Ufuk IRGAŞ
Bursa Uludağ Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) adına Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen 11. Uluslararası ELECO 2019 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Konferansı uluslararası katılım ve birçok etkinlik ile yapıldı. Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryum salonunda gerçekleştirilen açılış töreniyle başlayan ve 28 – 30 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen konferans 225 bildiri sunumu yapıldı. Dünyanın çeşitli Üniversitelerinden bilim insanlarının katıldığı konferansta, güç elektroniğinden enerji sistemlerine, elektrikli makinalardan otomasyona, iletişimden elektromanyetik alana, nesnelerin internetinden akıllı sistemlere, sinyal işlemeden sensorlara, biyoelektronikten mekatroniğe, biyomedikalden yapay zekâya kadar uzanan EMO’nun mesleki alanlarıyla ilgili temalar konularının uzmanlarınca ele alındı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ
Bursa Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Burak Özgen gazetemize yaptığı açıklamada, “Türkiye'de bugüne kadar düzenlenen en büyük uluslararası elektrik ve elektronik mühendisliği konferansı olan ELECO 2019 Konferans’ında , akademi ve sanayideki elektrik mühendisleri ve bilim adamları için bir forum sunmayı, çalışmalarını sunmayı ve elektrik ve elektronik mühendisliği alanındaki deneyimlerini paylaşmayı amaçlanmaktayız. Enerji kaynakları ve güç piyasaları, Elektrik güç sistemleri, Elektrik makineleri ve sürücüler, Güç elektroniği ve uygulamaları, Elektriksel materyaller, yüksek gerilim teknikleri, elektronik, optoelektronik, biyomedikal elektronik, dijital sistemler, devreler ve sistemler, sinyal ve görüntü işleme, elektromanyetik, mikrodalga, antenler ve yayılım, İletişim sistemleri, Sensörler ve enstrümantasyon, Kontrol sistemleri, Mekatronik, Robotik ve otomasyon sistemleri, Yapay zeka v.b konularda uluslar arası kapsamda konularının uzmanlarınca düzenlenilen konferanslarda yenilikleri tüm toplumun ve meslek arkadaşlarımızın katılımı ve bilgilenmesini sağlıyoruz. Ben oda yönetimim adına bizlere destek veren tüm kurum ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

OTURUMLARLA DEVAM EDİLDİ 
Etkinliğin açılış sunumu IEEE'nin en yüksek üyelik derecesi olan Fellow Üyesi olarak  ABD Wayne State Üniversitesi'nden Prof. Mohammed İsmail tarafından, "Kablosuz şarj teknolojisinde son gelişmeler" konusunda gerçekleştirildi. BAOB Oditoryum'daki bu sunumun ardından Üsküdar Üniversitesi’nden Prof.Dr.Selim Şeker tarafından “5G ve Milimetrik dalgaların Sağlığa etkileri” konulu çağrılı bildiri sunuldu. Daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Sn. Prof.Dr.Hakan Kuntman ve İstanbul Üniversitesi’nden Sn. Ayten Kuntman “İstatistiksel yöntemlere dayanarak analog CMOS devrelerinin güvenilirlik tahminleri üzerine” konulu çağrılı bildiri sundu.  ELECO 2019 daha sonra 6 ayrı salonda eş zamanlı oturumlar halinde devam eden Programlarda "Elektronik-1", "Sinyal İşleme-1", "Kontrol-1", "Enerji Kaynakları-1", "Yapay Zeka-1","Haberleşme-1" oturumları, "Elektronik-2","Sinyal İşleme-2","Kontrol-2","Güç Sistemleri-2","Yapay Zeka-2", "Haberleşme-2" oturumları gerçekleştirdi.

BÖLGE ADIM ADIM
Kongrede ikinci gün, ilk gün gerçekleştirilen oturum başlıklarının devamı olarak sürdürüldü. Öğleden sonra ise sosyal etkinlik kapsamında İznik, Tirilye, Cumalıkızık, ve Gölyazı turları düzenlenerek katılımcılara Bursa ve bölgenin tarihi ve turistik yerleri görme imkanı sunuldu. Üçüncü   gün ilk iki gün programında yer alan "Kontrol", "Antenler", "Güç Elektroniği" "Enerji Kaynakları" "Dijital Sistemler" başlıkları altında son oturumlar gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesinden Sn. Prof.Dr. Günhan Dündar tarafından "Enerji Verimli Kısa Menzilli Haberleşme Sistemleri için Entegre Devre Tasarımı " konulu çağrılı bildiri sunumu yapıldı.  Ayrıca son gün yeni oturum başlıkları da açılacak. "Robotik", "Devreler", "Biyomedikal", "Mekatronik", "Yüksek Gerilim Mühendisliği" konu başlıklarının altında bildiriler sunulmasının ardından gece Almira Otel’de düzenlenilen yemekte de katılımcılara plaket takdiminde bulunuldu.