Hasan Alp ÖZBEN

Python MMA BJJ Akademi’nin sahibi Emre Baydaş, karma dövüş sanatları hakkında merak edilen soruları cevapladı. Sporun zinde tuttuğunu dile getiren Baydaş, JiuJitsu, BrazilianJiuJitsu ve MMA alanında sporcular yetiştirdiklerini ifade etti.

Kulübünüz hangi eğitimleri vermektedir?

Kulübümüz Aikidobranşının yanında jiujitsu, BrazilianJiuJitsu ve MMA eğitimlerini vermektedir. Ayriyeten Arda Günçiçek hocamız var; o da Hollanda’da yaşıyordu geçen sene geldi Türkiye’ye. Arda hocamız 2 yıldır Türkiye’de. Kulüpte iki hocayız. Aramızda bir iş bölümü var;aikido ve BrazilianJiuJitsuderslerini ben yapıyorum. Boks, kick boks ve MMA derslerini Arda hoca veriyor. Yine çocuk derslerimiz var onları da kendi aramızda gruplandırıyoruz.

Kendi branşınız nedir?

Benim esas branşımaikido. 4. Dan 3.’ü kademe eğitmenim. 20 yıldır aikido yapıyorum. Son 10 yıldır da BrazilianJiuJitsuve MMA çalışıyoruz kulübümüzde. Bursa’daki MMA ve jiujitsu çalışmalarını ben başlattım. O zamandan bugüne de çalışmalarımız devam ediyor.

Jiujitsu ve Brazilianjiujitsu nedir?

İlk BrazilianJiuJitsuçalışmalarına başladığımızda 2009 Mart ayıydı, o günden bugüne devam ediyoruz. Jiujitsu sert defans tekniklerinin genel bir ismi. Sert defans teknikleri dediğimiz jiujitsu, aikido, hap kido gibi savunma sanatları, insanların kendini korumasını sağlar. Her bir savunma tekniği daha etkili olduğunu iddia edebilir, bu tartışmaya açık bir konudur ama bu branşlarda müsabaka olmadığı için tartışılan konular yüzeysel kalıyor.

MMA nedir?

MMA, iki dövüşçünün ayakta başlayıp yerdeki rakibin pes ettirilmesiyle sonuçlanan dövüş branşıdır. MMA’de karma dövüş teknikleri kullanılır. Standupfight kısmı vardır, bu kısım ayakta dövüş olarak geçer. Dövüşün anatomisi ise 3 şekilde olur bunlardan birincisi ayakta dövüşün başlaması herkesin bildiği kick boks, thai boks gibi branşların olduğu bölümdür. Bu dövüşler ayakta mücadele içerisine girer. Bir diğer kısım ise mesafe kapatmadır, iki sporcunun bir birine yaklaştığı bir birini yere düşürmeye çalıştığı aşamadır. Bunda da etkin olarak judo ve güreş tekniklerinin hepsi kullanılmaktadır. Burada amaç sporcuların birbirini yere düşürmeye çalışmalarıdır. En etkili yere alma tekniği ise güreştir. Son kısımda ise iki dövüşçünün yerdeki mücadelesini kapsayan bölüm başlar. Burada ise jiujitsu ve BrazilianJiuJitsuönemlidir. Bunun sebebi ise MMA dövüşlerinde mücadelenin çokça yerde geçmesidir. Dövüşün yere inmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Pes ettirme teknikleri yerdeki mücadelede çokça kullanılır. Bu da BrazilianJiuJitsu’nun konusudur. Jiujitsu bilmek MMA’de hayati öneme sahiptir.

MMA’de bir yaş sınırlaması var mı ve katkıları nedir?

Her sporu bence herkes yapabilir. Herkes kendi sağlığına, yaşına, kilosuna, fiziki kabiliyetine göre yapacağı sporu seçebilir. Bu bir yürüyüş bile olsa spordur. MMA antrenmanını herkes yapabilir. Tabi ama MMA dövüşçüsü olmak için ise geçmişinizde bir deneyiminizin olması lazım. En az bir branşta oldukça iyi bir dövüşçü olmanız lazım. MMA dövüşçüsü olmak uzun bir eğitim süreci gerektirir. Bunun yanında MMA sporunu herkes yapabilir ama herkes dövüşçüsü olamaz kısacası. MMA antrenmanlarında ise savunma sanatlarının teknikleri çalışılır bu da kişinin hem fiziksel gelişimini desteklemekte hem de savunma yeteneklerini güçlenmektedir. İlla bir MMA maçına çıkmanız şart değil. Savunma amaçlı çok isabetli olur. Çünkü yumruk atmayı ve gelen yumruktan korunmayı öğreneceksiniz. Tekme atmayı ve tekmeye karşı defansı öğreneceksiniz. Birisi sizi yere düşürmeye çalışırsa buna karşı defans öğreneceksiniz. Rakibi yere düşürme ve yerde savunma ve kitleme tekniklerini içinde barındıran jiujitsu öğrenecekseniz. Böylece dışarıda kendinizi savunurken daha bilinçli olacaksınız. Ne zaman nerede mücadele edeceğiniz hiç belli olmaz. Tabi kavga etmek zorunda kaldığınız kişinin bilgisi ve becerisini de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Kriter önemli​ 

Kulübünüze kayıtlı kişilerin almış oldukları dövüş sanatı eğitimlerinin sonrasında bu bilgi ve becerileri suiistimal ettiği oldu mu?

Buraya kayıt olmak için gelen arkadaşlar, üyelerimiz, gençler, velisiyle gelenler kulübe gezip bakıyor, ortamı görmeye çalışıyorlar. Veliler çocuklarını kime emanet edeceklerini, nasıl spor yapacaklarını değerlendiriyorlar. Tabi onlar bizi değerlendirirken bizde onları değerlendiriyoruz. ‘Buraya gelen insanlar bizim ortamımıza uygun insanlar mı, karakteri otur muş mu, şiddet yanlısı mı?’ gibi kriterleri ele alıyoruz. O amaçla gelen insanlar eleniyorlar. Gözümüzün tutmadığı, ahlaki değerleri oturmayan kişileri bu spora uygun olmadığı gerekçesiyle kulübümüze kabul etmiyoruz. 

Kaç yaş grubunda sporcularınız var, hangi eğitimleri veriyorsunuz?

Küçük çocuklar, çocuklar ve gençler olmak üzere eğitimlerimizi 3’e ayırıyoruz. Bizim hitap ettiğimiz yaş 5 yaştan başlıyor. 5-6-7 yaşındaki çocuklar aikido ile eğitime başlıyorlar. 7-11-12 yaşa kadar olan çocuklar var. 15-16 yaşta olup belirli fiziki kabiliyeti olan gençleri de veli izniyle yetişkin grubumuza dahil ediyoruz. Çocuklar için aikidobranşımız var. jiujitsu ve BrazilianJiuJitsu’danda bir takım teknikleri çocuklara verilen eğitimde göstermekteyiz.