Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de

Araştırmacılar, yeterli sebze ve meyve tüketilmemesinin her yıl kalp damar hastalıklarına bağlı milyonlarca ölüme neden olduğunu ifade ediyor. Yapılan son araştırmada bölgelere, yaşa ve cinsiyete göre sebzelerin ve meyvelerin tüketim miktarı incelendi. Araştırmaya göre, olması gerekenden daha az sebze ve meyve tüketilmesi, her yıl kalp hastalıkları ve inme nedeniyle milyonlarca ölüme neden oluyor. Buna göre kalp damar hastalıklarına bağlı her 7 ölümden 1’i yeterince meyve yememeye, 12 ölümden 1’i ise yeterince sebze yememeye bağlı.
Tuft Üniversitesi’nce yapılan araştırma, 2010 yılında kalp damar hastalıklarına bağlı 1,8 milyon ölümün az meyve, 1 milyon ölümün ise az sebze tüketmeye bağlı olduğunu gösterdi. Olması gerekenden az meyve tüketmenin neden olduğu ölümler, az sebze tüketiminin yaklaşık 2 katı oldu.
Bu gıdaların tüketimi, beslenmenin önemli bir bölümünü teşkil ediyor. Çalışma, yeterli meyve ve sebze tüketiminin sağlanması ile dünya çapında birçok ölümün engellenebileceğini gösteriyor. Tüketimin toplum bazında artırılması için çalışmalar yapılması gerektiği ifade ediliyor.
 

SEBZE VE MEYVE ZENGİN BESİN DEĞERİNE SAHİP

Sebze ve meyveler lif, potasyum, magnezyum, antioksidanlar ve fenolik maddeler açısından zengin gıdalardır. Bu maddelerin tansiyonu ve kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Taze sebze ve meyveler aynı zamanda bağırsaktaki faydalı bakterilerin de sağlığı ve çeşitliliği için önelidir. Diğerlerine göre daha fazla meyve ve sebze tüketen kişilerin fazla kilolu ya da obez olma riski daha düşüktür. Bu durum da kalp damar hastalıklarına yakalanma risklerini düşürmektedir.

Küresel beslenme öncelikleri yeterli kalori ve vitaminleri sağlamaya, şeker ve tuz gibi bileşenleri azaltmaya odaklanmaktadır. Ancak çalışmaların gösterdiği üzere, bu öncelikler sebze, meyve, bakliyat gibi koruyucu gıdaların tüketimine de odaklanacak şekilde genişletilmelidir.

Nutrition 2019 toplantısında sunulan çalışmada olması gereken günlük meyve tüketiminin 300 gram, sebze tüketiminin ise 400 gram olduğu ortaya koyuldu. Bu miktarlar yaklaşık olarak iki küçük elmaya ve üç su bardağı dolusu çiğ havuca karşılık geliyor. (gidahatti.com)