Ali Eşref UZUNDERE

Nilüfer Belediyesi Halk Evi önündeki Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan Ramazan Sokağı, her gün Anadolu’nun bir yöresine ait renkler ve seslere sahne oluyor. Ramazan Sokağı’nın 19.gecesi; ülkemize güneşin ilk doğduğu Ağrı Dağı’nın eteğindeki Serhat, Iğdır’ın kültürel renk ve seslerine sahne oldu. Iğdır Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği’nin organize ettiği gecede; ilk olarak yörenin folklor ekibi sahne aldı. Folklor ekibi, sırasıyla; ‘Çobanlar’, ‘Naz Eyleme’, ‘Terekeme’, ve ‘Şeyh Şamil’ oyunlarını sergilediler. Folklor ekibinin nefis gösterilerinden sonra sahneye “Tek kişilik Orkestra” olarak bilinen sanatçı Himmet Öztürk geldi. Gerçekten de bir orkestra gibi orguyla Iğdır ve Kars yöresine ait türkülerden bir demet çalıp seslendiren sanatçı Öztürk, Ramazan Sokağındakileri coşturdu. Sonra Iğdırlıları yörede “Tek oyun” olarak bilinen oyunlarla sahneye davet eden Öztürk, orguyla, yöreye ait tek oyun ve halay havaları çalarak Iğdırlıların ve katılımcıları gönüllerince coşturup eğlendirdi.

AZERBAYCANLI SANATÇIDAN TÜRKÜLER

Ramazan gecesinin ilerleyen saatlerinde sanatçı Himmet Öztürk, Iğdırlıları "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" oyunu ile bir kez daha sahneye davet ederek,  geceyi, Azerbaycanlı sanatçı Zeynep Hanlarkızı’nın (Hanlarovan’nın) okuyup lanse ettiği “Yaşa, yaşa, yaşa benim vetenim” türkü ile sonlandırdı. Büyük alkış ve beğeni toplayan “Yaşa, yaşa, yaşa benim vetenim” adlı türkünün sözleri şöyle:

“Canımızla bağlıyız, bu toprağa bu ele,

Sıralanıp dağ gibi, verelim gel el ele,

Gel bacım gel gardaşım bir olak yumruk olak

Sinesi dağlanmasın, bölünmesin bu toprak,

Türk’ün kolu bükülmez, Türk’ün gücü tükenmez,

Bir kere kalkan bayrak, bir daha yere inmez,

Yaşa, yaşa, yaşa benim halkım.”

48 il derneğinden 60 stant

Gecenin sonunda Iğdır Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kurban Güneş, etkinliğe katkısı olan Iğdırlı işadamı ve Hazar Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kabza’ya üzerinde Iğdır ve yöresinde Ermenilerce katledilen Türkler anısına yaptırılan ‘Şehit Türkler Anıtı’ işlenmiş bir onurluk verdi. Nilüfer Belediyesi Ramazan Sokağı’ndan sorumlu Anadolu Arastası Müdürü İsmail Tiftik de Başkan Bozbey adına Iğdır Kültür Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kurban Güneş’e bir buket çiçek verdi.Nilüfer Belediyesi Halk Evi önüne bu yıl 4.gerçekleştirilen Ramazan Sokağı’nda 48 il derneği, 12 kadın derneği ve atölye olmak üzere 60 stant açıldı. Nilüfer Belediyesi, Ramazan sokağıyla, Cumartesi günleri birbirinden değerli sanatçıları Türk Halk müziği sanatçılarını da Ramazan boyunca Bursalılarla buluşturmayı sürdürüyor.