Fatma ASLAN KUNDAKCI
‘Barışın başkenti’ Mudanya, 1 Eylül’e kadar kitabın da başkenti… “Uluslararası Göç ve Mültecilik: Gelenler, Gidenler ve Kalanlar” temasıyla gerçekleştirilen 1. Mudanya Kitap Fuarı 23 Ağustos’ta kapılarını açtı. Mudanya Belediyesi ve Yayıncılar Kooperatifi’nin (YAYKOOP) düzenlediği fuarın açılışı Mütareke Meydanı’ndakitörenle yapıldı. Açılışa CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, eski siyasetçilerden Murat Karayalçın, toplum bilimci Prof. Dr. Emre Kongar, CHP Bursa Milletvekilleri NurhayatAltaca Kayışoğlu ve Yüksel Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, YAYKOOP Başkanı İlbay Kahraman, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu Başkanı Hakan Tanıttıran ile çok sayıda vatandaş katıldı.

GÜZEL ŞEYLER OLMAYA DEVAM EDİYOR

Açılışta konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bu fuarla kitap dünyası ile Mudanyalılar arasında bir köprü olmak istediklerini söyledi. “Mudanya’da güzel şeyler olacak, Mudanya ile herkes gurur duyacak dedik” hatırlatmasında bulunan Başkan Hayri Türkyılmaz, “Sözümüzü yerine getirebilmenin gururunu yaşıyoruz. Yeni neslin bilgisayardan biraz başını kaldırıp kitapla tanışmasını istedik. Yayıncılar Kooperatifi’ne de teşekkür ediyorum, Mudanya’ya inandılar. Yazdıklarıyla ve anlatacaklarıyla ilçemizin kültür sanat hayatına katkı koyacak tüm yazarlarımıza da şimdiden teşekkür ediyor ve iyi ki varsınız diyorum. Mudanyalıların fuarımıza sahip çıkacağına inancım tam. O nedenle şimdiki amacımız ilerleyen yıllarda fuarımızı uluslararası boyuta taşımak” dedi. Açılışın ardından katılımcılar 65 yayınevinin Girit Mahallesi’nde açtığı stantları ziyaret etti.

ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ YAŞIYORUZ

İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi İnternet haber sitelerine Basın İlan dopingi

Mudanya Kitap Fuarı kapsamında,bir hafta boyunca alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak katılacağı oturumlar da düzenlenecek. Bunları ilki Prof.Dr. Emre Kongar, CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve Murat Karayalçın’ın “Türkiye’nin Dış Politikası ve Mültecilik” konulu oturumu oldu. Türkiye’nin Suriye siyasetini eleştiren Murat Karayalçın, “Sorunu yönetemiyoruz. Çoklu organ yetmezliği yaşıyoruz. Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün dış siyasetinin temel özelliklerinden biri komşuların iç işlerine karışmamaktır. Özellikle de Arap komşuların… Yeniden ve derhal bu politikayı benimsememiz gerekiyor. Diğer politikalar her zaman başımızı belaya sokmuş, sokmaya da devam etmektedir. Dış siyasette maalesef yalnızlaştık” dedi.


ORTADOĞU SORUNU ORTADOĞULULARA RAĞMEN ÇÖZÜLEMEZ

1. Mudanya Kitap Fuarı’nın onur konuğu da olan toplum bilimci Prof. Dr. Emre Kongar, ılımlı İslam politikasının ülkemizi büyük bir kaosa sürüklediğinin altını çizdi. “Amerika bile bu politikanın yanlışlığını gördü ve vazgeçti” diyen Kongar, 2001’de İkiz Kulelere saldırıyı hatırlatarak, “O saldırı, Radikal İslam’ın saldırısıydı. Amerika Radikal İslam’ı ılımlı İslam ile durdurmak istedi ancak olmadı. Amerika, bu düşüncenin başarılı olmadığını görünce vazgeçti. Bizimkiler ise hala ısrarcı. Hala dinci ve mezhepçi politikalar güdüyoruz” tespitinde bulundu. Kongar,Ortadoğu’daki sorunların Ortadoğululara rağmen çözülemeyeceğine dikkat çekti ve ekledi: “Suriye sorunu Suriye ile çözülür. Suriye’ye rağmen, o topraklarda egemen devlete rağmen olmaz.” 


AMERİKA VE RUSYA İLE DEĞİL SURİYE YÖNETİMİYLE GÖRÜŞÜLMELİ
CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise“Türkiye’nin Dış Politikası ve Mültecilik” konulu oturumda karşı karşıya kaldığımız Suriyeli akınına vurgu yaptı. Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle 12 milyon kişinin yerinden edildiğini, yurt dışına kaçan 6 milyon Suriyeli’den 5 milyonunun ise Türkiye’de olduğu bilgisini verdi ve “82 milyonluk nüfusumuzun yüzde 6’sı kadar Türkiye’de Suriyeli var” dedi.

