Abdullah ASLANTÜRK-Hasan Alp ÖZBEN

BURPAS gerçekleştirdiği basın toplantısında plastik ve ambalaj sektöründeki gelişmeleri ve 2017 yılının ilk yarı sürecinin nasıl etkilendiği üzerinde durdu. Hayat Lokantası’nda gerçekleşen basın toplantısında genel sorunlar üzerinde durularak ortak bir değerlendirmede bulunan Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü önemli açıklamalara yer verdi. Biliktü, 2017’nin ilk yarısında ekonominin genelinde istihdam destekleri, ÖTV indirimleri, ihracat teşvikleri gibi dengeleyici faktörlerin devreye girdiğini belirtti. Biliktü, “2017 yılı ilk yarısında gerek küresel ekonomide gerekse Türkiye ekonomisi açısından bazı belirsizliklerin canlılığını koruduğunu gördük. Ancak özellikle hükümetimizin 2017 yılı başından bu yana aldığı ve en önemlisi reel sektörler odaklı önlemler; küresel ticaretteki yavaşlama ve diğer mevcut riskler gibi baskı yaratan unsurlara karşı dengeleme işlevi üstlenmeye devam etti” dedi.

İÇ TÜKETİMİ CANLI TUTMAK

Dış faktörler itibariyle öncelikle gelişmiş ekonomilerde göreli bir stabilizasyon sağlandığını söyleyen Biliktü, “Gelişmekte olan ekonomilerin ise hâlâ uzun süren ekonomik dengesizliklerden tam anlamı ile sıyrılabildiğini söyleyemeyiz. Ayrıca Ortadoğu gibi jeopolitik riskler de henüz ortadan kalkmamıştır. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış sürecinin etkisi, Çin ekonomisindeki nispi soğuma, gelişen ekonomilerin toparlanma ihtiyacı küresel ticaret üzerinde zayıflatıcı etki yaratmaya devam etti” ifadelerini kullandı. İç faktörler itibarıyla değerlendirmede bulunan İlker Biliktü, şu sözlerle devam etti: “Hükümet tedbirlerinin iki eksende etkili olduğu değerlendirilmektedir. Bunlar iç tüketimi canlı tutma ve reel sektörü canlandırma. Dolayısıyla 2017 ilk yarıda plastik sektör büyümesinin temelde yurt içi talebe bağlı geliştiği görülmektedir.”

Döviz-TL sıkıntısı

Plastik mamul ihracatında ilk 3 ülkenin Irak, Almanya ve İsrail olduğunu açıklayan Biliktü, “Bu dönemde plastik mamul ihracatımız Bulgaristan’a yüzde 29, Cezayir’e yüzde 23, İsrail’e yüzde 13 artmıştır. Her ne kadar KGF destekli krediler ile istihdam teşvikleri gibi uygulamalar yaygın bir şekilde sektör tarafından yararlanılan unsurlar haline gelse de, kur oynaklığı yatırımlar için risk iştahını zayıflatıcı etkide bulunmaktadır. Yatırım ve ihracat tarafının ise hâlâ toparlanma evresi içinde olduğu, dolayısıyla bu yıl olmasa da orta vadede sektör büyümesini sürükleyici unsurlar arasında yer alacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu. Sektörün maruz kaldığı sıkıntıları da dile getiren Biliktü, hammadde girişin dövizle yapılıp iç piyasaya TL cinsinden satılması, vadelerin uzunluğu, düşük kar marjları, sermaye birikiminin yetersizliği, üretim verimsizlikleri, yetersiz insan kaynağı olduğunu belirtti. Biliktü, “Özetleyecek olursak sektörümüz piyasaların barometresi gibidir. İşlerin iyi veya kötü olması bizlere anlık yansır. Buna dayanarak 2017’nin ilk yarısını iyi geçirdiğimizi söyleyebilirim” diye konuştu.

Poşetler 2019’da ücretli

2019 yılından itibaren naylon poşetler marketlerin tamamında para ile satılmaya başlayacağı, bu konuda Çevre Bakanlığı’nın Plastik Atık Yönetmeliği 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve bu yönetmeliğin 200 metrekarenin üzerindeki marketlerde poşetlerin parayla satılacağını söyleyerek bu durumun marketlerin işini olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Biliktü, “BURPAS olarak 26 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Filibe kentinde düzenlenecek International Technical Fair’e (Uluslararası Teknik Fuarı) üyeleriyle birlikte gidip yeni iş birliği imkanlarını değerlendireceğiz” dedi.