Özkan YILDIRIM

 

Birkaç gün sonra kutlayacağımız mübarek Ramazan Bayramı öncesinde ülkemizin olduğu kadar Bursa’mızın da en aktif STK yöneticilerinden Diyanet-Sen Bursa 1 nolu Şube Başkanı Mustafa Sarkı ile birçok konuyu masaya yatırdığımız güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik..

    Öncelikle Başkanım, Ramazan Bayramı'na da birkaç gün kaldı ama geçtiğimiz günlerde Zalim Stalin'in Kırım Türklerine 18 Mayıs 1944 yılında uyguladığı sürgünün 76.seneyi devriyesi  gerçekleşti. Türk toplumunda derin izler bırakan bu “sürgün” ile ilgili öncelikle düşüncelerinizi almak isterim..


UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Öncelikle, camiamızın ve İslam aleminin bitmekte olan mübarek Ramazan aylarını ve yaklaşmakta olan Ramazan Bayramlarını tebrik ederim. Sorunuza gelecek olursam. Belirtmek isterim ki,  Kırım Tatarlarının 'Zalim Stalin' tarafından sürüldüğü ve nüfusunun yarıya yakınının yok edildiği bu acı günün yıldönümünde, sürgünde hayatını kaybeden insanları rahmetle anıyor ve dünyanın hiç bir yerinde bu faciaların yaşanmaması için insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum. 1944 yılında 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının kapıları çalınmaya başladı. Stalin Rusya’sının askerleri, onbeş dakika içinde hazırlanarak meydanlara toplanmalarını emrediyordu. Kadınlar, kundaktaki bebekler, yaşlılar, hastalar, savaşamayacak durumda erkeklerden oluşan 423 Bin Kırım Tatarı o gece Kırım’daki istasyonlardan hayvan vagonlarına istif edilerek vatanlarından sürüldü. “Sovyetler Birliği’ne ihanet” ile suçlanıyorlardı. Oysa ki aynı gece 50 bin Kırım Tatar erkeği, Hitler Almanya’sına karşı cephede Sovyetler Birliği adına savaşıyordu. Kırım Tatarlarının bu çileli yolculuğu 20 günden fazla sürdü. Yüzlerce insanın istif edildiği hayvan vagonlarında insanlar öldükçe oturabilecek bir yer açılıyordu. Onlara doğru düzgün yiyecek verilmedi, su verilmedi. Trenler, birkaç günde bir durduğunda ölenlerin cesetleri yol kenarına bırakıldı. Sağlam erkekleri savaşta olan Kırım Tatarları açlık, susuzluk ve hastalıktan bu korkunç sürgün yolculuğunda hayatlarını kaybetti. Yaşlılar, bebekler, çocuklar… Kadınlar ve genç kızlar, utanç ve hicaplarından vagonlarda abdest ihtiyaçlarını gideremedikleri için kan zehirlenmesinden hayatlarını kaybetti…

Kırım Tatarları, bu sürgünde Özbekistan, Kazakistan, Sibirya gibi bir çok bölgeye dağıtılmış, binlerce insan yurdundan koparılmıştı. Bu çileli yolculuk bittiğinde o hayvan vagonlarının neredeyse yarısı boşalmıştı. Kırım Tatarları, sürgünde 195 bin insan kaybetti… Sürgün sonrası varılan memleketlerde de acılar bitmedi. Hiç bir varlığı olmayan binlerce Kırım Tatarı, hayatta kalabilmek için tarlalarda köle gibi çalışmak zorunda kaldı. Bu süre içinde bir çok insan yetersiz beslenme ve bulaşıcı hastalık gibi sebeplerden hayatını kaybetti.

Gerçekten çok acı bir süreç yaşandı Bizler de Türk halkı olarak Kırım Tatarlarının  yaşamış olduğu bu derin trajediyi 76 yıldır unutmadık, unutmayacağız.

