Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül
Özkan YILDIRIM
Güzel Mudanya’mızın şirin mahallesi Hasanbey'in çiçeği burnunda yeni muhtarı olmasının yanı sıra önceki dönemdeki baş azalık görevi ve daha öncesinde de çocukluk yıllarından itibaren yaşadığı büyüdüğü Hasanbey mahallesine hizmet etme şansı yakalamış olan Vezir Sağlam ile detaylı olduğu kadar bir o kadar da keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
 
• Muhtarım öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza yavaş yavaş başlayalım isterseniz?
Ben de sizlere  öncelikle Mudanya’mıza, Hasanbey mahallemizin muhtarlığına kadar geldiğiniz için teşekkür etmek isterim. Ben Vezir sağlam 1963 doğumluyum. Mudanya'ya daha çocukken ailecek, hep birlikte geldik. Rahmetli babam rençberdi, burada büyüdüm sonra askere gittim, askerlik dönüşü Mudanya Siemens Kablo Fabrikasında çalışmaya başladım ve 2009 yılında da emekli oldum.
 
SONSUZ TEŞEKKÜRLER
 
•      Peki Muhtarım bu muhtarlık isteği nasıl gelişti?
10 yıl muhtarlıkta görev yaptım. 2014-2019 arasında da baş azaydım. 2019 Mart seçimlerinde eski muhtarımız azam oldu, iki aday daha vardı yarıştığım, neredeyse oyların %90'ını alarak büyük bir farkla seçildim.
 
7/24 HİZMET VERİYORUM
 
•      Aşağı yukarı 7-8 aydır Hasanbey Mahallesi'nde Muhtarsınız.  Peki bu süreçte mahallenizde neler değişti?
Öncelikle sabah dokuzda Muhtarlığı açıp akşam kapatan muhtar hiçbir zaman olmadım. Bulunamayan biri değilim, 7/24 hizmet veriyorum mahallemize. Bu insanlarla beraber gülüyorum. Bu insanlarla beraber ağlıyorum, her şeylerine 7/24 koşuyorum. Mudanya'da yaşayan insanlara da beni sorabilirsiniz kişiliğimi sorabilirsiniz herkes beni çok iyi tanır bilir. Hiçbir zaman ayrıca çizgimi de aşmamışımdır. Hep mahallem için çalıştım, muhtar kendisi için bir şey istemez. Ben mahallem için çabalıyorum.
 
ÇOK DEĞERLİ BİR KAYMAKAMIMIZ VAR
Sağ olsunlar Mudanya Belediyemiz olsun, Bursa Büyükşehir Belediyemiz olsun onlarla iletişimimiz çok güçlü. Bursa Büyükşehir Belediyesi geçenlerde belki basından da takip etmişsinizdir, 800 öğrencimizin okuduğu Ahmet Güçlü Anadolu Okulumuzun hemen ön tarafına ulaşım dairesinden set istemiştik, oraya güzel bir araçları yavaşlatan set çalışması yapıldı. Dediğim gibi belediyelerimiz ile olsun kamu kurumlarımızla olsun çok güzel bir diyaloğumuz var. Ayrıca çok değerli bir kaymakamımız var Faik Oktay Sözer Bey. Emniyet müdürümüz ve polis teşkilatımız da aynı şekilde.
 
Gençlerimize sahip çıkıyoruz
Ayrıca mahallemizde, ilçemizde gençlerimize de sahip çıkıyoruz. Parklarımız da içki ve uyuşturucu kullanılmasına kesinlikle karşıyım. Mesela Bayramyeri parkımız var hemen muhtarlarımızın yanında ayrıca yine çocuk parklarımız da mevcut. Uyuşturucu kullanan gençlerimiz ile ilgili sıkıntılarımız vardı, Polis teşkilatımızla birlikte koordineli çalışma ile bu vakaları bayağı bir azalttık hala daha var ama eskisine nazaran çok daha azlar ve bu tür  sıkıntıları  hep birlikte inşallah bitireceğiz. Polis teşkilatımız hep bizim yanımızda uyuşturucu kullananların hep tepesindeler, hiç nefes aldırmıyorlar Allah'ın izniyle. Sayın Kaymakamımıza,  Mülki amirlerime  hepsine  çok teşekkür ediyorum buradan.
 
