Erkan ŞEN

Geçtiğimiz sene Avrupa Gençlik Programı’na, Erasmus projesi kapsamında, akredite edilerek büyük bir farkındalığa imza atan Bursa Tuhafiyeciler ve Benzerleri Odası, Avrupa Birliği'nin takdirini kazanmış tek esnaf odası olma statüsünü başarıyla koruyor. AB’nin takdirini kazanan BTBO’nunsıra dışı başkanı Nedim Özbalaban, kurum olarak farklı projelere imza attıklarından bahsederek, tek amaçlarının ülkeye hizmet olduğunu açıkladı.

ÖĞRETMEN OLMAYI İSTEMİŞTİM

Oda başkanı seçilme nedenini, idealist bir yapıya sahip olmasına bağlayan ve “Geçmişte eğitimci olmayı çok istemiştim” diyerek gazetemize samimi açıklamalarda bulunan Özbalaban, “Zamanın şartları öğretmen olmama engel olmuştu. Bir odanın eğitim için mücadele vermesi bundan olsa gerek. 'Eğitim yapabilir miyiz?' sorusunu sordum göreve gelmemden kısa bir süre sonra ve oda yönetimindeki arkadaşlarımdan olumlu yanıtlar aldım. 2003 yılında da sunduğumuz bir projeyle her şey değişti ve gençlerimiz için güzel bir adım atmış olduk. Yetiştirdiğimiz gençler piyasada çok güzel işler yapıyorlar ve buna şahit olmak bizi gerçekten çok memnun ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Ev tekstili ve kolonya imalatında standartların ve ders notlarının hazırlanmasıyla ilgili bir proje hazırladıklarını da dile getiren Özbalaban, proje kapsamında 38 bin küsur Euro hibe aldıklarını, elde edilen geliri de eğitim amaçlı kullandıklarının altını çizdi.

Suçlunun altında insan var

Suça bulaşmış gençlerle ilgili de ciddi projelere imza attıklarını anlatan idealist oda başkanı, “Uludağ Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve Çocuk Şube Müdürlüğü’yle ortak bir proje gerçekleştirdik cezaevlerinde bulunan çocuklarımız için. Cezaevi sorumlularından da gerekli izinler alınarak, hüküm giymiş çocuklara kurduğumuz atölyelerde tekstil eğitimi verdik. ‘Suçluyu kazıyın altından insan çıkar’ sözünün anlamı burada devreye giriyor, hele ki bu kader mahkûmları daha çocuksa” ifadelerini kullandı. 

TÜRK KADINININ AVRUPA YOLCULUĞU

Kadınları dezavantajlı grup olarak nitelendiren ve bu durumun kendisini üzdüğünü ifade eden Özbalaban, binlerce kadına eğitim verdiklerini ve kadınların ekonomiye katkıda bulunması için ellerinden gelenin en iyisini yapmak için çabaladıklarını vurguladı. Başarılı buldukları bayan girişimcileri Avrupa’ya gönderdiklerini ifade eden Bursa Tuhafiyeciler ve Benzerleri Odası’nın başarılı başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim merkezimizden moda eğitimi alan 10 bayan arkadaşımız, Necatibey Kız Meslek Lisesi ve Yıldırım İMKB Kız Teknik Meslek Lisesi’nden toplamda 20 kız öğrenciyle birlikte Avrupa’ya gönderdik. Ülkemizde uğraştıkları veya uğraşmak istedikleri mesleğin Avrupa ülkelerinde nasıl yapıldığına dair bilgi almak için yurtdışına gönderdiğimiz arkadaşlarımız iki grup halinde, Hollanda ve İtalya’ya gönderdik. Orada yaklaşık 2 hafta kaldılar ve ünlü moda merkezlerinde çalışma imkânı buldular. Bu güzel olayın parasının Avrupa Birliği tarafından karşılandığı bilgisini de vermek istiyorum özellikle.”

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Erasmus projesi kapsamında yetkilendirildiklerinin bilgisini veren Özbalaban, “Türkiye'de bir ilke imza attık meslek odası olarak. Gençlerimizi yurt dışına göndermek için çalışmalarımız başladı ve süreci titizlikle takip ettiğimizi belirtmek istiyorum. Eğitim odaklı çalışmak bizi onurlandırıyor, bu koltukta oturup boş vakit geçirmek bize yakışmaz. Ülkemize böyle hizmet ediyoruz ve yüreğimiz gerçekten çok rahat. Elimde imkân olsa her Türk gencini yurtdışına gönderir, farklı kültürleri tanımalarını çok isterim” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.