Özlem ATAÇ’ın haberi

Sanata 65 yılını veren Bursalı devlet sanatçısı Yılmaz Emen, yaptığı birbirinden özel eserlerle sanatının gücünü dünyanın dört bir yanına gösterdi. Günlük yaşamın vazgeçilmezi kaşık ve çatal Yılmaz ustanın dokunuşlarıyla mutfaktan sergi salonlarına taşındı. Emen, meslek hayatına sekiz yaşında küçük bir çocukken başlamış, ilkokul birinci sınıfı bitirdikten sonra babasına okumak istemediğini, çalışmak istediğini sanat öğrenmek istediğini söylemiş. Babası da durumu onayladıktan sonra Emen, Kayhan Çarşısı’nda kılıç ve bıçak yapan bir ustanın yanında çıraklık yaparak bu zanaata başlamış. Uzun yıllar çıraklık yaptıktan sonra hiçbir sanat eğitimi almadan ustalaşan Emen, yaptığı kılıçlarla büyük ilgi görmüş. Özel istek üzerine kılıçlar yapıp devlet başkanlarına takdim eden Emen, doktorların uyarılarına rağmen sanatından vazgeçmeyip 2000 yılında göz tansiyonu nedeniyle gözünü kaybetmiş. Gözünü kaybettikten sonra ağır metal işlerini bırakan Emen, evde boş boş durmanın kendine göre olmadığını düşünerek yeni bir sanatı konuşturmayı başarmış. 

GÖZÜMÜ KAYBETTİM SANATIMI KAYBETMEDİM
2000 yılında gözümü kaybettikten sonra sanatını bıraktığını söyleyen Emen, “Bu sefer bunalıma düştüm. Çünkü çalışmadan duramazdım ben. Benim bir şey bulmam lazım. Kimsenin bilmediği, o zamana kadar yapılmayan bir şey. Bir sene kadar ne yapabilirim diye düşündüm. Bir gece evde otururken birden başımda şimşekler çaktı. Hemen hanıma ‘evde ne kadar çatal, bıçak, kaşık varsa odama getirin ve sizde gidin yatın’ dedim. Gecenin sonunda ise kaşıktan çataldan yaptığım heykeller ortaya çıktı. İlk olarak kaşık, çatal ve bıçaklardan 25-30 figürlük bir müzisyen grubu koleksiyonu yaptım. Gözümü kaybettim ama sanatımı kaybetmedim” dedi. 

ESERLERİ DÜNYAYA YAYILDI
Emen,  çatal kaşıktan olan ilk eserlerini müzisyen figürler oluşturup daha sonraları ise Don Kişot koleksiyonunu oluşturmuş. Hatta bu koleksiyonu, Cervantes’in ‘Don Kişot’ adlı eserinin yayınlanmasının 400. yıl dönümünde İspanya’da sergilenmiş. 2005 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanını alan Emen, “Gözümü kaybetmeden önce yaptığım kılıç çalışmalarını Türkiye’de olsun yurt dışında olsun devlet erkânından birçok kişiye hediye ettim. Bu zamana kadar yapmış olduğum eserlerin hediye edildiği bazı kişiler şöyle: 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Cumhurbaşkanlarımızdan Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, eski ABD Başkanı Richard Nixon, eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, eski Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba, eski Libya Kralı İdris Sunusi, eski Ürdün Kralı Hüseyin” dedi. 

KAMYON ARKASINDA YOLCULUK
Şu ana kadar 99 kişisel sergi açtığını söyleyen Emen, “Bu güne kadar hem yurtdışında hem de yurtiçinde 99 sergi açtım. En son yakın bir zamanda İstanbul’da bir sergimiz oldu. 65 yıllık sanat hayatıma birçok hikâye biriktirdim ama sizinle şunu paylaşmak istiyorum.  Ankara’ya sergiye gidecektim. Eserlerimi götürmek için 40 bin lira istediler param yok o kadar. Araştırdım ve şoförler derneğine gittim. Ankara’ya Bursa’mızı temsil etmeye gidiyorum bir araba tahsis edin dedim. Kimse önemsemedi. Ankara yolunda bir tanıdık vardı ona sordum ağabey ben sebze götüreceğim sana 2 metre bir yer ayarlayayım, oraya koyarsın eserleri dedi. Onunla da 20 liraya anlaştık. O soğukta sekiz saat kamyonun arkasında yolculuk yaptım. Şu an yeni bir hazırlığım var. Bu sergiyle eski yaptığım ve yeni yaptığım çatal-kaşık çalışmalarımı bir arada sergileyip satmayı düşünüyorum. Yaşım ilerledi bu serginin son olacağını düşündüğüm için veda sergisi adı altında düzenleyeceğim” dedi. Sanatı uğruna bir gözünü kaybeden Emen’in şimdiki hayaliyse bir veda sergisi düzenleyip gelecek nesillere bırakabileceği müze…

HEDİYE ESERLER

1968'de Başbakan Süleyman Demirel, Tunus Cumhurbaşkanı Habib Burgiba,
1969'da Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Libya Kralı İdris Elsunusi,
1970'de ABD Başkanı Richard Nixon,
1972'de İran Şahı Rıza Pehlevi, Almanya Başbakan Yardımcısı Kurt Partsch
1973'de İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth
1978'de Ürdün Kralı Hüseyin
1983'de Cumhurbaşkanı Kenan Evren,
2008'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
 

ÖDÜL VE BELGELER

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

1974-1975 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen "Ülke Turizmine Üstün Hizmet Ödülü", (Hitit Güneşi ve Beratı) aldı.
1988 yılında Öner Sanat Dergisi'nce "Yılın Sanatçısı" seçildi.
1986 yılında 47, 1988 yılında 49, Devlet Resim ve Heykel Yarışması'nda 2 metal heykeli sergilenmeye değer bulundu.
2000-2003 yılında Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği tarafından Onur Belgesi verildi.
2005 yılında BUSİAD Meslek Ödülü aldı.
2005 yılında T.C. TBMM Başkanlığı Onur Belgesi aldı.
2005 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatkârı Belgesi aldı.
2005-2006 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tasarım Yarışması Onur Belgesi aldı.
2007 yılında Bursa Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması Ödülü,
2011 yılında Bursa Bıçağı Tasarım Yarışması Onur Belgesi,
2012 Bursa Valiliği Onur Belgesi,
Ve 35 adet ulusal ve uluslararası sergiye katılım belgesi ve plaket aldı. (2019 itibarıyla bu sayı daha da artmıştır.)
1990-1991 Uludağ Üniversitesi İİBF-MF'deki 5 metre boyunda iki metal heykel Yılmaz Emen tarafından yapılmıştır.