MUDANYA’NIN ROBİN HOOD’U OLMAK
Ayrıca benim burada 10 yıldan beri bir çalışmam var. Mudanya'da mahallemizde durumu iyi olan ailelerimiz mevcut. Onların katılımıyla yardım destekleriyle yardıma muhtaç, dul, yetim kişilere yardım ediyoruz anlayacağınız zenginlerden alıp fakirlere yoksullara ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz.  Bana Mudanya'da “RobinHood” diyorlardı,  bunu araştırdım Robin Hood'un zenginlerden alarak fakirlere dağıttığını öğrendiğimde çok mutlu oldum. Sadece erzak dağıtımı yapmıyoruz, televizyondan buzdolabına, bulaşık makinesinden süpürge makinesine ve her türlü giyim eşyasına kadar varlıklı insanlarımızdan almış olduğumuz eşyaları ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz yeri geldiğinde zeytin dağıtıyoruz, zeytinyağı dağıtıyoruz. Sadece Hasanbey’e değil bütün Mudanya'da yaşayan ihtiyaç sahiplerine bu hizmeti ulaştırmaya çalışıyoruz. Ben bu bağlamda Mahallenin Muhtarı değilim ben onların hizmetkarıyım'' ben Mudanyalıların hizmetkarıyım.
 
•      Muhtarım muhtarlığınızın öncesinde baş aza görevinde bulunmuş olmanız  size güzel bir tecrübe olmuştur sanırım?
Elbette tabii o dönemde ara ara muhtarımıza vekalet de ettim, iyi bir tecrübe oldu doğru söylüyorsunuz.
 
•    Muhtarım yavaş yavaş röportajımızın sonuna yaklaşmış bulunmaktayız, son olarak neler eklemek istersiniz?  Hasanbey Mahallesi sakinlerine, Mudanyalılara neler söylemek istersiniz?
 
BÜTÜN MUDANYA ARKAMDAYDI
Zengin bir muhtar olmadığımı eklemek isterim. Ben aldığım muhtarlık maaşımı fakir fukaraya dağıttığımı bütün Mudanya'da ki herkes biliyor, Mudanyalılar biliyor. Seçimde sadece mahallem değil bütün Mudanya arkamda durdu, köyler arkamda durdu sağ olsunlar. Seçimde %90 oranında arkamdan durdular beni desteklediler. Seçimde hatta birçok aile beni sevdiklerinden bir zarf içerisine 2-3 oy koymuşlar tabii ben itiraz ettim ama olmadı Böylelikle de 70 civarı bir oyda geçersiz sayıldı maalesef, böyle bir anıda yaşamış olduk seçimlerde.
Son olarak bana güvenen büyük ekseriyetle beni seçen mahalle sakinlerime çok teşekkür ediyorum. Daha önce de söylediğim gibi ben onların hizmetkarıyım'' bütün Hasanbey Mahallesi sakinlerine bütün Mudanyalılara sevgilerimi, selamlarını gönderiyor esenlikler diliyorum. 
 
HER ZAMAN YANIMIZDA..
Hasanbey Mahallesi'nde saha çekimleri esnasında ayaküstü görüştüğümüz Hüseyin Kaya, Mehmet Sevi, Erdoğan Kuş, Ahmet Esen, Serpil Hanım ve Mehmet Bey muhtarlarından çok memnun olduklarını her zaman yanlarında olduğunu, olabilecek her türlü ihtiyaç da hemen sıkıntıyı gidermek için koşuşturduğunu her zaman görevinin başında olduğunu dile getirdiler ve muhtarlarından çok memnun olduklarının üzerine basa basa ifade ettiler. Birçok mahalle, köy ve ilçede hem belediye başkanlarımızla hem de muhtarlarımızla röportajlar gerçekleştirdik. Mudanya -Hasanbey muhtarı Sayın Vezir Sağlam  etrafına verdiği enerji ile bizleri de gerçekten etkilediğini son olarak eklemek istiyorum. Önümüzdeki aşağı yukarı 4 buçuk yıla yakın sürede başarılı çalışmalarının ayrıca devamını diliyorum.