin zehirlenmelerine dikkat edin. Sıcaklığın artmasıyla birlikte gıdaların bozulma riski de artacaktır. Bu nedenle besinleri uygun koşullarda saklamaya ve son kullanma tarihlerine bakmaya özen gösterin” dedi. (İHA)