İçiş­le­ri es­ki Ba­ka­nı İd­ris Na­im Şa­hin’in, Hiz­met Ha­re­ke­ti­’ne yö­ne­lik 23 mad­de­lik bi­tir­me pla­nı­nı TBMM gün­de­mi­ne ge­ti­re­rek de­şif­re et­me­si­nin ar­dın­dan kumpasın yar­gı aya­ğı­nın da yü­rür­lü­ğe so­kul­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı.

An­ka­ra Cum­hu­ri­yet Sav­cı­sı Ser­dar Coş­kun, 11 Ha­zi­ran 2014'te Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü'ne ver­di­ği ta­li­mat­ta, ‘med­ya, si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı, aka­de­mi, okul, yurt, ev, ders­ha­ne, şir­ket, va­kıf ve der­nek­ler' de­ne­rek ha­ya­tın her ala­nın­da ana­ya­sal hak­la­rı­nı kul­la­na­rak fa­ali­yet­le­ri­ni yü­rü­ten ku­rum­la­ra iliş­kin her tür­lü bil­gi­nin el­de edil­me­si­ni is­te­miş­ti. Hiz­met Ha­re­ke­ti­’ne yö­ne­lik kum­pa­sa si­ya­set, hu­kuk ve ay­dın ke­si­min­den çok sayıda tepki geldi. O açıklamalardan ba­zı­la­rı şöy­le:

YA­PI­LAN­LAR ZU­LÜM­DÜR

MHP Trab­zon Mil­let­ve­ki­li Ko­ray Ay­dın: Or­ta­da bel­ge­ye ve fez­le­ke­ye bağ­lan­mış tes­pit­ler ve suç­lar ha­sı­ral­tı edil­miş, şim­di de ‘kum­pa­s’ ve ‘pa­ra­lel ya­pı­’ söy­lem­le­riy­le se­çil­miş bir gru­ba yö­ne­lik suç­lu icat et­me ça­lış­ma­sı ve ade­ta ca­dı avı baş­la­tıl­mış­tır.

Nor­mal bir hu­kuk dev­le­tin­de bir gru­bun, ke­si­min ve­ya ca­mi­anın doğ­ru­dan he­def alın­ma­sı, po­tan­si­yel suç­luy­muş gi­bi ilan edil­me­si ve top­ye­kün töh­met al­tın­da bı­ra­kıl­ma­sı as­la ka­bul edi­le­mez.

‘Pa­ra­lel ya­pı­’ ge­rek­çe­siy­le ca­dı avı baş­la­tan ik­ti­dar an­la­şı­lan odur ki, nor­mal hu­kuk ku­ral­la­rı­na gö­re de­ğil de ken­di “pa­ra­lel hu­ku­k” an­la­yış­la­rı­na gö­re ha­re­ket et­mek­te­dir­ler.

Ya­pı­lan­lar açık bir zu­lüm­dür. An­cak şu­ra­sı unu­tul­ma­ma­lı­dır ki, zu­lüm hiç­bir za­man pa­yi­dar ol­ma­ya­cak­tır. Ada­let er ya da geç ye­ri­ni bu­la­cak, ma­sum­lar ak­la­na­cak ve ger­çek suç­lu­lar ce­za­la­rı­nı çe­ke­cek­ler­dir.

Kumpas Ergenekon'un faaliyeti

CHP İz­mir Mil­let­ve­ki­li Er­dal Ak­sün­ger:  E­ğer bir Er­ge­ne­kon ör­gü­tün­den bah­se­di­li­yor­sa bu­gün o Er­ge­ne­kon ör­gü­tü fa­ali­yet­te­dir. Dev­let, so­nuç­ta mil­le­ti tem­si­len oluş­muş bir ku­rum­sal ya­pı­dır. Ki­şi­sel hu­su­met­le­rin, kav­ga­la­rın, in­ti­kam duy­gu­la­rı­nın ber­ta­raf edil­di­ği ve­ya ce­za­lan­dı­rıl­dı­ğı yer ola­maz. İn­san­la­ra, dev­let gü­cü­nü kul­la­na­rak hu­su­met ya­ra­ta­maz­sı­nız. Önü­müz­de­ki sü­reç­te bir­çok in­sa­nın, ge­çir­di­ği cin­net­ten kay­nak­lı ola­rak yar­gı­lan­ma­la­rı­nı sağ­la­ya­cak bir ko­nu­dur bu. Bir he­sap­laş­may­sa bu, dev­let eliy­le ya­pı­la­maz. Mil­let çı­ka­rı­na ol­ma­yan bir şey, dev­let eliy­le ya­pı­la­maz.

