Ufuk IRGAŞ

Dört  yıldır kadın diyorlar, umut diyorlar, sanat diyorlar, 'Kadın Varsa Umut Var' diyorlar.  Kadınlar olarak bir başka hayatlara sanat yaparak dokunmaya çalışıyorlar. Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftası Projesinin ilk kurucularından Deniz Nuray Türkmen'in bu yıl Canan Ekinci Yılmaz ve Bursa Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü ile birlikte yürüttükleri proje BURSA KADIN ve UMUT SANAT HAFTASI, hem projeye katkı verip destek olan kişi sayısıyla, hem de hafta boyu süren etkinliklere sanatın farklı kollarını ekleyerek her geçen gün daha da çoğalıyor. Kendileriyle kuruluşlarından bu güne yapılanları konuştuk.

BURSANIN  EN BÜYÜK SOSYAL SORUMLULUK PROJESİYİZ

A Gazete; Deniz Nuray Hanım dört yıldır Kadın ve Umut Sanat diyerek arkadaşlarınızla çok güzel işlere imza atıyorsunuz, Etkinlikleriniz toplumda çok takdir gördü. Bir faaliyet raporu gibi bu yıl ve dört yılı nasıl özetlersiniz?

“Aralık 2016'da Seramik Sanatçısı Huri Aykut Ülker ile yollarımızın kesişmesi ile başlayan sergi serüvenimiz, Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu’nun gerçekleştirdiği, Bursa'ya ait bağımsız olarak gerçekleştirilmiş belki de en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak geniş kapsamlı sanat haftaları şeklinde yoluna devam etmektedir.

Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu’nun geçmişinde; sanat haftasına dönüşmeden önce ilk etkinliğimiz 2017 ve 2018 tarihlerinde Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinin fuaye alanında, Kadın ve Umut Plastik Sanatlar Sergisi olarak gerçekleşmişti. 

Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi

2017 yılındaki sergimiz, Bursa ve dışından katılan 35 sanatçı ile Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği yararına gerçekleşirken, 2018 yılında ikincisini yaptığımız sergimizde 95 kadın sanatçı yer almıştı ve Türk Anneler Derneği Bursa Şubesi yararına yapılmıştı. 

Geçtiğimiz yıl 2019 projemiz; serginin yanında sanat haftasına dönüşümümüzü sağlayan; plastik sanatlar sergisi, konser, edebiyat günü, çeşitli paneller, workshoplar barındıran geniş bir etkinlik oldu. Kadın sanatçılarımızın resim, baskı, cam, seramik, heykel ve tekstil sanatları dallarında eserleri sergilendi ve geçtiğimiz yılda diğer yıllarda olduğu gibi, Sanat Haftamızdan elde edilen gelirler UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ne hibe edildi.

A Gazete; Hepsi ayakta alkışlanacak muhteşem faaliyetler, iyi ki varsınız. Destek ve yardımı sanatla buluşturma fikri muhteşem. Bundan sonra neler olacak?

İlk andan itibaren oluşum amacımız, kadın sanatçıları sanatseverlerle buluşturmak ve her buluşmada ulvi görevleri olan derneklerimizden biri ile birlikte yürümek, projelerimizden elde edilen gelirleri ve hibe edilen eserleri sosyal sorumluluk bilinci ile kendilerine takdim etmek oldu.  Bursa Kadın ve Umut doğuşundan bu güne kadar temeli iyilik, güzellik ve yardımlaşma olarak geldi ve aynen öyle de yoluna devam ediyor. Amatör ruhla, fakat iyi niyetle çıktığımız yolda çizgimizi hiç bozmadık, biz profesyoneliz demedik, kimseyi kandırmadık. Aksaklıklar yaşadık, yanlış anlaşıldık ama vazgeçmedik çünkü amacımız güzeldi. İlk andan itibaren her yıl sosyal medya hesaplarımızda, basın toplantılarımızda ve tüm söylemlerimizde amacımızın tıpkı diğer yıllar da olduğu gibi, bu yıl da lösemili çocuklarımıza katkı sağlamak olduğunu dile getirdik, madde madde yazdık, paylaştık. Asla ticari bakmadık. Ve en baştan beri de bunun bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu anlattık. Anlayanlar oldu ve uzak demedi, yorgunluk demedi, masraf demedi kendi ceplerinden harcamalar yaparak kalktı geldi kendi şehrinden. Gelemeyen eserini gönderdi, katkı sağladı. Çünkü onlar her şeye ve her olaya para para diye bakmıyor, sanatla ticareti, ticaretle sosyal sorumluluk projesini birbirine karıştırmıyor. Yine dostlarımızla birlikte, elimizden geldiğince, aynı sorumluluk ve gayretle çoğalarak devam edeceğiz. Bu yüzden sergimize eseri ile katkı sağlayan sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum.

