Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Özlem ATAÇ 
Sanatıyla, el becerisiyle ün yapmış ve sanatını kanıtlamış binlerce insan var. Kimisi doğuştan kimisi ise aldığı eğitimden sanatını kanıtlamış. İşte bunlardan biri de Nilüfer’de Nema Sanat Atölyesi’nin sahibi Necla Masatoğlu… Sanata olan ilgisi çocukluktan gelen Masatoğlu, yaptığı resimlerle, ebrularla, ahşap boyamayla ve elleriyle tek tek işlediği ipek kozalarla Bursa’da sanatını konuşturmayı başarmış. İstanbul doğup, büyüyen Masatoğlu, sanata olan ilgisini hiçbir zaman yitirmeden yıllarca hayal etmiş ve sonunda aldığı eğitimlerle kendini sanatın büyüsüne kaptırmış. Çok güzel bir çocukluk geçirdiğini belirten Masatoğlu, “El sanatlarına ilgim çocukluğumdan geliyor. Daha ilkokuldayken iğne oyası yapmaya başladım. O zamanlar sanatın ne olduğunu bilmezdim, ben zaten sanatı kendi içimde yaşıyordum” dedi. 

HOBİYDİ TUTKU OLDU
“Meraklıydım, uğraşmaya, bir şeyler yapmaya çok istekliydim” diyen Masatoğlu, sanatçı kimliğini kazandığı günleri ise şöyle anlattı: “Evlendikten sonra Bursa’ya yerleştim. Bursa’da eşimin ailesinden başka tanıdığım kimse yoktu. Ne kadar yanımda olsalar da kendimi yalnız hissettim ve kendimi sanata verdim. Daha sonra 2 kızım oldu. Kızlarımla daha çok sarıldım hayallerime. Aslında onlara da bir şeyler öğretmek ve onlara da yardımcı olabilmek adına yolumdan hiç şaşmadım. Uzun yıllar el sanatlarının pek çoğu ile ilgili eğitimler aldım. 2013-2014 BUSMEK Ebru Kursu ile başlayan maceram 2014-2015 resim sanatı eğitimiyle yeni bir döneme girdi. Kızlarımla birlikte kaliteli zaman geçirmek adına başladığım bir hobi tutku haline dönüştü.”

SANATLA OTURUP SANATLA KALKIYORUM
Eşinin en büyük destekçisi olduğunu söyleyen Masatoğlu, “Sanatsal başarımı tabii ki eşime de borçluyum. Kızlarımın yanında hayat ortağım hep yanımda oldu. Eşimin ve kızlarımın desteği beni daha da hırslandırıyordu. Nema Sanat Atölyem de eşimin bana hediyesi oldu. Evimden çok burada zaman geçiriyorum. Sanatla oturup sanatla kalkıyorum. Burada sadece ben eğitim vermiyorum, benimle birlikte arkadaşlarıma da bu konuda fırsat veriyorum. Ocak 2019’da ‘Kozadan Kelebeğe’ adlı kişisel sergimde gençlere ve sanatseverlere sanatı sevdirmek adına eğitim verme kararı aldım. Tabii bu süreçte ailemin desteğinin yanında BUSMEK’in de desteğini unutmamak gerekir. BUSMEK her zaman yanımda oldu” diye konuştu.

KADINLAR EVDEN ÇIKMALI
Bu yıl İsveç’e bir seyahat gerçekleştireceğini belirten Nema Sanat Atölyesi’nin sahibi Necla Masatoğlu, “Geçen yıl büyükelçinin eşi tarafından davet edilmiştim ama bir aksilikle bu seyahati gerçekleştiremedim. Umarım bu yıl İsveç’e bir seyahat gerçekleştireceğim. Sanatımı dünyanın her yerine taşımak istiyorum. Öncelikli hedefim kadınları evlerinden çıkarıp, onlara kaliteli zaman geçirmek adına bir şeyler verebilmek. Almış olduğum eğitimler sonucu bildiklerimi birbirleriyle harmanlamak, yeni şeyler denemek bende bir tutku. Başarımın tek nedeni hayal etmek, adım atmak ve süreklilik. Başarmak istiyorsanız hayal edin, adım atın ve sürekli olarak buna devam edin. Şimdi de İstanbul konulu bir sergi açmanın hayalini kuruyorum. En yakın zamanda bu sergimi sanatseverlerle buluşturacağım. Hayal ediyorsam bu gerçekleşir” şeklinde konuştu. 

2013’TEN BU YANA 14 SERGİ
“Aldığım eğitim kursları; BUSMEK, Bursa Kent Konseyi Ressamlar Grubu, Pratik Kız Sanat” diye konuşan Masatoğlu, 13 ortak 1 kişisel sergi açtığını belirterek, sırasıyla katıldığı sergileri şöyle sıraladı: “2013-2014 ebru ve 2014’ten 2019 yılına kadar katıldığım BUSMEK’in yılsonu resim sergileri oldu. Bunun yanında 2016-2017 yılında NİLSEM Gümüş Kozaziye, 2017 Endülüspark Transfer ve 2019 Kent Konseyi 8 Mart sergilerine katıldım. 2019’da yine kendi kişisel sergim ‘Kozadan Kelebeğe’ sergisiyle sanatseverlerle bir araya geldim. Bu yıl ocak ayında Ördekli Kültür Merkezi’nde açılan ‘Resme Gönül Verenler’ ve son olarak da ‘Sevgi ve Barış’ sergisine katıldım.”