AYASOFYA CAMİİ DAHA FAZLA MAHZUN KALMASIN

Başkanım bayramdan sonra 29 Mayıs Cuma günü itibariyle camilerimiz kontrollü bir şekilde açılacak. Çok özlemiştik gerçekten de  camilerimizde cemaatle namaz kılmayı ,bu güzel haberle ilgili görüşlerinizi de almak isteriz sizi yakalamışken.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 3 aydır camilerimiz ve mescitlerimizden uzak kaldık ,söylediğiniz gibi 29 Mayıs 2020’de camilerimiz cematine kavuşacak. Bu vesileyle yıllardır mahzun kalan, cemaatsiz olan Ayasofya Camimizin cemaatine kavuşmasını beklediğimizi de ayrıca ifade etmek istiyorum. Şairin dediği gibi; “Minarenden ezan sesini duyamıyorum,

Fatih’in yadigarısın seni özlüyorum,

Tekbir ,tehlil, tesbih sesleri duyulmaz oldu,

Bir zamanlar için namaz kılanlarla doldu,

Ezanların sustu, çehren üzüntüden soldu,

Mahsun Ayasofya! Seni bu hale kim koydu?”

ALLAH ISLAH ETSİN!..

  • Başkanım Hacı Bayram Veli’nin  Ankara'daki Türbesi'nde motorlarla drift yapıldığını duymuşsunuzdur. Bu konuyla da ilgili oklar Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı göstermekte. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Söylenecek çok şey var ama bu ne edepsizlik ve bu ne saygısızlık!!!  Buna kim veya kimler müsaade ettiyse  kendilerinden mutlaka hesabı sorulmalı!.. Bunun bir sonraki adımını düşünemiyorum... Allah ıslah etsin…

  •    Ve elbette Sayın başkanım geçtiğimiz hafta Vefa gruplarına  yapılan saldırılar öne çıktı.İlk önce Van'daki saldırıda biliyorsunuz iki vatandaşımız şehit düşmüştü. Sonrasında Adana'da yaşanılanlarda  işin iyice tuzu biberi oldu…


BU ÇEKEMEMEZLİK NEDEN

Koronavirüs salgınının etkisi dolayısıyla son aylarda  ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan ailelere bilindiği üzere Vefa sosyal destek grupları ile adresleri ne kadar yardımlar götürülmek deydi... Van-Özalp Vefa sosyal destek grubuna , PKK'lı hainler tarafından yapılan silahlı saldırı neticesinde iki arkadaşımız maalesef şehit düşmüştür, bu saldırıyı lanetliyorum.  Şehit düşen arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet ,kederli ailelerine  sabırlar temenni ediyorum. Bu yaşanılan olayın  kanı daha kurumamışken bu sefer Adana-Yüreğir ilçemizde kaymakamımız Sayın Oğuzhan Bingöl liderliğindeki Vefa sosyal destek grubuna yine bir partinin İlçe Gençlik Kolları başkanının da içinde olduğu bir grup sözlü ve fiili saldırıları da bulunmuştur. Diyanet-sen ve Memur-sen aileleri olarak bu olayı da şiddetle kınıyoruz.

  •       Başkanım bu  içten temennilerinize katılmamak evde değil. Röportajımızın başında da söylemiş olduğum gibi artık Bayrama da sayılı günler kaldı son olarak halkımıza, insanlarımıza, Müslüman alemine bayram mesajı olarak neler söylemek istersiniz?


HERKESE İYİ BAYRAMLAR...

On bir ayın sultanı ramazan ayının sonlarına gelmiş bulunmaktayız birkaç gün sonra da mübarek Ramazan Bayramını kutlayacağız.  Bilindiği üzere bu sene ki kutlayacağımız bayram diğer bayramlarımızdan biraz farklı olacak sosyal mesafemize dikkat etmemiz gerektiği gibi 65 yaş üstü insanlarımıza da mesafemizi korumamız gerektiğini unutmayalım. Bu seferlik Bayramı uzaktan kutlayalım. İnşallah bundan sonraki bayramlarda, gelecek Kurban Bayramında eskisi gibi bir bayram kutlamayı ümit ediyor, başta Diyanet ailesi ve çalışanları olmak üzere bütün halkımızın, İslam aleminin, Ramazan Bayramını şimdiden kutluyorum.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de