BU YIL YÖNETİMİMİZİ BELİRLEDİK; TÜZÜĞÜMÜZÜ YAZDIK

Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl, Kadın ve Umut Sanat Platformu yönetimini belirledik ve tüzüğünü yazdık.

Şeffaf olarak ve kâr gütmeden yürütülen sosyal sorumluluk projemizi şehrimize, ülkemize, sanata ve sanatçıya hizmet bilinci ile şekillendirdik.

Ayrıca bir farklılık daha yaptık ve bizlerle birlikte yol almak isteyen erkek sanatçılarımızı da sergimize davet ettik. Böylelikle kadın erkek hep birlikte el ele, sosyal sorumluluk bilinciyle 2020 Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftamızı iki hafta olarak planladık. Bursa’dan, yurtiçi ve yurt dışından gelen toplam 95 eser ile de gerçekleştirdik.  

2020 Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftamızın partneri bu yıl lösemili çocuklar yararına çalışan “Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği, Bursa LÖDER” oldu. Sosyal sorumluluk projesi çağrımızı duyan ve cevap veren Bursa’mızdan ve diğer illerden ve hatta yurt dışından sanatçılarımızın katılımı ile zengin bir sergi hazırladık. Ayrıca Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu’nun gönüllü öğreti temeline dayanan workshoplardan yararlanacak katılımcılarımız çokça izledi, öğrendi, uyguladı, lösemili çocuklara destek olmanın iç huzuru ve kendi el emeği göz nuru çalışmaları ile evlerine dönmenin mutluluğunu yaşadı.

İlk andan itibaren hedefimiz; şehir dışından Uludağ Üniversitesi’ne tedavi olmak amacıyla gelen, kanser hastası çocuklarımızın aileleri ile birlikte, uzun soluklu tedavilerinde kalabilecekleri Bursa LÖDER Rahime Gazioğlu Hasta Konuk Evi'ne, gerek satılan eserler, gerek hibe edilen eserler ve gerekse workshoplar dan elde edilen gelirler ile katkı sağlandı.

Ülkemizin her köşesinden ve hatta yurtdışından eser gönderen, bizzat şehrimize gelerek böylesi önemli bir sosyal sorumluluk projesine destek veren, emeği geçen, sosyal sorumluluk projesinin ne olduğunu idrak etmiş, sanatıyla katkı sağlamak isteyerek, yapılan işe verdikleri değeri gösteren sanatçılarımıza, sorumlu ve özverili davranışları için teşekkür ediyorum. Her biri el emeği göz nuru eseriniz ile hayata umutla bakmak isteyen, mücadeleci çocuklarımıza katkı sağladınız. Sevgili Bursalılar, yüreği Bursa'da atanlar, desteğiniz kanserle mücadele eden bir çocuğun hayatına bir kolaylık, bir ışık, bir renk kattınız.  

EMEĞİ GEÇENLERE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Bu arada kadına, sanata ve sosyal sorumluluk projelerine verdikleri değeri sponsorlukları ile gösteren başta Nilüfer Belediyesi olmak üzere, BAOB-Bursa Akademik Odalar Birliği’ne, Peyzaj Mimarları Odası’na, Gönlüferah Hotel’e çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca katılımları ile bizlere destek olan İzmir Güzelbahçe Belediyesi Atanur-Erol Meriç Resim Atölyesi’ne, Ansan- Antalya Sanatçılar Derneği’ne, Bursa Kent Konseyi Ressamlar Gurubu’na, Femin&Art Kadın Sanatçılar Derneği’ne, Galeri Love & Art’a, Artı Sanat Eğitim ve Kültür Derneğine ve Ada Sanat’a  teşekkürlerimi sunuyorum.

