Hem kişilik olarak hem de kendi branşlarında çok değerli ve birikimli olan azalarıyla birlikte agazete’yi ziyaret eden emekli hemşire Sabiha Güneş, yıllarca mahallesi için hizmet aşkıyla yanıp tutuştuğunu ve de 2019 yılında gerçekleşecek yerel seçimlerde neden muhtar olmak istediği üzerine görüşlerini bildirdi.  

SORUNU DA ÇÖZÜMÜ DE BİLMEKTE

Hanımefendiliği, ciddiyeti, yeri geldiğinde esprili kişiliği, nerede ne şekilde konuşulacağını ve davranılacağını iyi bilen, nezaketli kişiliği ile halk arasında ve resmi kurumlarda hak ettiği itibarı gören ve talepleri dikkate alınan Sabiha Hanım evli ve iki kız çocuk annesi. Sabiha Güneş 16 yıldan beri Nilüfer Ataevler Mahallesi’nde ikamet etmekte ve mahallenin geçmişe ve geleceğe ait sorunlarını ve çözüm yollarını bilmektedir.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz. Sabiha Güneş kimdir?

Emekli hemşireyim. 25 yıl İstanbul’da devlet dairesinde hemşirelik yaptım ve İstanbul’dan emekli olup akabinde Bursa’nın Ataevler Mahallesi’ne geldim. 16 yıldır Ataevler’de ikamet ediyorum. Aktif bir kişiliğe sahibim ve topluma yararlı olmayı seviyorum. Bu yüzden de çok sevdiğim mahalleme en iyi hizmeti verebilmek için muhtar adayı oldum.   

Muhtar adayı olma fikri nereden çıktı?

Mahallemin hizmet ihtiyacı, özellikle de son yıllarda yaşanan sorunlar beni sanki buna biraz da mecbur bıraktı. Yıllardır kadınlarla zaten hep bir dayanışma içerisinde oldum. Ve de seçim zamanı yaklaştığında mahalle sakinlerinden bana muhtar olmam için teklif geldi. “Sabiha Hanım sen bu işi becerirsin, muhtarlığı en iyi şekilde yaparsın. Biz mahalleli olarak sürekli arkanda olacağız” dediklerinde, eşim ve çocuklarımla da konuyu istişare ettikten sonra teklifi kabul etmek benim için bir görev hali oldu.

ÇOK GÜZEL BİR EKİPLE GELİYORUZ

Kazanacağımıza gönülden inanıyorum. Kazanmalıyız da. Çünkü bizler çok güzel bir ekiple geliyoruz;

Zuhal Yıldızhan – Emekli Öğretmen

Cemile İğneli – Uludağ Üniversitesi’nden emekli (bilgisayar işletmeni)

Cengiz Ceylan – Maliye’den emekli

Veli Mutlu – Makine Teknikeri (özel sektörden emekli)

Nermin Alptekin – Otomotif sektöründe Satın Alma Uzmanı (halen çalışıyor)

Nermin Ceylan – Has Tavuk Yönetiminde

Bizlerle birlikte Ataevler’e güneş doğacak inşallah.

HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Kısacası ekipte bulunan hepsi birikimli, hepsi başarılı ve de en önemli mahallede sayıp ve sevilen kişiler. Dolayısıyla bu pırıl pırıl insanlarla yola çıkmak beni fazlasıyla mutlu etti.

İnanıyorum ki kadınlarımızla ve sakinlerimizle hep birlikte Ataevler’de çok güzel işlere imza atacağız. Çünkü hiçbir zaman ‘tek birey’ olarak hareket etmeyeceğim ve de her daim ‘Ben’ değil ‘Biz’ olacağız. Ben zoru seven, zoru başaran bir kadınım ve asla pes etmem. Zordan da hiçbir zaman kaçmam.

Ataevler zor bir mahalle mi?

Zor değil ancak zorlukları olan bir mahalle. Ataevler’e yıllardır hiçbir şey yapılmamış ve artık bunu tüm komşularım ve sakinler sürekli dile getiriyor, bir an önce hizmet istiyor. Bende inşallah muhtar seçildiğim taktirde çok farklı bir muhtarlık yapacağım. Bursa’da ‘tek’ ve ‘örnek bir muhtar’ olmak için yola çıktım ve de kısa süre içinde hep birlikte ‘İyi ki de seçmişiz’ denmesini sağlayacağız ve de eksik olan her şeyi mahallemize getirmek için canı gönülden çalışacağız.

Mahallenizde çok sevilip takdir edilen, saygı ve hürmet gören birisiniz. Vatandaşların sizi daha iyi tanımaları için karakterinizi birkaç kelimeyle özetleyin desem?

Sosyal yönü güçlü, aktif, halk ile iletişimi pozitif ve sıcak, alçak gönüllü, dürüst, merhametli, yardımsever ve el attığı işi muhakkak sonlandırma becerisine sahip girişken bir insan, kadın, eş ve annedir’ derim. 

