Özlem ATAÇ
Türkiye’de otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa, bu kez dünya devlerini misafir edecek. "Dünya Otomotiv Buluşmaları-Bursa -Automotive Meetings" organizasyonunun ikincisi Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nin (BOSB) ev sahipliğinde 12-14 Kasım'da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM)gerçekleştirilecek. Etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan BOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, 2017’deki ilk organizasyona 28 ülkeden 120 firmanın katıldığını hatırlattı.BOSB Başkanı Durmaz, yine 28 ülkeden 120 firmaya ulaştıkları bilgisini verdi ve “Türkiye'den de 100'ün üzerinde sektör temsilcisi katılacak.Bu rakamların 12 Kasım’a kadar daha da artmasını bekliyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. Otomotiv devlerinin temsilcileri Bursa'da bir araya gelerek yeni modeller, trendler, sektörün durumu ve geleceğini konuşacaklar” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVENİN GÖSTERGESİ
Yabancı firma sayısının fazla olmasının Türkiye ekonomisine güvenin bir göstergesi olduğuna vurgu yapan Hüseyin Durmaz, katılımcı ülkeler ile ilgili de “Almanya, Kanada, Çin, Fransa, İtalya, Güney Kore, Meksika, Rusya, İspanya, Romanya, İngiltere, Polonya, Mısır, Hindistan, İran, Macaristangibi ülkelerden tanınmış OEM ve Tier-1 ve ağır vasıta araç üreticileri gelecekler” bilgisini paylaştı. 

BURSA OTOMOTİVİN BAŞKENTİ
“İkincisini gerçekleştireceğimiz bu organizasyonu çok önemsiyoruz” diyen Durmaz, “Bilhassa Bursa’da yapılıyor olması, otomotivin başkenti durumundaki Bursamız için çok anlamlı. Etkinliğimiz, özü itibariyle otomotiv ana üreticileri ve yan sanayi üreticilerine yöneticilik imalat yapan firmaların uluslararası ikili iş görüşmeleri etkinliğidir” ifadelerini kullandı. 

DÜNYADA 15’İNCİ AVRUPA’DA 5’İNCİYİZ

(Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir” (Özel) “Hazır giyim ve tekstilde Türkiye’nin rakibi Avrupa ülkeleridir”

Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Koordinatör Başkanı ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik de toplantıda yaptığı konuşmada, otomotivin başkenti Bursa’da böyle bir etkinlik düzenlemenin önemine değindi ve Bursa’nın otomotiv ihracatı ile ilgili bazı rakamları paylaştı. “2018 itibariyle 31,6 milyar Dolarlık ihracat rakamına ulaştık” diyen Baran Çelik, 2019’da da aynı beklenti içerisinde olduklarını kaydetti. 13 yıldır otomotiv sektörünün gerçekleştirdiği ihracat rakamlarıyla Türkiye’nin lokomotifi olma başarısını gösterdiğini dile getiren Çelik, “Avrupa’nın ikinci büyük ticari araç üreticisi olmanın yanı sıra dünyanın 15., Avrupa’nın ise 5. büyük motorlu araç üreticisiyiz” dedi.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
Dünya otomotiv sektörünün büyük bir değişim ve dönüm içerisinde olduğuna dikkat çeken Çelik, “Ülkemiz otomotiv ana sanayi ve tedarik endüstrisi yüksek üretim kalitesi ile tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasiteye sahip. Bu değişim ve dönüşüme çok rahat ayak uydurabiliriz. Hatta gün gelir bu değişim ve dönüşümleri biz başlatırız. İhracat şampiyonu bir sektör elbette bu gelişmelerden uzak kalamaz. Bu nedenle bu etkinlikler son derece önemli ve bu nedenle bu yıl 2.’si düzenlenecek Automotive Meetings etkinliğine OİB olarak destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER AYAĞIMIZA GELİYOR
Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Çağan ise OSB’lerin sadece belli iş kollarının belli yerlerde toplanmasından ibaret olmadığına değindi. “OSB’ler bölgelerindeki firmaların ticaretine de katkı koymalı” diyen Rasim Çağan, şunları kaydetti: “Automotive Meetings – Bursa etkinliği üç konuda büyük faydalar sağlayacak.Birincisi fuara katılan firmalar, birebir ilişki kurarak, yeni iş imkanları bulabilir. İkincisi sektörde lider durumda olan firmaların sunumlarıyla, otomotivde yaşanan son gelişmeleri birinci elden öğrenme fırsatı yakalayabilir. Üçüncü olarak da bu etkinlik Bursa’nın tanıtımı için büyük önem taşıyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.” 

BEBKA DESTEĞİ HER ZAMAN
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri İsmail Gerim, "Dünya Otomotiv Buluşmaları-Automotive Meetings” organizasyonun Bursa için büyük bir kazanım olduğuna vurgu yaptı. Gerim, etkinlik ile ilgili, “Firmalarımızın gelişen teknolojiye ayak uydurması ve ileri teknoloji üretime geçmesi için elimizden gelen destekleri sunuyoruz. BEBKA olarak bugüne kadar bölgemizde Ar–Ge sürecini tamamlamış 125’i aşkın firmaya, TÜBİTAK–MAM’la birlikte destek verdik. Özellikle Bursa’da da mesleki eğitimin iyileştirilmesi ve girişimciliğin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra da desteğimiz devam edecek.”