Daha önce de belirttiğim üzere platformumuzun yönetimi oluşturulmuştu. Bursa Kadın ve Umut Sanat Platformu’nda görev alan Atanur Meriç, Necla Özkaplan Yörüklü, Esin Saydam, Canan Ekinci Yılmaz, Rıdvan Özgür, Mine Tülek, Betül Soy, Meral Kuru ve Oya Öncel Aygün'e emeklerinden dolayı ve bir başka zamanda; sanatın, sanatçının içinde olduğu bir başka sosyal sorumluluk projesinde birlikte olmak dileğiyle teşekkür ediyorum”.


A Gazete: Canan Ekinci Yılmaz projeye destek yazılarınızı ve faaliyetlerinizi internette takip ediyor ve bizlerde destekliyoruz. Sizler neler söylemek istersiniz? 

Ben konuya farklı bir yerden ele alayım. Bu yıl ki etkinliğimize hazırlık çalışmalarımızda ve daha öncesinde, hâttâ çok öncelerden beri "Bu mücadelelerde yanımızda erkekler niçin yok?" diye sorguluyordum. Niçin hep kadınlar veriyor bu mücadeleleri, niçin hep kadınlar güç birliği yapıyor, niçin sadece kadınlar sahip çıkıyorlar istismara uğrayan çocuklara ve kadınlara, biz anne isek erkekler baba değil mi, bu evlatlar sadece bizim mi, erkekler nerede, erkekleri de biz doğurmadık mı, yoksa onları yeterince iyi dokuyamadık mı?
Erkeklerin SİAD'ları var, Taraftar Dernekleri var, sporla ilgili bir araya gelişleri var. Boşanmış Erkekler Derneği bile var. (Zannedersem artık yok.) Çocuklara sahip çıkan, istismarcıların karşısına dağ gibi dikilen, hesap soran, bu çalışmalarda kadınları yalnız bırakmayan bir tanecik bile dernek yok muydu?

Ben derim ki;
Umut ve mücadele sadece kadının üzerine yıkılmasın artık.
Erkekler elim bir vak'a kendi başlarına gelince ya çekip vuruyorlar ya da olanları sineye çekiyorlar. Kendi başlarına gelmediği sürece de hiç görmüyorlar.
OLMAZ!
Erkekler de bu gidişata bir DUR desinler ve dernekleşerek kadınlarla omuz omuza yürüsünler.
A Gazete: Necla Hanım serbest kürsü, son söz sizin

KADIN ERKEK HEPİMİZ EL ELE

Peyzaj Mimarları Odası olarak, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da sosyal sorumluluk projesi olarak 24 Şubat-09 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleşen Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftası’na hem oda olarak hem de şahsen yönetiminde olarak destek verdik. Ve  plastik sanatlar sergimizi ve Workshop çalışmalarımızı Bursa LÖDER (Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği) yararına yaptık. Geçen yıllarda sadece kadın sanatçılarımızın eserleri sergimize kabul edilirken, bu yıl erkek sanatçılarımızın da bizlere katılmasını istedik ve aynen sloganımızda olduğu gibi “Kadın Erkek Hepimiz El Ele” dedik, birlikte Bursa LÖDER yararına güzel işlere imza attık ve yolumuza devam edeceğiz. Sosyal sorumluluk sergi projemizde bu yüzden, "Kadın-Erkek hepimiz el ele, insanın sevgisi her şeye olabilir dedik kolları sıvadık. Çünkü yapılan işin amacını anladık, egodan uzak iyi niyeti gördük.  Bu platformun egosu yok, egosu olanlara da yeri yok. Gelecekte daha büyüyerek Bursa Kadın ve Umut Sanat Haftasını diğer illerimizde ve hatta yurt dışında da gerçekleştirmek istiyoruz. Tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum.