Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret
Özkan YILDIRIM
Mudanya Verem Savaş Derneği Başkanı aynı zamanda Mudanya Mütareke Mahallesi Muhtarı olan Sayın Ali Baytekin ile Dernek çalışmaları, Mütareke Mahallesi'nde yapılan hizmetleri ve eksiklikleri masaya yatırdığımız güzel kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
 
•      Başkanım, muhtarım. Öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza başlamak isteriz.
Elbette memnuniyetle. Ben Ali Baytekin 1946 yılında Bursa-Görükle köyünde doğdum. O zamanlar Görükle küçücük bir köydü. İlkokul 3'e kadar Görükle'de okudum. İlkokul 3’den sonra 1952 yılında Mudanya'ya geldik. Ama arada hep köye gidip geliyordum. İlkokulu burada bitirdim. Sonradan imtihanlara girdim ortaokul diplomamı da aldım. Siemens’in  montajında bir süre çalıştım. Buradaki büyük zeytinliklerin sahibi olan Celal Bayar'ın bacanağı İş Bankası'nın genel müdürü Memduh Yeğiner beni İstanbul'a yanına aldı. Aynı böyle mütareke binası gibi tarihi bir evi vardı, Göztepe-Bostancı’da. Sonra askere gittim bahriyeli olarak gemide askerliğimi tamamladım. Tezkereden sonra beni yine İstanbul'a istediler ama gitmedim. Mudanya’ya  yerleştim, evlendim. Sifaş’ta çalıştım bir süre sonra Siemens’e girdim derken 41 yaşında emekli oldum. Emekli olduktan sonra bir Alman firmasında pazarlamacılık yaptım ve böylelikle bütün Türkiye'yi dolaşma fırsatı yakaladım.
 
 
1977  SEÇİMLERİNDE İLK ÖNCE AZA OLDUM
•     Peki Başkanım Mudanya Verem Savaş Derneği Başkanlığınız  ve Mütareke Mahallesi muhtarlığınız nasıl gelişti?
Siemens’te daha emekli olmadan evvel 1986 senesinin Şubat ayında Mudanya Verem Savaş Derneği'nin yönetim kuruluna girdim. 2000 yılında da dernek başkanı oldum. O zamandan beri de yaklaşık olarak 20 yıldır Dernek Başkanlığım  devam etmektedir. Muhtarlık sürecime  gelince İlk olarak 1977 seçimlerinde aza oldum, 2010 yılına kadar bu şekilde devam etti. 2010 yılında muhtarımız vefat etti, Kaymakamlık Muhtarlığı bana verdi 6 ay sonra da seçim yapıldı, o seçim ve ondan sonraki 2014 ve 2019 seçimleri ve birlikte üç dönemdir muhtarım.
 
YARDIM DERNEĞİYİZ..
•     Bu süreçteki  3 dönemlik muhtarlığınız  ve dernek başkanlığınız da ne gibi değişimler oldu  Mudanya'da?
 
Mudanya Verem Savaş Derneği bir yardım derneğidir. Ben 2008 yılında bu binayı bağışlayacaklarını duydum sahibi Ankara'daydı bir iki sefer Ankara'ya gittim. Durumu anlattım izah ettim razı oldular ve  2008'in Ağustos ayında binayı derneğimizin üzerine geçirdik planını projesini çizdirdikten sonra 2011 yılında da inşaata başladık. Zamanın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi de çağırdım bu törene,  törende "Siz kabasını bitirin gerisini ben yaptırırım" dedi kabasını bitirdikten sonra başkan devreye girdi ve böylelikle tamamlayabildik. 5-6 sene kadar önce dispanserler kapandı  biliyorsunuz. Oradan bize liste geliyor, biz onların içinden maddi durumu iyi olmayanlara her ay 200-300 liralık gıda veriyoruz dernek olarak. Ayrıca 12 öğrenciye de 250 liralık burs veriyoruz bu burslar ekimde başlayıp  mayıs sonuna kadar 8 ay sürüyor. Ayrıca bayramlarda kışın mont dağıtıyoruz, okula giden öğrencilere kırtasiye  ve okul kıyafeti alıyoruz, yardım ediyoruz dernek olarak.
 
