Eda ÖZATA

Aykut Açkalmaz, iş hayatında, günlük hayatta, öğrencilerin hayatında kişilerin birbirine isimleriyle hitap etmelerinin ne kadar önemli olduğunu ifade etti. “Zayıf hafıza yoktur, eğitilmemiş hafıza vardır” diyen Açkalmaz, “İsimleri kolayca akılda tutabilmek için çeşitli metaforlardan yararlanmak gerekiyor. Bu yöntem sayesinde daha önce tanıştığımız birinin metaforu zihinde hazır olduğu için onu tekrar gördüğümüzde söz konusu kişiyi çok kısa sürede hatırlayabiliriz. Dünyada bu yöntemin önde gelenlerinden birinin Tony Buzan. Türkiye’de bu yöntem çok fazla tanınmıyor. Oysa yurt dışında isimleri akılda tutmak için adeta bir spor dalı gibi hafıza yarışmaları düzenleniyor” dedi.

Amaç en zayıf hafızayı bulmak değil…

“Zayıf hafıza yoktur. Eğitilmemiş hafıza vardır” diyerek sözlerine devam eden Açkalmaz, “Hafıza konusu bizim için çok değerli. Türkiye’de iş dünyası olsun, öğrenciler olsun hafızasını nasıl kullanması gerektiği ve neler yapması gerektiği birbirine bağlı konular. Şimdi interaktif bir çalışma içerisine gireceğiz. Amacımız içimizde en zayıf hafızayı bulmak değil, mevcut sistemde hafızayı daha iyi nasıl geliştirebiliriz. Ben aynı zamanda Medeniyet Üniversitesi’nde de yönetim organizasyon bölümünde doktora öğrencisiyim. Bu kapsamda da araştırmalar yapıyoruz. Şöyle bir örnekle başlamak istiyorum; Yeditepe Üniversitesi ve Can. Aslında ‘Pardon İsminiz Neydi’ işte bu şekilde. Size sıradan insanları göstereceğim ve isimlerini tahmin edeceksiniz” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN GÜZEL MÜZİĞİ İSİMLE HİTAPTIR

İnsanların isimlerini hatırlamadığımızda çok güzel rol yapabildiğimizi söyleyen Açkalmaz, “Bizim insanımızın rol yeteneği fazlasıyla var. Dostum, kardeşim gibi kelimeler kullanıp, durumu kurtarmaya çalışıyoruz. Şunu hiç unutmayın. Dünyanın en güzel müziği insana ismiyle hitap etmektir. Dikkat ettiyseniz insanlara ismiyle hitap ettiğiniz zaman gülüyorlar ve mutlu oluyorlar. Benim yaptığım bu işin şöyle bir tarafı var. Seminerin üzerinden 2 sene geçmiş, herhangi bir yerde karşılaşıyoruz ve koşarak yanıma gelip ismim neydi diye soruyorlar… Yani yüzü herkes hatırlar ama isim hatırlanmıyor. Kaç insanın sonradan isim ve soyismini hatırlıyoruz? Veya ne yaparak hatırlıyoruz. Günlük hayatta kullandığımız iki kısım var. Sol yarım küre ve sağ yarım küre. Biz günlük hayatımızda en çok sol yarım küreyi kullanıyoruz. Çünkü eğitim sistemimiz de bunun üzerine yapılandırılmış. Sağ yarım küreyi kullandığımız da ise inovasyon başlıyor. Bu inovasyon 25 yaş sonrasında yüzde 2’ye düşüyor. Yani olduğu gibi ezber üzerinden geliyorz” ifadelerini kullandı.