UCUZ İŞ GÜCÜ
Suriyelilerin göçmen gibi davranmadığı ve Türkiye’nin kurallarına uymadığına değinen Çeviköz, “Üstelik ülkemize gelen Suriyeliler eğitimsiz ya da eğitimi düşük oldukları için ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Türkiye’de genç işsizlik oranı yüzde 25’leri görmüşken, bu durum sosyal gerginlik nedeni oluyor” diye konuştu. 

180 DERECE DEĞİŞİM
80 bin Suriyeli’ninTürkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığını, 400 binden fazla Suriyeli çocuğun Türkiye’de doğduğunu dile getiren Çeviköz, göçmenlerin yaralamadan çocuk istismarına, hırsızlıktan organ kaçakçılığına kadar pek çok suça karıştığına da dikkat çekti. “Türkiye’nin Suriye politikasının 180 derece değişmesi şart” diyen Çeviköz, sorunun çözümü için de Amerika ve Rusya ile değil Suriye yönetimiyle görüşülmesi gerektiğini söyledi. 


ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI

Mudanya Kitap Fuarı kapsamında çocuklara yönelik atölyelerin ilki Ülküköy’degerçekleştirildi. Drama Eğitmeni Gül Aslan’ın liderliğinde keyifli vakit geçiren Ülküköy’ün minikleridramayla tanıştı. Resimler çizen ve oyunlar oynayan çocuklara etkinlik sonunda kitap hediye edildi. 

 

FUAR PROGRAMI DOLU DOLU

1 Eylül’de son bulacak 1. Mudanya Kitap Fuarı kapsamında 65 yayınevinin standının yanı sıra 65 gazeteci-yazar ve siyasetçi Mudanyalılarla buluşacak. 9 gün boyunca düzenlenecek 20 farklı söyleşi ve imza günü fuara renk katacak. Mudanya'nın 8 farklı mahallesinde ise eğitici, bilgilendirici ve eğlendirici atölyeler gerçekleştirilecek.

SİYASETTEN EDEBİYATA
Oturumlardan bazılarının konu başlıkları şöyle: “Gelişmekte Olan Ülkelerde Siyasi Partiler ve Stratejileri”, “Türkiye Nereye Gidiyor?”, “Edebiyatta Barışın Dili ve Mülteci Olmak”, “97. Yılında Zafer Bayramı: Milli Mücadelenin Karakteri”, “Türkiye Panoraması: Ekonomik Kriz, Siyaset ve Adalet”, “AKP’nin Suriye Politikaları Ekseninde Mülteci Krizi”, “Edebiyat, Göç ve Mültecilik”, “Suriyelilere Nasıl Bir Gelecek?”, “Devlet İçinde Devlet: Yeni Nesil Cemaatler”, “Bölgede Siyasal İslam’ın Yükselişi, Savaş, Suriye ve Göç”, “Türkiye’de Basın Özgürlüğü: Linç Kültürü ve Barışın Dili”…

BALBAY’DAN KILIÇDAROĞLU’NA
Oturumlara konuşmacı olarak katılacak bazı isimler ise şöyle: Cüneyt Akman, Murat Ağırel, Can Gürses, Merdan Yanardağ, Mine Söğüt, Ayşen Şahin Aksakal, Çağdaş Bayraktar, Mehmet Ali Güller, Özlem Özdemir, Barış Doster, Mustafa Sönmez, Aslı Aydın, Ataol Behramoğlu, Haluk Çetin, Esra Alkan, İbrahim Varlı, Melda Onur, Nilüfer Benal, Yaprak Damla Yıldırım, Emel İrtem, Belma Fırat, Abdullah Aysu, İsmail Saymaz, Akif Beki, Ahmet Kasım Han, Mustafa Balbay, Enver Aysever, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Timur Soykan, İhsan Eliaçık, Levent Gültekin, Ali Lidar, Özlem Gürses, Cem Erciyes, Murat Yetkin gibi gazeteci ve yazarların yanı sıraCHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre,akademisyen Kerem Kılıçdaroğlu, CHP PM Üyesi İlhan Cihaner, Anayasa Hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem…

EĞİTİCİ ATÖLYELER
Mudanya'nın 8 farklı mahallesinde yapılacak eğitici, bilgilendirici, eğlendirici atölyeler şöyle: 26 Ağustos Pazartesi Kumyaka’daZeynep Casaliniile sağlıklı yemek yapım atölyesi… 27 Ağustos Salı Göynüklü’de Ayrıntı Yayınevi organizasyonuyla Onur Bütün, Betül Dünger, Esra Kahraman ile kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele eğitimi… 28 Ağustos Çarşamba Tirilye’dePan Yayınevi organizasyonuyla müzik atölyesi,Mirzaoba’da Haldun Açıksözlü’yle masal atölyesi… 1 Eylül Pazar günü TUDEM Yayınevi organizasyonuyla Güzelyalı’da Hicabi Demirci’nin karikatür atölyesi, Mütareke Meydanı’nda Bulut Yayınları organizasyonuyla öykü atölyesi…