Özlem ATAÇ
Acıbadem Bursa Hastanesi, bir araya geldiği basın mensuplarına modern yaşamın getirmiş olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi verdi. Acıbadem Bursa Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Acıbadem Yönetim Kurulu Danışmanı Ali Fuat Güven, Acıbadem Hastanesi Pazarlama, İletişim ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz, Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, Beslenme ve Diyet Uzmanı Petek Arı Turacı ve çok sayıda basın mensubu yer aldı. Sağlık olmazsa hiçbir şeyin öneminin kalmadığını söyleyen Rasim Topuz, “Acıbadem Sağlık grubu Türkiye’de ve dünyada yanında hastane yazmayan nadir sağlık gruplarından biridir. Önleyici ve koruyucu sağlık anlamında kişilerin hastalanmadan sağlıklarını koruyacak şekilde beslenmelerini teşvik etmeye ve bu alanda onları eğitmeye ve destek olmaya çalışıyoruz. 1991 yılında Kadıköy Acıbadem’de 4 bin metrekare alanda 2’nci el cihazlarla başlayan sağlık yolculuğu bugün 2019 yılında 4 ülkede 21 hastane 14 tıp merkeziyle ve çok büyük bir sağlık turizmi yapısıyla hem Türkiye’de hem de bölge coğrafyalarda en büyük sağlık grubu haline gelmiş durumda. Bu anlamda Bulgaristan’ın, Makedonya’nın en büyük sağlık sunucuları arasındayız Türkiye’den sonra” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE ŞAMPİYONU ACIBADEM
“Son 3 yıldır da sağlık hizmeti ihracatında Türkiye şampiyonuyuz” diyen Topuz, “18 farklı ülkede 28 farklı şehirde Acıbadem ofisleriyle Türkiye ve özellikle komplike vakalarda hasta getiriyoruz. Bunların burada tedavilerini yapıyoruz. Onkoloji bağışları olmak üzere, organ nakilleri erişkin ve pediatrik damar cerrahileri, kalp damar cerrahileri, ortopedi cerrahileri alanında birçok branşlarda hastalara bir anlamda şifa olmaya çalışıyoruz. Bu büyük bir yolculuk kişinin evinde başlar ve tekrar evinde devam eden Acıbadem ekosistemi içerisinde hastanın ülkesinden çıkması havalimanında karşılanması, otele transferi ve hastaneyle otel arasındaki transferi ülkesine dönünceye kadar tüm süreci kapsayan bir ekosistemden bahsediyoruz. Yaklaşık 300 kişilik farklı ülkeden sağlık turizmiyle uğraşan 100’ün üzerinde tercümanla hizmet verdiğimiz bir organizasyon bu” dedi. 

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

MODERN TIP 'SİVRİ'LERLE UĞRAŞIYOR BATAKLIĞI KURUTMUYOR
Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener ise hastalıklardan korunmanın yollarını anlatarak, ağırlıklı olarak iskelet sistemi üzerine korunmayı anlattı. Şener, “Modern tıp maalesef artık ağırlıklı olarak hastalıkları tedavi etme üzerine odaklanmış durumda. Hekimlik hastalıkları tedavi etmenin yanında insanları hastalıktan korunmaya da odaklı olmalıdır. Dünyanın bu kapitalist gelişimi bizi hastalıkların üzerine odakladı. O yüzden biz hekimler hastalıklardan korunmaya da en az tedavi kadar önem verip anlatma ihtiyacı duyuyoruz. Bir benzetme yaparsak modern tıp sivrisineklerle uğraşıyor, bataklıkla uğraşmıyor. Sivrisinekleri öldürüyoruz ama bataklık olduğu yerde kaldığı sürece sivrisinek üretmeye devam ediyor. Diyelim ki bir hastanın tansiyonu var, ilacı verdiniz tansiyonu düştü, ömür boyu tansiyon ilacını kullanıyor. Tansiyonu tedavi ettiniz mi hayır, tansiyonu düşürdünüz ya da şekeri tedavi ettiniz mi hayır, şekeri düşürdünüz. Ama bu hasta niye şeker hastası oldu, bu hasta niye tansiyon hastası oldu? Bunların üzerinde çok durmuyoruz” vurgusu yaptı. 

60 YAŞLARINDA CİDDİ SORUNLAR
Modern hayat maalesef bizim iskelet sistemi sağlığımızı çok ama çok olumsuz etkiliyor. Beyin vücutla tanışıp reaksiyon vermeyi çocukluk çağında öğreniyor, yaşla da kaybetmeye başlıyor. Bunun içinde popüler kültür bazı yöntemler bulmuştur. Çocukluk oyunları tüm toplumlarda popüler kültürün beyin vücut koordinasyonunu sağlamak için fizik tedavi egzersizleridir. Bakarsanız çocukluk oyunları her kültürde denge ve beyin ayak koordinasyonuna yöneliktir. Seksek oynamak, ip atlamak ve beştaş oynamak gibi… Ondan sonra da popüler kültür unutmamış, çocukluktan sonra da gelişsin diye halkoyunları gibi egzersizler koymuş. Ama ne oldu? Modern hayatta bizim çocuklarımız bütün gün okula gidiyorlar, akşam eve gelip televizyon ya da bilgisayar karşısında oturuyorlar. Bununla birlikte de çocukluk oyunları bitti. Şu kuşağın çocukları ne beştaş oynamayı ne de seksek oynamayı biliyor. Ne oluyor beynin vücutla koordinasyonu bozulmaya başlıyor. Beyin vücut koordinasyonu gelişmemiş bir çocuğun 60 yaşına gelince yaşayacağı sorunlar daha çok. Çok daha fazla düşecekler, çok daha kas ve kemik erimesi olacak. Yani modern hayat bizi çocukluktan başlayarak, beyin vücut koordinasyonundan mahrum bırakıyor. O zaman bunu bilip başta kendi çocuklarımız olmak üzere beyin ve vücut koordinasyonunu geliştirecek egzersizleri uygulamamız gerekir. Yoksa masa başında geçen bir hayatın sonunda 60 yaşlardaki yaşlılık çok ciddi sorunlara maruz bırakır” diye konuştu.