BİLHASSA YAĞMUR SULARI..
 
•     Peki Muhtarım.  Şimdi de isterseniz biraz mahalleye geçelim mahallenizde ne gibi eksiklikler var? Ya da başka bir  değişle eksiklikler var mı?
Elbette var, olmaz mı? Büyükşehir Belediyemizden olsun, Mudanya Belediyemizden olsun birçok dilekçemize sonuç alamadık maalesef. Bilhassa yağmur yağdığı zaman yağmur suyu giderleri yok burada sokaklar göl oluyor. Büyükşehir’e söylüyorum o sokaklar Mudanya'ya ait diyor, Mudanya Belediyesi'ne soruyorum Büyükşehir'e ait diyor. Geçen hafta Belediye başkanımıza çıktım, “2020 ihalesine koyduk sokakları düzenleyeceğiz” dedi. Şimdi yine bekliyoruz. Benim mahallem ufak zaten 200-250 hane ve 800 kadar nüfus var yukarıki taraflara çıkmak için merdivenlerde sıkıntı var ve aşağı yukarı binaların yüzde yetmişi eski.
 
•     Peki mahallenizdeki insanlar  geçimini nereden sağlıyor ve sonrasında da Mudanya ile ilgili hayallerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Çoğu emekli, ayrıca eşi ölmüş,  hanımı ölmüş 50-60 kadar da tek yaşayan insanımız var. Mudanya ile ilgili hayallerimi gelince; Şimdi mesela hepimiz şehir dışına çıkıyoruz başka illere, başka ilçelere gidiyoruz. Bir görüyoruz özeniyoruz yani, Mudanya’mızda öyle olsun istiyoruz. Mudanya esasında Bursa'nın en güzel ilçesi, turistik yeri olması lazım. Geliyorsunuz Mudanya'ya  gözünüze çarpan bir yer görüyor musunuz? Yok. Maalesef yok. Bu caddeler pırıl pırıl olmalı. Yollar yamalı olmamalı. Kaldırımlar aynı renk, girişte binalar aynı renk olmalı. Yaya kaldırımlarında çiçekten başka bir şey olmamalı. O geliyor kömür koyuyor, öbürü odun koyuyor, diğer bir başkası  geliyor traktörün pulluğunu koyuyor böyle olmuyor. Böyle olduğunda görüntü kötü oluyor. Ben Belediye Başkanı olsam mesela belediyeye ait bir yere insanların traktörlerini ve malzemelerini koyacakları  bir yer veririm kiralarım oraya koysunlar. Mudanya'nın içine sokmasınlar traktörlerini malzemelerini  örneğin.
 
HİÇ BİR ZAMAN BOŞ DURMADIK
 
•      1977 yılından beri aza 2000 yılından beri dernek başkanı, 2010 yılından beri de muhtarsınız. Sizi bu bağlamda Mudanya'da tanımayan yok , son olarak Mütareke Mahallesi sakinlerine , Mudanyalılara neler söylemek istersiniz? Ne tür mesajlar vermek istersiniz?
 
Mahalle sakinlerimizden Allah razı olsun beni severler, sayarlar her zaman. Diğer Muhtar arkadaşlara ve Mudanya'daki sivil toplum kuruluşlarına da beni sorun. Aşağı yukarı 15 senedir Sosyal Hizmetler Vakfı Mütevelli heyetinin yönetimindeyim. Önümüzdeki sene yine istiyorlar  heyete girmemi. Hiçbir zaman boş  durmadık ,yani devamlı insanlara yararlı olmaya çalışıyoruz  hanımla birlikte.  Yardıma muhtaç insanları gördüğümüzde bir şeyler yapmak geliyor içimizden kendimizi bu manada sorumlu hissediyoruz. Ben insanları seviyorum eşimle birlikte insanlara yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz son olarak başla Mütareke Mahallesi sakinleri olmak üzere bütün Mudanyalılara ve bütün Bursalılara sevgilerimi, selamlarımı iletmek istiyorum, esenlikler diliyorum.