Ne zamandır ve ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Çalışmalarımız 2-3 ay önce başladı. Daha çok ev ziyaretleri yapıyoruz. Gördüğümüz yoğun ilgi ve destekten de çok mutluyuz. Ancak önemle belirtmek isterim ki bizler sadece oy almak için kapı çalmıyoruz, insanları yapılmayanlar hakkında olduğu kadar, mahallemizde olması gerekenler hakkında aydınlatıyoruz da. Aynı zamanda hakları için mücadele etmeleri gerektiğini birlikte tartışıyoruz. Mevlitlere, hasta ziyaretlerine gittiğimiz gibi, komşuların düzenledikleri günlerinde, toplantılarda hazır bulunuyoruz. Ayrıca okullara bazen ekip bazen de birey olarak gittik, öğretmenlerle, velilerle, okul idareleriyle görüştük.

Genel izlenim nasıl?

Açıkçası beklediğimizden çok daha iyi. Çalışmalarımıza başladıktan kısa süre sonra çok fazla destekçimiz olduğunu gördük ve özellikle de bu anlamda hanımların desteğini aldık. Öyle ki, Ataevler Mahallesi’nde ikamet eden kadınların hemen hemen hepsi mahalleye bir kadın eli değmesi taraftarı.

Neden erkek değil de, kadın muhtar isteniyor peki?

Çünkü kadınlar, kadın muhtarlarla daha kolay ve rahat yakınlık kurabiliyor ve her türlü işlemini gördükleri gibi derdini daha anlatabiliyor. Anlatmaktan ziyade, anlaşıldıklarını da iyi biliyor. Yeri geldiğinde ağlayıp, yeri geldiğinde kahkaha atabiliyor. İletişim çok daha hızlı kurulabiliyor.

Bir sürü projemiz var dediniz. Bunlardan birkaç tanesini paylaşmanızda bir mahsur var mı?

Çok şükür biz hem fikir bakımından hem de proje bakımından çok zenginiz ve bunun için de çok güzel bir ekip ile çalışıyoruz. Ve bu projeleri kendimiz için değil Ataevler Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımız için hazırladık, daha da hazırlamaya devam ediyoruz. O yüzden her ne kadar projelerimiz buraya sığmayacak olsa da, başlıca projelerden birkaç tanesinden bahsedeyim…

PROJELERİMİZ

* Başta 24 saat gerek muhtarlıkta gerekse telefonla herkes bize ulaşabilecek. Kapımız her zaman herkese açık olacak. Halkımızı her daim güler yüz ve saygı ile karşılayacağız.

* Kadın dayanışma derneğimiz yok bizim. Bir pazar yerimiz var ama haftanın beş günü boş duruyor. Bu yer kermesler veya başka aktiviteler için çok verimli bir şekilde değerlendirebilir mesela.

* Ayda bir gün mahalle sakinlerimizin istek, öneri, sorun ve şikayetlerini dinleyeceğimiz “HALK GÜNÜ” uygulamasını başlatacağız.

* Muhtarlık binamız ve sağlık ocağımız çok kötü bir durumda ayrıca. Bu ikisi de mahallemize kesinlikle yakışmıyor. Bugün Anadolu’nun ücra köşelerine dahi gitseniz öyle bir sağlık ocağı ve öyle bir muhtarlık asla göremezsiniz.

* Ayrıca mahallemizde evden hiç çıkmayan ve dolayısıyla ‘Ben erkek doktora gitmem’ diyenler kadınlarımız var. Bu yüzden haftada bir de olsa kadın jinekolog yahut bir psikolog arkadaşlarımdan getirip bu kadınlarımızla konuşma düzenleyeceğim ki bu hanımlarımız bilgilenebilsin.

* Mahallemizdeki hanımların bir araya toplanıp sosyalleşmelerine (özel gün, mevlid, kına, kabul günü vs) sağlayacak “HANIMLAR LOKALİ” adıyla komple bir mekanı hayata geçireceğiz.

* Mahalle sakinlerimizin sosyal, kültürel, milli ve manevi gezilere götürülmesine destek vereceğiz (Şehir içi ve şehirlerarası)

* Yine dışarıya çıkamayan hanımlarımıza haftanın bir günü sponsor olmuş bir kuaför mahallemize gelecek ve hizmet verecek. Böylece hem kendini tanıtacak hem de faydalı olmuş olacak.

* İhtiyaç sahibi mahalle sakinlerimizi yerinde tespit edip, kaymakamlık ve belediye ile temasa geçerek gereken yardımların gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlayacağız.

* Çevre düzenlemesi, temizlik, ışıklandırma, ulaşım ve diğer hizmetlerin en kaliteli ve sağlıklı şekilde halkımıza sunulmasını sağlayacağız.

* Yollarımız ve çöp konteynırlarımız çok kötü. 23 Nisan Mahallesine yerin altına çöp konteynırlar yapılmış örneğin. Bu hizmeti de mahallemize kazandırmak için ayrıca çaba sarf edeceğiz.

Devlet kurumları ile ilgili her türlü sorunlarınızın takipçisi ve çözümleyicisi olmaya gayret göstereceğiz.

Başta da dediğim gibi. Muhtar seçildiğim taktirde telefonum 24 saat açık olacak ve bende mahalle sakinlerinin her birine şah damarları kadar yakın olacağım.

Mahallemin desteğini bekliyorum ve hizmet edebileceğim günü iple çekiyorum.