Özlem ATAÇ

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülkemizde de hızla yayılan korona virüsle ilgili bütün tedbirler alınırken, uzmanlar özellikle telefonların Covid-19 riskine karşı düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Peki akıllı telefonlar virüslere karşı nasıl temizlenir? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Mobil aksesuar ve yedek parça alanında Nettech ve Helt iki yerel markaya sahip ve Store+Service konseptiyle Türkiye’de bir ilke imza atarak, NettechStore+Service mağazalarında teknik servis hizmeti veren İş Adamı Nettel Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Refik Selik, kişisel kullanım alanımızda olan akıllı cep telefonlarımızın virüs bulaşma riskine karşı nasıl temizlememiz gerektiğine dair ve gündemde olan soruları yanıtladı. Dijital çağda hayatımızın birer parçası haline gelen telefonlarımız, tabletlerimiz ve bilgisayarlarımız ile sürekli temas halindeyiz. Ortak kullandığımız bilgisayarlar, tabletler ve kulağımıza götürerek konuşma yaptığımız, yüzümüze dokundurduğumuz çoğu zaman da nereye koyduğumuza dikkat etmediğimiz akıllı cep telefonlarımız, virüs taşıma riski olan cihazlardır.

Telefonlarda, tabletlerde ve mobil cihazlarda Covid-19 virüsün yaşama süresi ne kadardır?

Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi Takla atan off-road araçları yürekleri ağza getirdi

Araştırmacılar, korona virüsün kartonda 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde ise 2-3 güne kadar hayatta kalabildiğini söylüyor. Virüs, ekranlarımızda 3 saat ile 3 güne kadar yaşayabiliyor.

Covid-19 virüsünden korunmak için telefonumuzun ekranını hangi malzemeler ile dezenfekte edebiliriz?

Yüzde 70 izopropil alkollü mendil veya mobil cihazlar için üretilen özel ürünler kullanılarak, cep telefonlarınızı temizleyebilirsiniz.

Cep telefonlarını temizlemek için sizin geliştirdiğiniz bir ürün var mı?

Çeyrek asır önce mobil aksesuar ve yedek parça alanında başladığımız yolculuğumuzda, üretimde 'Uluslararası Standartlara ve İnsan Sağlığı'na duyarlı ürün üretmek bizim için öncelikli olmalıdır. Üretimde kalite, çevre ve insan sağlığının korunmasını ön planda tutuyoruz. Üretilen ürünler kanserojen ve zehirli madde içermez, çevreye uyumlu şekilde geri kazanılabilir ya da yok edilebilir niteliktedir. Helt ve Nettech olarak yerelde iki markaya sahibiz. Kendi markalarımızda CE standartlarında üretimlerini de kendimiz gerçekleştiriyoruz.

Farklı kategorilerde 27.000 çeşit mobil aksesuar ve yedek parça ürünümüzü NettechStore+Service mağazalarımızda ve www.nettechstore.com’da internet sitemizde müşterilerimize sunuyoruz.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde Covid-19 virüsüyle mücadelede mobil teknolojik cihazlarımızı; bu akıllı telefon, tablet ya da giyilebilir teknoloji olabilir, dezenfekte etmek için müşterilerimize çözüm olarak ürün geliştirdik. Mobil cihazların temizlenmesi için özel olarak üretilen kendi markamız Nettech GSM Temizleyiciyi geliştirdik. Bakteri önleyici özelliği ile Nettech Ekran Temizleme Solüsyonu’nu güvenle kullanılabilir.

#evdekal ARIZA HİZMETİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 12 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak duyurulan ve ülkemizde etkilerini gösteren Covid-19 salgını kapsamında devletin ve diğer kurumların aldığı önlemler ve koronavirüs Genelgesi ile bizde önlemlerimizi aldık. Evde geçirilen bu dönemde, iletişimin ve birçok ihtiyacımızı mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiği için müşterilerimizin telefon, tablet arızaları gibi acil ihtiyaçları durumlarda eve hizmet vermeye başladık. #evdekal arızalı cihazını evinden alalım onarıp getirelim / siparişin kapına gelsin şeklinde başlattığımız çalışmada whatsApp hattı üzerinden 11.00-18:00 arasında 0 542 286 76 16 numaralı telefondan servis ya da sipariş ile ilgili gelen talepleri karşılıyoruz. Bize ulaşan tüm cihazları teknik servis ekibimiz dezenfekte ettikten sonra tüketicilere teslim ediyoruz.

Mobil cihazımızı temizlerken;

1.  Telefonunuz ya da tabletiniz prizde ise prizden çıkarın,

2.  Telefon kılıfınız varsa kılıfınızı çıkartın,

3.  Mikrofiber bezi Nettech Ekran temizleme Losyonu ile ıslatın

4.  Nazikçe telefonunuzun ön ve arka yüzeyini silin

5.  Telefonunuzu mikrofiber bezle kurulayın

Mobil cihazlarda kirler ve virüsler nerelerde toplanabilir?

Telefonumuzun ahize kısmı, orta tuşu ve etrafı, hoparlör, mikrofon, yan tuşlar ve şarj soketi, vb. kısımlar telefonda en fazla kir tutan kısımlardır. Virüsün burada toplanma riski yüksektir. Özellikle bu bölümleri temizlememiz gerekir. Bu kısımları temizlemediğimiz sürece virüs bulaşma riskini arttırabiliriz. Temiz bir diş fırçası yardımıyla akıllı cep telefonlarında oluşan kir toplayan bu bölgeleri, Nettech Temizleme Losyonu ya da yüzde 70 alkollü mendil ile temizleyebiliriz. Aynı şekilde mobil cihazlarımız için kullandığımız kılıf, şarj kabloları, kulaklık gibi aksesuarlarımızı da temizlemeliyiz.

Mobil cihazlarımızı temizlerken nelere dikkat etmeliyiz?

Cep telefonu, tablet, giyilebilir teknoloji gibi mobil cihazların temizliğinde öncelikle uygun temizleme malzemesi kullanmaya özen göstermeliyiz. Sıvı temasından kaçınmalıyız. Çamaşır suyu, amonyak, aşındırıcı tozlar hidrojen peroksit ev temizlik ürünleri sıkıştırılmış hava, aerosol sprey temizleyiciler, aseton, benzen vb. gibi sert çözücüler kesinlikle telefon temizliğinde kullanılmamalıdır. Telefon ekranına zarar verebilir. Bu maddeler telefonda renk değişimine, boyanın solmasına neden olabilir.

Telefon kullanımında kulaklık tercih edilmeli mi?

Telefonunuzu kulağınıza götürerek konuşmak; telefon yüzeyindeki mikropları ya da virüsleri yüzünüze taşıyabilir veya yayılan elektromanyetik dalgalar ile olumsuz etkiler oluşabilir. Bu nedenle telefon konuşmalarınızı kulaklık ile yapmak çok daha güvenilir ve sağlıklı bir yöntem olacaktır. Son dönemde kulaklık ve bluetooth kulaklıklar tercih ediliyor.