Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Ahmet KUNDAKCI
'Suları çeşmeden içilir' diye bilinen bir kent Bursa… Şairlerin ‘Bursa sudan ibarettir’ diye tanımladığı kent Bursa… İşte o su şehri Bursa'da, Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi iş birliğiyle su potansiyeli üzerine bir seminer düzenlendi. Bu su yalnız çeşmeden içilen değil, 'Bursa’nın petrolü olarak tanımlanan termal su' üzerine oldu.

ÖYLE BİR KAYNAK Kİ…

Uzman konuşmacı ise Şehir Plancısı Bayram Vardar'dı… "Sağlık turizminde termal su potansiyeli ve termal suya bağlı sağlık turizmindeki hedefler" konulu seminerde öncelikli olarak, "Şehir içindeki jeotermal kaynaklardan 400 lt/sn. debili termal suyu kullanacak modern tesislerimiz olmadığı için, petrolünü işlemeyi bilmeyen Araplar gibi bu kaynağımızı verimli bir şekilde kullanamıyoruz" vurgusu yaptı. 
 

MİLYARLIK İLAÇ TASARRUFU
 

Vardar, konuşmasının devamında çarpıcı örnekler vermeye devam etti: "Dünyada sağlık turizmi 30 milyon hastaya hitap ediyor. 500 milyar dolarlık kullanım pastası var. Ülkemizde 2008 yılında 74 bin olan sağlık turizminden faydalanan kişi sayısı, 2018 yılında 750 binleri buldu. Ve bu sayı her geçen gün artmakta. Büyüme hızı yüzde 20 olan sağlık turizmi kaçırılmaması gereken bir değerdir. Ayrıca işin sağlık boyutunu da düşünecek olursak, ilaç kullanımda ciddi bir tasarruf da sağlanır. Örnek olarak bilinen ilaç giderimiz 16 milyar.  Bu ilaçların yüzde 40’ı kullanılmadan çöpe gidiyor. Termal turizmden faydalanan insanlar ise bağışıklık sistemini güçlendirir ve vatandaşa tabir yerindeyse hastaneye gitmeyi unutturur. Bu tasarrufla da hem ülke ekonomisi kazançlı çıkar hem de daha kaliteli kaplıca tesisleri yapılır.” 

MAALESEF KIYMETİNİ BİLEMİYORUZ

Termal su konusunda ülkemizin dünyada 7., Avrupa’da ise kaynak bakımından 1. sırada olduğunu hatırlatan Vardar, “Bursa, Uludağ eteklerinden kaynayarak çıkan, şehir merkezine kadar gelen ve burada birçok kaplıcaya hayat veren şifalı sulara sahip. Bursa’da 7 bin civarında yatak var. Elde edilen 40-90 santigrat sıcaklıktaki termal su kapasitesi, toplamda 18 bin yatak kapasiteli ve yılda 6,5 milyon kişi ağırlayabilecek ve birçok tesisi de besleyebilecek miktarda. Bu da sadece sektörde 9 bin kişilik istihdama tekabül eder. Ama maalesef biz kaynaklarımızı verimli kullanamıyoruz” şeklinde konuştu. 

SICAKSU BÖLGESİ BURSA'YA DEĞER KATACAK

Bursa'nın geri kaldığı kaplıca turizminde Afyon, Denizli, Yalova ve Ankara gibi yerlerde termal tesislerin yoğunlaştığını hatırlatan Bayram Vardar, "Bu şehirlerin aksine Bursa termal su potansiyeli ve sudaki mineralin kalitesinden dolayı kür merkezi olabilecek özelliğe sahip. Bursa’daki yerel yönetimlerimiz ve girişimcilerimiz bu değerin farkında ve de ortaya çıkarmak için çaba harcıyor. Tabakhaneler Sıcaksu bölgesinde dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Orada planlanan kompleks Bursa’ya değer katacaktır. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Bizde bu konuda farkındalık oluşturmak için iyi bir fırsat vardır ve biz bunu değerlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.