Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın
Fatma ASLAN KUNDAKCI
Geçtiğimiz yıl 90 yaşında iken kaybettiğimiz büyük usta Ara Güler, fotoğraflarıyla geçmişi geleceğe taşımaya devam ediyor. Ara Güler’in çektiği Bursa fotoğrafları Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı ile Osmangazi Belediyesi’nin işbirliğinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde sergilenecek. ‘Ara Güler Gözüyle Bursa Fotoğraf Sergisi’nde duayenin 15 eseri izlenime açılacak. Bugün saat 14.00’te açılışı yapılacak olan sergiyi bir ay boyunca ziyaret edebilirsiniz. 
 
TARİHİ DURDURMAK İSTİYORSAN
O hiçbir zaman ‘fotoğraf sanatçısıyım’ demedi, kendisini hep foto muhabiri olarak tanımladı. Üstadın “Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun” sözleri de bunun kanıtı gibi…
 
DALİ’DEN TAYYİP ERDOĞAN’A
Yaşar Kemal’den Sophia Loren’e, Aşık Veysel’den Necmettin Erbakan’a, Aziz Nesin’den İsmet İnönü’ye, İndira Gandhi’den Winston Churchill’e, Süleyman Demirel’den Salvador Dali’ye, Recep Tayyip Erdoğan’dan Pablo Picasso’ya her dönemin siyaset ve sanat dünyasının önemli isimlerini kadrajına sığdırdı. 
 
GELECEĞE BELGE NİTELİĞİNDE 
Odağında hep insan olan Ara Güler, foto muhabiri olarak onlarca ülkede de fotoğraf çekme şansını yakaladı. Tarihe tanıklık eden büyük usta, fotoğraf makinasına sığdırdıklarıyla bir dönemi de geleceğe taşıdı.
 
ARA GÜLER KİMDİR?
 
16 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un Tiyatro kurslarına devam etti; yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950'de Yeni İstanbul Gazetesi'nde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam etti. 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerini üstlendi. 1954'te Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. 1953'te Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. 
 
90. DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ
Bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotoğrafçılara poz vermeyen Picasso röportajı… Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor. Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi, duayen fotoğrafçının 90. doğum günü olan 16 Ağustos2018’de Bomontiada’da kapılarını ziyaretçilere açtı. Güler, müzenin açılışından kısa bir süre sonra 17 Ekim 2018’de aramızdan ayrıldı.