Özel hayatın gizliliğini ihlal

Ce­za Hu­kuk­çu­su Avu­kat Doç. Dr Yıl­maz Ya­zı­cı­oğ­lu: Ge­nel ola­rak araş­tır­ma ya­pı­yo­rum adı al­tın­da ya da bil­gi top­lu­yo­rum söy­le­mi al­tın­da özel ha­ya­tın giz­li­li­ği­ni teş­kil ede­cek bil­gi­ler ko­nu­sun­da araş­tır­ma yap­mak hu­ku­ken ca­iz de­ğil­dir. Ki­şi­le­rin ve­ya gu­ru­bu oluş­tu­ran ki­şi­le­rin o ce­ma­ate men­sup olan her­ke­sin bir su­çu ol­du­ğu ka­bul eder­sek da­hil bü­tün bi­rey­le­rin söy­le­nen su­ça yö­ne­lik ey­lem­le­ri ol­ma­dı­ğı­na gö­re ge­nel ola­rak bil­gi top­lu­yo­rum di­ye in­san­lar hak­kın­da araş­tır­ma yap­ma­yı ana­ya­sa­mız özel ha­ya­tın giz­li­li­ği il­ke­si ve ce­za mu­ha­ke­me­si ka­nun­da ara­ma ve el koy­ma­ya iliş­kin dü­zen­le­me­le­re en­gel ol­mak­ta­dır. Hu­kuk dev­le­tin­de bir araş­tır­ma yap­mak için ye­ter­li ve ma­kul bir şüp­he­nin ol­ma­sı ge­re­ki­yor son­daj usu­lü araş­tır­ma ya­pı­la­maz. Hu­ku­ka ay­kı­rı­dır.

İntikamla yok etme

CHP Kon­ya Mil­let­ve­ki­li Atil­la Kart: Top­tan gö­tü­rü an­la­yı­şıy­la ya­pı­lan so­ruş­tur­ma­la­ra bu gü­ne ka­dar na­sıl kar­şı çık­tıy­sak bun­dan son­ra­da kar­şı ola­ca­ğı­mı­zı ifa­de edi­yo­ruz. Böy­le bir çer­çe­ve ile so­ruş­tur­ma ya­pı­la­maz. So­ruş­tur­ma ko­nu­la­rı bel­li­dir. Suç ve şah­si­li­ğin il­ke­si bel­li­dir.

Top­tan, gö­tü­rü ve tor­ba so­ruş­tur­ma yön­te­mi ile bir in­faz ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­ni­yor. Ye­ni bir in­faz dö­ne­mi ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­ni­yor. Ta­ma­men in­ti­kam duy­gu­suy­la bir ca­mi­ayı yok et­mek ama­cı var. 17 Ara­lı­k’­tan bu ya­na hü­kü­met eli ile Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti­ne ve ana­ya­sa­sı­na kar­şı ger­çek­leş­ti­ril­mek is­te­nen kal­kış­ma ha­lin­de­dir, dar­be ger­çek­leş­ti­ril­mek­te­dir. Bu he­de­fi­ne ulaş­mak için­de ken­din­ce fa­il ve so­rum­lu­lar oluş­tu­rul­mak is­te­ni­yor. Bir şe­kil­de hiz­met ha­re­ke­ti­ne sem­pa­ti du­yan her kim var­sa on­la­rın da­hi he­def alın­ma­sı söz ko­nu­su. Bu sür­dü­rü­le­bi­lir uy­gu­la­na­bi­lir bir an­la­yış ola­maz. Bu ye­ni ay­rış­ma ne­de­ni ola­cak­tır. Bu an­la­yış el­bet­te ka­lı­cı ola­maz.

Öğrenci fişleri ne yapılacak?

Es­ki Ada­let Ba­ka­nı Hik­met Sa­mi Türk: Bu bel­ge­de sı­ra­la­nan is­tek­ler sav­cı­nın gö­re­vi­ni aşar. Sav­cı bir suç iş­len­di­ği­ni öğ­ren­di­ği­ tak­dir­de ger­çek­ten suç iş­le­nip iş­len­me­di­ği­ni araş­tır­mak üze­re so­ruş­tur­ma ya­par. Bu­ra­da sor­du­ğu so­ru­lar bu­nun öte­sin­de san­ki TBMM oluş­tur­du­ğu bir araş­tır­ma ko­mis­yo­nu gi­bi ko­nu­yu her yö­nüy­le ele alı­yor. Ne il­gi­si var ba­ğış ya­pan­la­rın, ne ka­dar in­san ol­du­ğu­nun bu­lun­ma­sı tes­pit edil­me­si­nin. Bu suç so­ruş­tur­ma­sı kap­sa­mı dı­şın­da olan şey­ler. Böy­le şey­ler ol­maz. Her­ke­si suç­lu ha­li­ne mi ge­ti­ri­yor, okul­la­ra gi­den öğ­ren­ci­ler ne ya­pı­la­cak on­la­rın hep­si fiş­le­ne­cek ve bun­la­rı ne­re­de kul­la­na­cak. Sav­cı bir suç var­sa da­va aça­cak, bun­lar­la ne il­gi­si var.