Mehmet ÇETİNKAYA

BTSO  Hizmet Binası'nda düzenlenen zirvenin açılış konuşması yapan Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz: Bursa Ticaret İl Müdürlüğü, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa ,Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı iş birliğinde, BESOB, PERDER Bursa şubesi paydaşlığında gerçekleştirdiğimiz 'Bursa Perakende Ticaret Sektörü Zirvesi'ni değerlendirirken, "Türkiye’de perakende ticaret sektörü her geçen gün biraz daha gelişmektedir. perakende ticaret sektörü diğer sektörlere göre toplumla en iç içe olan sektördür" şeklinde tanımladı.

"Bu sektörün ticaret sürecinde;

  • Üretim vardır,
  • Depolama vardır,
  • Tüketim vardır,
  • Müşteri odaklılık vardır,
  • Verimlilik vardır" diyen Tokgöz, konuşmasını şöyle sürdürdü. "Bu yüzden perakende sektörünün iyi işlemesi, ticaretin gelişmesinin yanında toplumun refahının da artması anlamını taşımaktadır. Gümrük ve ticaret bakanlığı yapmış olduğu çalışmalarda; 'Perakende ticaretin tam rekabet şartlarında geliştirilmesi', 'Büyümenin sürdürülmesi, 'Tüketicilerin korunması, 'Sektörün, niteliğinin ve niceliğinin arttırılması' gibi hedefleri gözeterek, yasal çalışmalarını sürdürmektedir. Söz konusu çalışmalar ile; perakende ticaret sektörünün kuralları belirlenmiştir. ayrıca sektöre ilişkin; alışveriş merkezi, hızlı tüketim malı, mağaza markalı ürün, perakende işletme, zincir mağaza gibi kavramların tanımları yapılmıştır. “Bursa perakende ticaret sektörü zirvesinde” sektöre ilişkin olarak; yeni rekabet stratejileri, kurumsal iletişim ve Bursa perakendeciliğinin vizyonu tartışılacaktır. Türkiye perakende sektörü ekonominin lokomotifi konumundadır. Öyle ki; Türkiye’de toplam 2,7 milyon işletme bulunmaktadır. Sektörün cirosu 441 milyar TL’dir. Tüm sektörün toplam cirosu ise 3,5 trilyon TL’dir.

RAKAMLARIN DİLİ

Perakende sektörünün toplam ciro içerisindeki payının yüzde 13 olduğunu, perakende sektörünün istihdama katkısının da önemli olduğunu dile getiren Tokgöz, "Sektörün yaklaşık yüzde 67’sinin geleneksel yüzde 33’ünün ise organize perakende işletmelerine ait olduğu düşünülmektedir. Perakende sektörü;  hazır giyimden - gıda teknolojisine, eğlenceden -  avm’lere insan yaşamının her alanında yer alan geniş bir alanı kapsar. 2016 yılı perakende sektörünün olumsuz yönde etkilendiği bir yıl olmuştur. Bu durumun ana nedenleri arasında; terör olayları, dolar kurunun ani yükselişi, Ortadoğu'daki siyasal durum, Rusya federasyonu ile yaşanmış olan kriz,  yabancı turist sayısındaki azalma, İngiltere’nin Avrupa Birliği'nden ayrılması gibi olaylar olduğu aşikârdır. Perakende sektörü, krizlere olduğu kadar olumlu vakalara da çabuk refleks veren bir sektördür. Hükümetimizin ve bakanlığımızın aldığı önlemlerde, özellikle de tüketicinin ertelediği ihtiyaçların giderilmesi perakende ticaret sektörünün hızla toparlanmasını sağlayacaktır. Umarım kısa süreçte, perakende ticaret sektörünün büyüme ivmesi eski dönemlerde olduğu gibi, % 9-10 seviyelerine ulaşır. Günümüz perakende ticaret sektörünün önemli bileşenlerinden olan avm yatırımlarının sürmesi sektörün geleceğine olan güvenin bir göstergesi durumundadır. Zira Türkiye genelinde 2017 yılsonuna kadar 58 yeni alış-veriş merkezi açılması planlanmaktadır" şeklinde konuştu

BURSA İÇİN ÖNEMLİ

Bursa Perakende Ticaret Sektörü Zirvesi'nin  Bursa'da yapılıyor olması önemlidir" vurgusu yapan Tokgöz, "Zira Bursa; gerek üretimiyle, gerek ihracatıyla, gerek ticaret hacmiyle, gerekse vizyonuyla ülkemizin seçkin kentlerinden biridir. Ayrıca Osmanlı devletinin ilk başkenti olması, hanlarıyla, arastalarıyla, ticaret kültürüyle bir ahi kenti olması, Bursa'yı daha da özel kılmaktadır. Dünyada ilk standardın 1502 yılında 2. Beyazıd tarafından Bursa’da uygulandığı da unutulmamalıdır. Bu kanunname ile meyvelerden ekmeğe, tuzdan kumaşa birçok ürüne standart getirilmiştir. Çağdaş bir kent olarak bursa her geçen gün biraz daha büyümektedir. Bu büyüme perakende ticaret sektörünün de büyümesini gerektirmektedir. Sektörün sorunlarını bir vizyonla tartışmak, çözüm önerileri geliştirmek,  Bursa perakende ticaret sektörünün önünü açacaktır. Bursa'nın ticaretinin gelişmesi demek, Türk ekonomisine biraz daha fazla katkı sağlamak demektir" şeklinde konuştu.

Marketlerden 'avm'ye

"Bursa'yı; güçlü yerel marketleriyle, zincir mağazalarıyla, markalaşmış perakende ürünleriyle, Çağdaş avm’leriyle, ahiliğin bir dokusu olan çarşılarıyla, Ticaret kültürüyle, daha da önemlisi oluşturduğu vizyonla Türk perakende sektörüne öncülük etmeye devam edecektir" diyen Bursa'dan çıkacak ulusal ve küresel perakende ticaret markalarının dünya raflarında görülmesi çok uzak değildir. “Bursa Perakende Ticaret Sektörü Zirvesi” açık oturum ve çalıştayının gerçekleşmesine katkı veren tüm kurumlara, değerli panelistlere, perakende sektörünün siz aktörlerine, ve tüm konuklarımıza teşekkür ederim" dedi.

GELECEĞE IŞIK

Katılımcılar arasında yer alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, zirvenin Türkiye ekonomisinin büyümesinin en önemli güçlerinden birisi olan perakende ticaret sektörünün gündemindeki birçok konunun ele alınmasını sağladığını vurguladı.  Bursa Vali Yardımcısı ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, sektör temsilcileri, kamu kurumları ve akademisyenlerin katılımıyla yapılan 'Perakende Ticaret Zirvesi'nin sektörün geleceğine ışık tuttuğunu kaydetti. BESOB Başkanı Arif Tak ise zirvenin düzenlenmesinde katkı sunan BTSO, BEBKA ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, Bakanlığın perakende sektörüne yönelik gerçekleştirdiği düzenlemeler hakkında sunum yaptı.